Tak další kolo o Šumavě?

Ve sněmovně se probírá senátem vrácený a přepracovaný nový zákon o Národních parcích. Jde vlastně opět o Šumavu. Všude jinde se s tím popasovali po svém, v podstatě dobře pro všechny. Šumava je něco jiného, jde o to, kdo s koho.

Pan prezident přišel do sněmovny podpořit senátní návrh. Nijak jsem ho nestudoval, takže nejsem schopen se vyjádřit v čem je lepší než ten sněmovní. Pozorně jsem ale vyslechl proslov prezidenta ke zmíněnému návrhu a bylo by vhodné některé jeho názory podpořit.

Byl jsem v uplynulých dnech pár dní na Šumavě v Hojsově Stráži, kde je začátek bílé stopy Šumava ze západní strany. Víc než tato známá věc mě ovšem zaujala masívní kampaň Hnutí Duha bojující za sněmovní návrh. Vydalo leták "Šumava: Divočina pro každého". Sněmovní návrh počítá s rozšířením bezzásahových zón a leták Hnutí Duha to podporuje. Ovšem logiku tu v tom člověče nehledej. Vytvářet umělou divočinu na území, které přes svou rozlohu je poměrně malé, v podstatě nejde. Divočinu hledej na Sibiři, v Rumunských Karpatech, určitě v Yelowstone a Kanadských lesích. V těchto končinách se divočina netvoří uměle, příroda ji tam utváří sama po tisíciletí. Tady je snaha Hnutí Duha přetvořit hospodářský les (dílo Schwarzenbergů), na divočinu, která se o sebe postará sama. A tak vidíme uschlé stromy stojící v nejkrásnějších lokalitách Šumavy. Proč zmizel pramen Vltavy? Prameny vytváří a vodu udržuje v horách les, ne uschlé stromy. A než vyrostou semenáčky, které Hnutí Duha tak usilovně povzbuzuje k růstu, uplyne dlouhá doba a vzhledem k charakteru počasí na Šumavě se to nemusí v těch nejvyšších polohách podařit vůbec. Případné letní sucho, odvodnění těch poloh vinou uschlého lesa, může způsobit vznik holin. A to se pak těžko napravuje.

Příkladem pro obnovu lesa mohou dát Jizerské hory. Oblast mezi Jizerkou a Smědavou byla na začátku 90-tých let prakticky bez lesa. Další oblast kolem hory Jizera, Kneipa, Čihadla les mizerný, nemocný, zanedbatelný. Neničil ho tenkrát kůrovec, ale komíny elektráren v sousedním Německu a z hornické činnosti v Polsku. Když tento ničitel zmizel, les v Jizerských horách byl zázračně obnoven. Vysazením odolnějších smrčin, kolem cest listnáče, které chrání smrkový les proti polomům. Dnes je radost se prohánět na běžkách jizerskou magistrálou, jak ostatně ukázal televizní přenos Jizerské padesátky. A mimo cesty člověk v podstatě nechodí. Je to totiž silně nepohodlné a postrádá to smysl. A samozřejmě a správně platí zákaz, který se musí kontrolami vyžadovat. 

Šumava musí fungovat podobně. Uschlé, nemocné stromy v těch prvních zónách vyřezávat a vyvážet koňma na cestu, novou výsadbu samozřejmě ne v řádcích jako vojáky (jak posměšně uvádí leták Hnutí Duha), samozřejmě se starat o semenáčky. A místo hledání nepřátel (ty různé developery, kteří si na Šumavu "brousí" zuby), se dohodnout na stavebních uzávěrách. V těch nejcenějších lokalitách stavební uzávěru na 100 %, další po dohodě s místními obcemi. Několik slušných sportovních středisek tam už je - Lipno, Zadov, Železná ruda, Špičák. Tato střediska dobudovat a dost. Aby si někdo nemyslel, že postaví hotel u Plešného jezera, nebo na Vltavském luhu. Pro běžkaře a v létě pro cyklisty jsou už teď vybudované krásné trasy. Ať ale vedou krásnými lesními partiemi, ne holinami s mrtvým lesem nastojato. A že by někdo chodil záměrně mimo vyznačené cesty? Platí totéž co pro Jizerky. Je to nepohodlné, nesmyslné a zakázané. A ten zákaz se musí vyžadovat.

Šumava je vskutku úžasný región. Nenechme ji na pospas nikým nevoleným hnutím a jedincům, kteří si říkají ekologové. Ve skutečnosti, ve jménu ochrany podivného brouka, chtějí mít Šumavu jen pro sebe. A nikoho jiného do těch nejhezčích míst nepouštět.

Autor: Vladimír Zeman | středa 22.2.2017 17:24 | karma článku: 20,41 | přečteno: 350x