Že NATO vstoupí do války v Sýrii? Snad radši ani ne.

Generální tajemník NATO pan Stoltenberg pohrozil Rusku, že to tak nemůžeme nechat. Co vlastně? Aby Rusko rozhodnutím války v Sýrii nezískalo velký vliv na blízkém Východě? Tam si ho musí ponechat za každou cenu Amerika.

Rusko svým vstupem do války v Sýrii v podstatě rozhodlo. Už se mluví o příměří, které by mohlo nastat do týdne. Válku, kde svojí vojenskou kampaň zahájily Spojené státy před více než třemi lety, s výsledkem nula, rozhodlo Rusko během cca 3 měsíců. Tak teď honem, abychom se na slavném vítězství taky trochu podíleli. Chcete vojensky porazit Rusko? Možná jste pane Stoltenbergu chyběl na hodinách historie. Připomenu:

Generál armády USA Douglas MacArthur řekl dne 23. února 1942 Američanům o Rudé armádě toto: "Jak světová situace v této chvíli ukazuje, naděje civilizace se upínají k drahým praporům statečné ruské armády. Za svého života jsem se zúčastnil několika válek, jiných jsem byl svědkem a rovněž jsem podrobně prostudoval tažení vynikajících vojevůdců v minulosti. A v žádné jiné válce jsem neviděl takovou odolnost proti nejtěžším úderům nepřítele, který dosud neutrpěl porážku, a hned nato drtivý protiútok, kterým je nepřítel zaháněn zpět do své země. Tyto činy se svou velikostí řadí k nejslavnějším vojenským výkonům v celých dějinách".

Generálu MacArthurovi byl výsledek války jasný už na začátku r. 1942. Chválou Ruska nešetřil ani ministerský předseda Winston Churchill. V Quebecu dne 31. srpna 1943 prohlásil o sovětské vládě toto: "Žádná jiná vláda z těch, které dosud existovaly, nebyla s to přežít tak kruté a těžké rány, jaké zasadil Hitler Rusku. A Rusko nejen, že je přežilo, Rusko zasadilo - což by nebyla schopna učinit žádná jiná síla na světě - smrtící rány německému válečnému stroji". Po skončení války prohlásil Winston Churchill v poselství maršálu Stalinovi: "Budoucí generace ocení, čím jsou zavázány Rudé armádě, stejně jako to bezvýhradně uznáváme my, kteří jsme byli svědky těchto hrdinných činů".

Nedlouho poté, už dne 5. března 1946 ve Fultonu ve státě Missouri, volal Churchill k americkému lidu, že je nutno vytvořit spojenectví mezi Velkou Británií a Spojenými státy proti "vzrůstajícímu ohrožení a zkáze křesťanské civilizace" ruským komunismem. Tím v podstatě zahájil studenou válku.

Dnes 70 let poté se zdá situace podobná. Rusko rozhodlo válečný konflikt v Sýrii, NATO a Amerika se musí honem postarat o své zájmy v oblasti. Tak jako tehdy, otevřením druhé fronty v již rozhodnuté válce, sledovaly svoje cíle. Nic proti tomu, Rusko stále volalo, jak ve světové válce, tak i nyní po spojenectví.

Nanejvýš potřebné by ale bylo, aby tentokrát (vzhledem k nedůstojné studenoválečné zkušenosti) se všichni dohodli na mírové spolupráci. Komunismus v Rusku skončil před 25 lety, Putin žádnou diktaturu proletariátu nepěstuje. Čím se odlišuje od západní demokracie je diktatura (prosazení) zákona. Asi  by se mohly země EU v tomto směru něco přiučit, spíš než to kritizovat.

Rusku nelze diktovat, nelze uplatňovat tkzv. "misionářský způsob". To možná platilo na Havlovské Česko. Přijímat vše, včetně správně zakroucených banánů. S Ruskem se musí jednat rovina. Jinak to bude ke škodě všech, nás nejmenších nejvíc.

 

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 15.2.2016 11:08 | karma článku: 33,79 | přečteno: 762x