Tak uhelné elektrárny do r. 2038.

Pravila uhelná komise. Inspirovala se Německem, jako obvykle. To je velmi prozíravé, Německo totiž chytře vypnulo své jaderné elektrárny, tím pádem muselo s omluvou zprovoznit své uhelné elektrárny. O přenos jejich elektrického 

výkonu z větrných parků v moři a na území východních regiónů se stará náš ČEPS (česká energetická přenosová soustava). Takže pro nás je to jednoduché, co udělá Německo, to uděláme my. Tím nemůžeme nic zkazit. Podle říkánky Josefa Lady: "Bába leze do bezu, já tam za ní polezu, kudy bába tudy já, budeme tam oba dva". Za "bába" dosaď Německo (Merkelovou, von der Leyen, evropskou komisi), za "já" dosaď my (Česko), za "do bezu", nechám na úvaze, jak to kdo cítí. Jak to cítím já, tady psát radši nebudu.

Vyslechl jsem si ministra Havlíčka v interview na toto téma. A nestačil jsem se divit. Pan ministr ozřejmil, čím by rád nahradil výpadek cca 55% elektrického výkonu z uhelných elektráren. Tendr na dostavbu Dukovan ještě ani nebyl vyhlášen. Je jasné, že je nutná i dostavba Temelína, o tom se radši moc nemluví. Každopádně i kdyby se teď začalo stavět, tak termín spuštění r. 2038 by byl tak, tak. A ono se nezačne. I paní ing. Drábová se měla nechat slyšet, že když se nezačne s dostavbou Dukovan a Temelína vůbec, tak se nic moc nestane. Tak čím nahradí pan ministr Havlíček chybějící výkon? Počítá s 22% z obnovitelných zdrojů. Ale nikoliv z fotovoltaiky, ta už se bude povolovat jenom na střechách, rodinných domků, fabrik, montážních hal, supermarketů apod., větrné elektrárny u nás nemají moc šanci (cca 2%), vodní zdroje jsou omezené. Takže spalování biomasy, plyn. To bude těch 22% z obnovitelných zdrojů. Matematicky mi to nevychází, i kdyby se dostavěly Dukovany a Temelín a spustily do toho r. 2038, tak by to bylo cca 70% z jádra + 22%  biomasy, tak je to nadějné, ale na hraně. Muselo by z dostavbou opravdu urychleně začít. Na nic nečekat.

Paradoxní je, že celá ta světová komedie kolem čisté výroby energie vznikla kvůli životní prostředí znečisťujícímu oxidu uhličitému. Tato koncepce naší uhelné komise toto řeší pouze částečně. Spalováním biomasy a plynu se uvolňuje do ovzduší úplně stejné množství CO2, jako z uhlí. Emituje se pouze méně pevných částic (u plynu).

Plánovaná stále zvyšovaná spotřeba elektřiny celosvětově žádá více zdrojů. Jestli se opravdu ujme výroba elektroaut, tak že vytlačí klasickou výrobu automobilů, tak spotřeba elektřiny stoupne skokově mnohonásobně. Jak si s tím svět poradí? Fotovoltaika nic neřeší, její výkon se musí suplovat, větrná energetika částečně ano budováním velkých energetických parků v moři. Vrtule postavené kdekoliv na pevnině jsou přímo zločinným výsměchem krajině. Takže energetika pouze jaderná a vodní. Vodní u nás už narazila na své limity, s jadernou neotálet.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Zeman | neděle 6.12.2020 11:56 | karma článku: 30,05 | přečteno: 607x