Povolit uzdu?

Už je na čase. Rozbíhá se výroba v závodě Hyunday, spolu s dodavateli se vrátí do zaměstnání 12000 zaměstnanců. To je dobré, to už se může rozběhnout automobilka v Kolíně i mladoboleslavská Škodovka. A je v podstatě po.

A začne se účtovat. WHO se snaží smazat špatný dojem, když ještě před týdnem se podivovalo nad smyslem nošení roušek. Teď už varuje před uvolňováním restrikcí. Předvedli totální neschopnost, jako ostatně vše co je nějak napojeno na OSN. Nad Evropou se vyčistil vzduch, co na to říká Gréta, ta která nedávno vyučovala v Davosu největší světové ekonomy? Má snad i Evropská komise návod, jak dosáhnout do r. 2050 uhlíkové neutrality. Von der Leyen vyhrožuje Maďarsku, že v době vyhlášeného nouzového stavu přijalo opatření nouzovému stavu náležející. Totiž, že v době nouzového stavu přechází plná moc na vládu, parlament je po tu dobu bez pravomocí. Paní Von der Leyen se ostře vyjadřovala i k uzavření hranic. Teď mi připadá, že se snaží jenom aby byla vidět, její výhružky ovšem nikdo nebere vážně.

Maďarsko nečekalo na EK, my jsme nečekali na EK, Slovensko nečekalo na EK. Ti kdo čekali jsou na tom jsou podstatně hůře. Belgie, Nizozemsko, Francie, Itálie, Španělsko. Dlouho jim trvalo než pochopili, že se o sebe musí postarat sami. Že jim EK nepomůže, neví totiž jak. Někteří to nepochopili dodnes. Švédsko nenašlo nikde ve svých zákonech možnost, jak omezit své občany na jejich právech. To jest uzavřít restaurace, zakázat shromažďování, omezit lidi v pohybu, uzavřít hranice, nařídit nošení roušek. Snad už nikdy nebude válka, poslat někoho se zbraní v ruce aby hájil vlast, to asi fakt nejde.

Vedení EU si dál hraje na mrtvého brouka. Státy staré dobré západní Evropy vůbec neudávají počty nakažených ve svých vyloučených lokalitách. Jak to vypadá v bruselské čtvrti Molenbeek, kam se nedoporučovalo turistům vstupovat. Co tábory běženců ve Francii, v Itálii, v Řecku? Jak se podrobují testování běženci v Německu?

U nás by pomohlo, kdybychom zavedli režim jako v Maďarsku. Parlament dočasně vyřadit. Hamáček ve své červené mikině docela zabodoval, ještě více svým bonmotem, že jediný kdo tu má plán je ten virus a my se musíme snažit mu ten plán bourat. Opozice je mimo, její snaha stále za něco vládu kritizovat, je lidem určitě protivná. Počkejte, vyčkejte až bude po. Dnes někomu vyhrožovat, podávat trestní oznámení, to je vážně mimo. A samozřejmě kontraproduktivní. To, že se Babiš předvedl jako velice schopný krizový manažer, mu už žádný pokřik opozice nevezme. 

Autor: Vladimír Zeman | úterý 14.4.2020 11:02 | karma článku: 28,89 | přečteno: 790x