Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak další kolo o Šumavě?

Ve sněmovně se probírá senátem vrácený a přepracovaný nový zákon o Národních parcích. Jde vlastně opět o Šumavu. Všude jinde se s tím popasovali po svém, v podstatě dobře pro všechny. Šumava je něco jiného, jde o to, kdo s koho.

Pan prezident přišel do sněmovny podpořit senátní návrh. Nijak jsem ho nestudoval, takže nejsem schopen se vyjádřit v čem je lepší než ten sněmovní. Pozorně jsem ale vyslechl proslov prezidenta ke zmíněnému návrhu a bylo by vhodné některé jeho názory podpořit.

Byl jsem v uplynulých dnech pár dní na Šumavě v Hojsově Stráži, kde je začátek bílé stopy Šumava ze západní strany. Víc než tato známá věc mě ovšem zaujala masívní kampaň Hnutí Duha bojující za sněmovní návrh. Vydalo leták "Šumava: Divočina pro každého". Sněmovní návrh počítá s rozšířením bezzásahových zón a leták Hnutí Duha to podporuje. Ovšem logiku tu v tom člověče nehledej. Vytvářet umělou divočinu na území, které přes svou rozlohu je poměrně malé, v podstatě nejde. Divočinu hledej na Sibiři, v Rumunských Karpatech, určitě v Yelowstone a Kanadských lesích. V těchto končinách se divočina netvoří uměle, příroda ji tam utváří sama po tisíciletí. Tady je snaha Hnutí Duha přetvořit hospodářský les (dílo Schwarzenbergů), na divočinu, která se o sebe postará sama. A tak vidíme uschlé stromy stojící v nejkrásnějších lokalitách Šumavy. Proč zmizel pramen Vltavy? Prameny vytváří a vodu udržuje v horách les, ne uschlé stromy. A než vyrostou semenáčky, které Hnutí Duha tak usilovně povzbuzuje k růstu, uplyne dlouhá doba a vzhledem k charakteru počasí na Šumavě se to nemusí v těch nejvyšších polohách podařit vůbec. Případné letní sucho, odvodnění těch poloh vinou uschlého lesa, může způsobit vznik holin. A to se pak těžko napravuje.

Příkladem pro obnovu lesa mohou dát Jizerské hory. Oblast mezi Jizerkou a Smědavou byla na začátku 90-tých let prakticky bez lesa. Další oblast kolem hory Jizera, Kneipa, Čihadla les mizerný, nemocný, zanedbatelný. Neničil ho tenkrát kůrovec, ale komíny elektráren v sousedním Německu a z hornické činnosti v Polsku. Když tento ničitel zmizel, les v Jizerských horách byl zázračně obnoven. Vysazením odolnějších smrčin, kolem cest listnáče, které chrání smrkový les proti polomům. Dnes je radost se prohánět na běžkách jizerskou magistrálou, jak ostatně ukázal televizní přenos Jizerské padesátky. A mimo cesty člověk v podstatě nechodí. Je to totiž silně nepohodlné a postrádá to smysl. A samozřejmě a správně platí zákaz, který se musí kontrolami vyžadovat. 

Šumava musí fungovat podobně. Uschlé, nemocné stromy v těch prvních zónách vyřezávat a vyvážet koňma na cestu, novou výsadbu samozřejmě ne v řádcích jako vojáky (jak posměšně uvádí leták Hnutí Duha), samozřejmě se starat o semenáčky. A místo hledání nepřátel (ty různé developery, kteří si na Šumavu "brousí" zuby), se dohodnout na stavebních uzávěrách. V těch nejcenějších lokalitách stavební uzávěru na 100 %, další po dohodě s místními obcemi. Několik slušných sportovních středisek tam už je - Lipno, Zadov, Železná ruda, Špičák. Tato střediska dobudovat a dost. Aby si někdo nemyslel, že postaví hotel u Plešného jezera, nebo na Vltavském luhu. Pro běžkaře a v létě pro cyklisty jsou už teď vybudované krásné trasy. Ať ale vedou krásnými lesními partiemi, ne holinami s mrtvým lesem nastojato. A že by někdo chodil záměrně mimo vyznačené cesty? Platí totéž co pro Jizerky. Je to nepohodlné, nesmyslné a zakázané. A ten zákaz se musí vyžadovat.

Šumava je vskutku úžasný región. Nenechme ji na pospas nikým nevoleným hnutím a jedincům, kteří si říkají ekologové. Ve skutečnosti, ve jménu ochrany podivného brouka, chtějí mít Šumavu jen pro sebe. A nikoho jiného do těch nejhezčích míst nepouštět.

Autor: Vladimír Zeman | středa 22.2.2017 17:24 | karma článku: 20,41 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Pět turistů zahynulo ve francouzských a italských Alpách, jeden byl z Česka

28. června 2024  19:53,  aktualizováno  20:37

Za poslední dva dny zahynulo ve francouzských a italských Alpách pět turistů, mezi nimi nejméně...

Ranili mě a naštvali, reagoval Sunak na rasistický vulgarismus o jeho původu

28. června 2024  20:29

Britský premiér Rishi Sunak uvedl, že jej hluboce ranila a rozezlila rasistická urážka...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Náhrada? Gayové či dyslektik

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  20:28

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

České protiminové boty jsou unikát. Pohltí 99 procent výbuchu, říká obuvník

28. června 2024

Premium Nášlapné miny jsou často navrhovány tak, aby nezabily svoji oběť, ale pouze ji těžce zranily....

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik