Strategická chyba Putina?

Pravil americký prezident Obama pro tisk na Hawai. Opravdu Putina? Z textu Obamova výroku vyplývá, že jde o ruskou anexi Krymu. To nebyla strategická chyba, ale naopak strategicky velmi dobrý tah. I když okolnostmi vynucený. Ukrajina, zřejmě podle scénáře NATO, by později požádala svého amerického partnera, aby na místě dnešní ruské základny válečného loďstva umístil své, tedy americké válečné loďstvo, když předtím dala ruské straně výpověď. Nakonec čerstvý podpis prezidenta Porošenka pod zákon rušící neutralitu Ukrajiny, tento scénář jenom potvrzuje. Takže nikoliv strategická chyba Putina, ale naopak Spojených států, ale hlavně EU, která ve své nabubřelosti šlápla hodně vedle.

Rusko se nedá nikdy zahnat za Ural, jak pravil prezident Putin při své nedávné tiskovce v Moskvě. A kdyby si vrcholní politici EU a USA doplnili vzdělání z historie, věděli by, že Rusko vojensky porazit nelze. Nepodařilo se to Napoleonovi, ani intervenci německých a rakouských armád v době světové války. Jak dopadl Hitler je celkem stále ještě nedávná historie. A to k tomu porazit Rusko, tedy tehdy už Sovětský svaz, měl Hitler ještě nejblíž. Vinou zrady západních mocností, které mu obětovali Československo a v podstatě bez zájmu hleděly na postupné zabírání celé Evropy. A oslabení SSSR před válkou Stalinovým vybitím velitelů kolem mařšála Tuchačevského. O dalším posílení ambicí Německa vinou Rumunska, Ukrajiny a dalších snad není třeba se zmiňovat, ta historie je stále velmi čerstvá a mnohokrát popsaná. Z toho všeho je dnes Rusko poučeno a takových chyb, kterých se dopustil Stalin, se určitě už nikdy nedopustí.

Prostě Rusko vojensky porazit nelze. A dnes už ani hospodářsky. Jestli se Obama potutelně pochechtává, že sankce Rusko citelně poškodily, protože jeho hospodářství je postavené jen na ropě, pak se opět hluboce mýlí. Rusko má nejen všechny nerostné suroviny, ale hlavně obrovský potenciál lidí, který se ještě nikdy v historii neměl tak, jako teď za Putina. A jestli si, možná někteří movitější Moskvané, budou muset vinou sankcí odpustit nějaké to západní luxusní zboží, tak dalších 90% žádné západní sankce nepocítí. Prostě proto, že budování země je stále ještě na pochodu a jestli z pultů místního obchodu někde na Urale zmizí jogurty Danone, tak z toho se fakt místní nezblázní.

Jak řekl prezident Putin na zmíněné tiskovce. Západ porušil všechny dohody. NATO se rozšířilo už dvakrát, teď už podle svého prohlášení nemůže vyloučit, že se rozšíří potřetí, tj. o Ukrajinu. Přitom bylo dohodnuto, že se rozšiřovat nebude. Pobaltské republiky, Bělorusko  a Ukrajina měly držet neutralitu. To mělo udržet rovnováhu v Evropě.

Dnes svět globálně ohrožuje islámský terorismus, ebola, 50 miliónů lidí na útěku. Tomu se musí vyspělý svět postavit. Spojit se, nikoliv rozdělovat, kvůli nějakým nenaplněným ambicím některých mocných. Proti IS musí zasáhnout spojenectví Ruska a USA. Řešení, kterého jsme stále svědky, je špatné, nedostatečné. Má za následek miliony lidí na útěku. Máme je přijímat?, ne je třeba jejich utrpení ukončit, rázným zásahem spojenců Ruska a USA.

Hihňající se prezident Obama ve mě velkou důvěru v úspěšné řešení velkých globálních problémů světa v příštím roce, tedy nevzbuzuje.

Autor: Vladimír Zeman | úterý 30.12.2014 12:01 | karma článku: 39,10 | přečteno: 2521x