Tak tedy v 65-ti letech?

Jak populistické, jak podlé, jak podlézavé, jak nekorektní. Ale jak účinné ve vztahu k blížícím se volbám. Neboť nic není pevně zakotveno, bohužel ani tento jinak dobře vypadající termín.

Demografický scénář je neúprosný. Zatímco se očekává nárůst počtu obyvatelstva globálně až na devět miliard do roku 2050, tak stejně chmurný je i odhad počtu obyvatel v Evropské unii. Z dnešních cca 500 miliónů se má počet obyvatel snížit na 444 miliónů v roce 2050. Podle publikace Národní zpravodajské rady USA Global Trends 2025 bude téměř veškerý populační růst v příštích 20 letech probíhat v Africe, Asii a v Latinské Americe a jen necelá 3% na Západě. V Africe je již dnes 50% lidí ve věku do 18 let a navíc 47 miliónů sirotků. Politické tlaky v důsledku toho, že tolik mladých lidí bude hledat práci, nebo aspoň způsob jak se uživit, jsou velmi reálné.

V Číně je již 40 měst s milionovou a větší populací. Podle odhadů se v Číně ročně stěhuje do měst na 20 miliónů lidí v důsledku čehož žijí lidé ve smogu na hraně společnosti. Prudce se rozvíjející ekonomika Číny řeší své problémy jinak než vyspělejší Západ. Dnes se dá jednoznačně říci, že lépe. Jejich "socialistický kapitalismus", který praktikuje i Rusko, je mnohem účinnější v prosazování dobra společnosti, byť to bylo nadřazeno tužbám jednotlivce. V srpnu 2009 vypukla v jednom čínském městě s 10000 obyvateli jedna z nejnakažlivějších forem moru - mor plicní. Vláda jednala okamžitě, město neprodyšně uzavřela, obyvatelům uložila karanténu. V Británii v témže roce bojovali s rychle se šířící epidemií prasečí chřipky. Přestože odborníci varovali před zneužitím velkého množství léků, což mohlo vést k rezistenci viru, vláda se nakonec rozhodla léky distribuovat. Bála se reakcí lidí. U nás nákup a posléze zničení léku Tamiflu za mnoho miliónů.

V tom je v podstatě zásadní rozdíl mezi způsobem uvažování Západu a zbytku světa. V zemích jako je Čína, nebo Rusko, je stát svrchovaný a jeho vláda jedná v zájmu celku. Západ má na rozdíl od toho v samotných svých základech zakotveno, že práva individuální je nutno stavět nad práva kolektivní. Důsledek je zřejmý. Na př. dálnice D8 - zpoždění stavby o cca 8 let vinou protestů skupiny aktivistů z Brna, jichž se územní problém vůbec netýká.

Na druhé straně rychlý ekonomický růst Číny, Ruska, Indie. Nedejme se zmást. Rusko již dávno jede v jiném vlaku. V expresu zvaném euroasijský region.

Již 500 let je ekonomická nadvláda Západu příběhem o bezohlednosti a prospěchářství. Jeho vojenská síla, globální moc, vliv na svět, to vše je dějinami obchodu, nebo spíže schopností vytěžit z ostatních zemí materiál, půdu a lidi, kteří jeho ekonomiku hnali dopředu - činili z nich boháče. Pupek světa se ale začíná stěhovat na Východ do euroasijského prostoru.

Kvůli útlaku, válkám, ekologickým problémům, obavám o zdraví, omezování zdrojů (půdy, vody, energie) a značnému počtu lidí, kteří nemají pracovní vyhlídky, žije na 200 miliónů lidí mimo svou domovinu. Migrační vlny se daly očekávat, dá se spíš očekávat, že celý proces je teprve na začátku.

Angela Merkelová si zřejmě myslí, že pozváním migrantů zajistí svým Němcům dostatek pracovní síly, aby bylo na bohaté důchody. Jako ve všem Německo kopírujeme. Jenom ty migranty nechceme. Kdo nám ale ty důchody zajistí, když domácí populace v Evropské unii (u nás samozřejmě také) klesá. Angela už to u svých voličů prohrává, problém důchodového zabezpečení obyvatelstva Evropské unie zůstává.

Autor: Vladimír Zeman | středa 7.9.2016 7:49 | karma článku: 21,06 | přečteno: 686x