Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

Mezitím, po plánované opravě, začal plyn potrubím Nordstream I opět proudit. A Putin provokativně prohlásil, že Gasprom svoje závazky dodrží. Co teď s tím? Maďarsko už se od nápadu Evropské komise zcela distancovalo, jejich ministr jel do Moskvy dojednat zvýšení dodávek pro svou zemi. Polsku se taky nápad vůbec nelíbí, zajistilo si dodávky plynu jinak. Myslím, že se nápad paní Ursuly (čti Evropské komise) zhroutí, než se vůbec projedná. Jak se k věci postavíme my, je nad slunce jasné. Co udělá Německo, to uděláme my. Přitom právě Německo svojí nepochopitelnou politikou obnovitelných zdrojů, přivedlo Evropskou unii do energetické krize. To, co jim nedají OZE, vykrývají elektrárnami na plyn. Plyn nebude a tak se všichni snažte ušetřit, aby Německo vůbec mohlo existovat. 

OZE byl nápad tak nepochopitelně špatný, že to musí vejít do dějin. Veškerá výroba z OZE musí být suplována, zálohována výrobou s klasických zdrojů. Pouze Velká Británie vykazuje výrobu z větrných parků při severozápadních pobřežích Skotska. Větrné parky v moři, kde neustále fouká vítr. Přesto se vykazuje celková výroba elektřiny z těchto zdrojů na 45% celkové spotřeby. To je hodně, i to je ale nutné zálohovat.

Překvapivě ani v těchto dnech, slunečných, jasných a neskutečně horkých nefungují ohromné, mnohahektarové solární elektrárny. V těchto horkých dnech se nad nimi vytváří teplota, která velmi snižuje účinnost solárních panelů. Energetický mix v těchto dnech je tvořen jadernými, uhelnými, plynovými elektrárnami, OZE se podílí 4%. Velmi si lidstvo všímá oteplování atmosféry. Soláry na to mají velký vliv. Teď čtu v Blesku, že v Praze vznikl požár od solárních panelů na střeše.

Naše vláda se vehementně hlásí k úsporám plynu. Když přepočítáme patnáctiprocentní úsporu plynu na teplo v panelákovém bytě, bude to znamenat snížit teplotu o tři stupně z 22 stupňů na 18,7 stupně. Budu zvědav, kdo to udělá.

Je úplný paradox, jak se EU potýká s energetickou krizí. Když tu všude jsou levné zdroje, navíc už dávno vybudované trasy. Nejde o nic jiného než se dohodnout. Německo, stát o dost menší než Ukrajina, se skládá ze 16-ti spolkových zemí. Ukrajina je typickým příkladem nepovedeného rozpadu SSSR. Tak jak ten rozpad vypadal až příliš sametový, tak se to teď vrací. Východní regiony, Doněcká a Luhanská lidová republika, mohla zůstat v rámci státu Ukrajina, jako její spolkové země. Myslím, že to stále ještě jde dojednat. Rusko nejeví tendence postupovat dále Ukrajinou. Prodlužovat dále válku není konstruktivní. Náš pan ministr zahraničí tam jel dojednávat pro naše firmy zakázky na obnově Ukrajiny. Napřed dojednejte mír. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | pátek 22.7.2022 10:05 | karma článku: 36,88 | přečteno: 1229x