Tak PES 4 - už se to hnulo.

Nevím sice jestli se má jásat, neb naopak zvýšit ostražitost. U nás se opatrně konstatuje snižování křivky nakažených, v okolních státech se naopak přiostřuje. My budeme rozvolňovat, podle PES 4, všude v nejbližším okolí budou

přiostřovat. A to i v tom báječném Německu, které nám bylo dáváno v poslední době za velmi zářný příklad. Je to tak, jak jsem v několika svých článcích popisoval. Pokud to snižování nebude všude v Evropě, tak to prostě není. Před pár dny jsme na tom byli v celé Evropě nejhůře, Teď to vypadá, že se to obrátilo a že na tom budeme podobně jako na jaře. Tedy nejlíp. Ne koronakrize neskončí dřív, než všechny státy (tedy aspoň ty evropské) nebudou hlásit denní zásadní dlouhodobý pokles nakažených. Teď už je asi jasné, že to může ukončit až uvedení účinného léku na trh.

K tomu PES 4 u nás. Přináší zvolnění, ale nepochopitelně také problémy v obchodních řetězcích. Jde o to číslo 15 m2, které musí mít každý zákazník kolem sebe. Trochu nevěřícně jsem zíral, jak někteří zákonodárci nepochopili, jak to je. To není tak, že se k sobě nemohou zákazníci přiblížit na míň než 15 m. Jedná se totiž o 15 m2, tedy plochu kolem každého zákazníka. Když na papír nakreslíme bod - to bude zákazník, opíšeme kružnici o poloměru cca 2 m tak dostaneme plochu danou vztahem Pír2. Pí - Ludolfovo číslo 3,14 - konstanta, o které nemusí nikdo pochybovat, r - poloměr kružnice na druhou, tedy 2 na druhou = 4. Dosadíme - 3,14 x 4  = 12,56 m2. Zaokrouhleno na 15 m2 znamená, že zákazník nesmí mít kolem sebe jinou osobu v okruhu o málo větším než dva metry. Myslím, že by postačil prostor, který vymezuje nákupní vozík + cca 1 metr. Stačí tedy stáhnout nákupní košíky a u pokladen hlídat ten prostor nákupní vozík + 1 m.

Diskuse ve sněmovně na téma 15 m2 mě tedy připadla naprosto scestná a poslanců nedůstojná.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Zeman | sobota 21.11.2020 10:31 | karma článku: 19,94 | přečteno: 510x