Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se v demokracii tak málo daří logice?

Jak je obtížné pojmenovat věci pravými jmény? Protože všichni mohou všechno, protože všichni mohou do všeho mluvit. A pak je nad slunce jasné, že názorově jsme tady všichni 50:50. Ono je to bílé, ale já říkám černé (i když taky vím, že je to bílé). Proč? A proč ne?

Při proběhlé demonstraci Stop vládě na Václavském náměstí, jsem si všiml výstupu do televize velké bojovnice. Bojovnice v invalidním důchodu. Hřímala proti S-kartám, proti asociální vládě, která bere těm nejslabším. Nevím na co bere paní invalidní důchod, ale vydržet dobu stát v nepříjemném počasí a velmi hlasitě křičet, to mi nepřipadá, že by měla nějaké postižení hybnosti, ale ani mentální problém. Jako to bylo za neblahých časů totality. Cikán po dosažení věku 18 let měl automaticky nárok na invalidní důchod. S nějakými dávkami se tenkrát žádný úřad nezabýval. Jiný příklad. V obci, kde se poměrně často vyskytuji, jsem si všiml invalidy na invalidním vozíku. Vozík na úrovni, na bateriový pohon, uháněl dobře 15 km/hod. Pán ho zajisté potřeboval, asi správně ho nafasoval. Stalo se pán umřel a co se neděje? Jeho vdova si to frčí na vozíku na nákupy. Ona ho určitě nepotřebuje soudě podle tempa jakým probíhá regály v obchodě samozřejmě po svých.

Novela horního zákona. Logicky všechno nerostné bohatství patří státu. Vždycky se tady žehralo na to, že jsme stát chudý na suroviny. Ale my si nevytěžíme ani to málo, co tady máme. Láká obyvatele Jiřetína představa, že budou jako ostrůvek trčet uprostřed, kam oko dohlédne, rozorané krajiny povrchových dolů? A nebo se přestěhují do nového, jak jim nabízí stát?

Nová energetická koncepce státu. Do r. 2050 by měl energetický mix představovat 50 % výrobu elektřiny z jádra, 15 % z obnovitelných zdrojů. Málo se píše, nebo spíš vůbec o tom, že dnešní podíl OZE na energetickém mixu činí cca 1,5 - 2%. Přesto každý, kdo dnes vidí ty ohromné zábory zemědělské půdy na fotovoltaiku hlavně v úrodném polabí, si snad musí říct:" Tak toho bude ještě 10x více. Větrná energetika snad u nás nemá žádný význam. Málo, nebo spíš vůbec se píše o tom, že aby elektřina z OZE v sítích neškodila, musí se vybudovat vlastní přenosová síť pro OZE, paralelně ke stávající síti, která samozřejmě musí zůstat. Tento problém je obrovský zvláště v Německu, kde vlny nevyžádaného výkonu z větrných parků na severu Německa velmi ohrožují přenosovou soustavu. A to nejen Německa. Vynucená investice na výstavbu obří transformovny, která bude eliminovat tyto vlny do naší přenosové soustavy za 2 miliardy Kč.   V Německu si budou muset počkat na volby, až vymetou Angelu, aby jejich energetická koncepce zase měla nějaký smysl. V tomto stavu, až úplně odstaví jaderné elektrárny, to bude pro ně znamenat obrovské investice do nové přenosové soustavy.

To co se dnes děje při konfliktu mezi Gazou a Izraelem je v podstatě na stejné téma. Zatím co Izrael se snaží zaměřit vojenské cíle, Hamas pálí výhradně na civilní cíle. Mohu dát k věci vlastní zkušenost. Navštívil jsem Izrael jako turista s úmyslem navštívit svatá místa. Hrob Ježíše a místo Ježíšova narození v Betlémě. Nejsem žádnej velkej věřící, zajímají mě chrámy, kostely a vše co souvisí s historií církve a snažím se je navštěvovat. Před chrámem božího hrobu v Jeruzalemě je parkoviště autobusů turistů. Můj autobus tam stál v srpnu. Asi o měsíc později v půli září jsem viděl v televizi několik autobusů hořících po útoku teroristy s autem plným výbušnin. Psal se rok 1999, v tomto roce byl na celém blízkém Východě poměrně klid. Do dnešního konfliktu se zapojila 27, už tam i jedná Kofi Anan. Takže opět tragikomedie, která nepřinese žádné řešení.

Chtěli jsme žít v demokracii, máme jí. Co hlava to názor. Chtěli jsme to, máme to. Nedivme se ale, že to pořád nějak skřípe, že to pořád nejde, jak by to jít mělo a mohlo. Děláme si to sami.

Autor: Vladimír Zeman | úterý 20.11.2012 10:59 | karma článku: 14,72 | přečteno: 656x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Do čela Británie míří labouristé, konzervativci ve volbách utrpěli debakl

4. července 2024,  aktualizováno  5.7 1:59

Parlamentní volby v Británii podle odhadů zveřejněných ve čtvrtek večer po uzavření volebních...

Televize se shodují, že počasí má zásadní vliv na sledovanost, výjimkou je sport

5. července 2024

Hlavně v létě se do popředí zájmu dostávají zprávy o počasí. Stav oblohy a předpovědi meteorologů...

Šest kilo „strouhanky“ v náboji. Jak to chodí v české výrobě velkorážné munice

5. července 2024

Premium Česko se stává významným výrobcem velkorážné munice. Redakce iDNES.cz se podívala do závodu...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

5. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik