Včerejší OVM bylo fakt přesvědčivé.

Myslím v té části, kdy diskutovali Andrej Babiš, Petr Fiala a předseda komunistů Vojtěch Filip. Já, vždy přesvědčený volič ODS, jsem už definitivně přešel na stranu Babiše. Po výstupu Petra Fialy se sám sobě ani nedivím.

Protože používat argumenty typu - "Vy jste řekl, že v r. 2017 budeme mít vyrovnaný rozpočet a teď navrhujete schodek 60 miliard" - je tak podpásové, tak nehodné člověka s politickým přehledem, že se divím, že předseda ODS může něco takového vůbec vypustit. Mě by to zkroutilo kusadla.  Že existuje něco jako koalice, že žádný z těch partnerů koalice není schopen splnit úplně svůj program, že je potřeba zhojit bolístky po nedávné velké krizi, že je potřeba ekonomiku ošetřovat, opatrně a s citem, to jakoby panu Fialovi nedocházelo. Je pravda, že dnešní růst HDP není až tak velkou zásluhou dnešní koalice, ale především oživením v Evropě a v Německu především, ovšem vyčítat panu Babišovi pomalé snižování schodku. nelze. To jsme mohli, a měli, přijmout Klausem navrhovaný a prosazovaný zákon o vyrovnaném rozpočtu. Kdoví, kde jsme teď už mohli být.

Propastný schodek 192 miliard, který údajně vyrobila Topolánkova vláda s Kalouskem v r. 2009, taky nelze jednoznačně přičíst Kalouskovi. V srpnu 2008, kdy se tvořil rozpočet pro r. 2009, byla situace velmi příznivá pro navržený schodek 38 miliard. Žádné náznaky krize, síla našich bank, vše nasvědčovalo tomu, že trend růstu bude pokračovat. Velká finanční krize, která se přelila z Ameriky, zasáhla naši ekonomiku až v dubnu 2009. Měly následovat balíčky, jak to předtím předvedl Klaus v r. 1997. Ty už měla ovšem prosadit nová vláda, neboť vláda Topolánkova po odvolání parlamentem už nemohla nic. Fischerova úřednická vláda neudělala nic, trestuhodné nic, které stále leží jako balvan na našich bedrech. Postupné vyrovnávání této zátěže spolu se zachováním životních standardů je to, co potřebujeme. Kroky, které Babiš dělá, hlavně na poli výběru daní, je to, co je teď důležité. Zavést pravidla, to je oč tu běží. A v tom je taky velký přínos v postupném zavádění EET. Jak moc do systému EET vtáhnout člověka, který si jednou za čas vydělá pár korun mimo svůj hlavní příjem, je otázka, která se musí řešit. V principu je ovšem zavedení EET správné, jestli skutečně přinese očekávaný lepší výběr daní se uvidí, hlavně ale jsou zavedena pravidla pro podnikání. A to je důležité.

Stát lze řídit jako firmu, o tom snad se taky nedá pochybovat. Stát, stejně jako firma, musí vykazovat kladnou bilanci příjmů a výdajů, musí se postarat o své obyvatele, stejně jako se firma musí postarat o své zaměstnance. Nezastupitelná úloha státu přichází teprve v oblasti vyplácení důchodů a i k tomu mu musí firma svou činností vytvořit podmínky. Ta provázanost je tak zásadní, že se vážně divím, že o tom někdo pochybuje. Mám na mysli především politiky vládní populistické ČSSD. Ti by rozdávali, až by se kouřilo.

Pane Babiši, děláte to správně, nenechte se zviklat.

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 20.6.2016 7:59 | karma článku: 35,54 | přečteno: 2212x