Zase se o den připlížila prezidentská volba.

Mediálně se ji podařilo upozadit, protože co je to proti Klausově amnestii. Přesto na pozadí burácejících odsudků prezidenta jsou nám na ČT představováni kandidáti. A lidi už vědí, nakonec stále probíhající štvanice na Klause jasně přináší své výsledky. TOP 09 se distancovala od amnestie, protože má ve hře svého kandidáta. Nic nevadí, že ten nás s radostí uvrhne do chřtánu rychle se rodící hydry, evropského superstátu, což nám nemůže přinést nic dobrého. Náš okrajový region se ocitne na pokraji zájmů, stane se z něho montovna. To ostatně, jako vždy roztomile, připoměla Táňa Fischerová.

Ta si vůbec úžasně pročiřečí. Chtěla by zákony, které by žádnou skupinu lidí neprotěžovaly nad jinou. To je ovšem i častá výtka Klausově amnestii. Přesto prohlásila, že by se v úřadě snažila o větší podporu obnovitelným zdrojům energie. Zákon č. 180/2005 sb. dal podnikatelům ve fotovoltaice do rukou takovou výhodu, že ostatní jenom blednou závistí. To je největší tunel, navíc s plnou podporou státu, jaký se tady odehrává. Obyčejná rodina v panelákovém bytě (elektřinou netopí, ani neohřívá vodu) zaplatí ročně cca 1680,- Kč nikoliv za elektřinu, ale jako poplatek někomu, za něco, co si neobjednala. Znásobte počtem bytů, přidejte byty a domy, kde se elektřinou topí, všechny výrobce čehokoliv, fabriky, provozy, kancelářské budovy, všechno co potřebuje ke svému provozu elektřinu. Pro méně chápavé 560,- Kč jako poplatek ke spotřebě 1 MWh silové elektřiny. Silová elektřina se počítá zvlášť. Ten panelákový byt spotřebuje cca 3 MWh silové elektřiny za rok. Kolik asi MWh spotřebuje fabrika? A Táňa Fischerová by podpořila obnovitelné zdroje, ale nechce zákony, které někoho vůči jinému zvýhodňují. 

Pan, zde píšící kolega bloger, Babiš sice takovou podporu nemá, využívá ovšem směrnic EU na výrobu biopaliv, kde je zajištěn výkup v jakémkoliv množství. A staví se kotelny a výtopny na spalování biomasy neboť to má podporu státu a EU. Nic nám do bonity zemědělské půdy, hlavně že to někomu nese. Eroze způsobované pěstováním nevhodných plodin pro výrobu biomasy, to nás nezajímá. A proč si přitom ošklivě nerýpnout do Klause. On to přeci je, kdo neustále brojí proti obnovitelným zdrojům energií, protože jsou pro krajinu zátěžové, neekonomické a ve svém důsledku zhoršující životní prostředí. 

Takže takto by to asi vypadalo, když si zvolíme Schwarzenbergera, nebo Fischerovou, nebo Roithovou. Země by se stala montovnou, všude další obrovská pole fotovoltaiky, kde byl dříve les, tam bude stát spalovna biomasy. Zbylá zemědělská půda žlutá, osázená řepkou. Potraviny žádný, proč taky, všechno přivezou kamiony do supermarketů.

Václav Klaus od svého vstupu do politiky kopal za Česko. Transformace ekonomiky z té bolševické na dnešní tržní proběhla bez velkých otřesů vůči občanům. Inflace nejvyšší 21% v době kdy došlo k uvolnění cen. Co je to proti 2000% na př. v Polsku, Maďarsku. Tam lidi přišli o peníze, tady ne. A jakkoliv kuponová privatizace vygenerovala bohaté (to měli být investoři a oni se z nich také většinou stali), tak prostý lid rozhodně netratil. Která banka dnes nabízí 1000% zhodnocení?

A co zákon o vyrovnaném rozpočtu, který se Klaus jako premiér pokoušel prosadit. Ten kdybychom dnes měli, to by se nám jinak dejchalo. Žádné škrty, už jenom vždycky růst.

Klaus tehdy všechny popohnal k činnosti. A jak ti bývalí disidenti chtěli filosofovat, rozdávat rady, obsadit posty. Chvilku trvalo než se umělci všeho druhu popasovali s novou situací. Všechna čest popasovali, Klaus nikomu žádnou vyjímku neudělil. To by měla kandidátka Fischerová dnes velmi ocenit, jestliže propaguje aby byly stejné podmínky v zákonech pro každého.

Klaus nás před 23 lety všechny postavil na stejnou startovní čáru. Za to mu budiž nehynoucí sláva.

Autor: Vladimír Zeman | úterý 8.1.2013 15:27 | karma článku: 16,05 | přečteno: 708x