Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pan Babiš by už asi neměl psát blog.

Prostě proto, že jako ministr financí, kterým jmenován bezesporu bude, by měl být ve svých vyjádřeních přesný a politicky nestranný. Bloger si na stránkách tohoto blogu v podstatě vyjadřuje svůj názor a pohled (třeba politický) a neuráží-li a nevyjadřuje se hrubě a sprostě, nelze proti tomu nic namítat. Respektivě námitku vyjádřit v diskusi. Potud bloger (jímž pan Babiš je), ministr (tedy politik) musí být ve svých vyjádřeních uvážlivější a hlavně přesnější, aspoň já to tak vidím.

Jeho vyjádření k výsledku hospodaření státu v r. 2013 ukazuje na, spíše než solidní zhodnocení hodné příštího ministra, na animozitu vůči Nečasově vládě, které tedy nepřizná nic. Nečasova vláda si dala za cíl snižování deficitu, s plánem do budoucna trend obrátit a tím začít snižovat i celkový státní dluh. Ujala se vlády v době deficitu 192,5 miliardy, za který mohla z největší části krize bankovního sektoru přelitá do Evropy z USA v r. 2009. Za tři roky své vlády snížila schodek rozpočtu o více než 110 miliard a to v dobách, kdy krize v Evropě ani zdaleka neustoupila. Za to jí budiž při každé příležitosti vyseknuta hluboká poklona. Ani v rozboru, jak se dosáhlo deficitu 81 miliard, není pan Babiš přesný. Lesy České republiky sice převedly do státního rozpočtu 6 miliard, ale tento příjem už byl bilancován v příjmech státního rozpočtu a tak celkovou bilanci neovlivnil. Ještě je nutno zmínit příjem z aukce kmitočtů, kterou vyhlásil Český telekomunikační úřad. Příjem 7 miliard z této aukce získá rozpočet až letos.

Jak dopadne vládní angažmá hnutí ANO se teprve uvidí. Myslím, že jedním z faktorů, jímž ANO u voličů zabodovalo, bylo logické a jednoduché uvažování, selský rozum, kupecké počty, řízení státu jako firmy, prostě tolik mám k dispozici, z toho tolik utratím, tolik investuju, tolik uložím na horší časy (mimochodem to je pravicové uvažování). Jak si pak přeložit výstup pana Stropnického (budoucího ministra obrany) ve včerejším Hyde Parku, který v intencích předchozí věty, tj. selským rozumem, vysvětlí dotaz diváka, k čemu jsou nám vlastně Gripeny. Gripeny, které ještě nenabraly rychlost a už se točí nad Krakowem. Tak tedy prý proto, aby mohly zastavit dopravní letadlo (protože aby takové letadlo zastavovaly stíhačky z Německa, snad nikdo nechceme), ale taky, teď pozor: "Protože od dob našich letců z letek RAF máme tradici a naši piloti si to zaslouží". Jak je to dávno, co se bouřili piloti bojových vrtulníků ze základny v Bochoři, proti rušení jejich základny z poukazem na to, jak jsou  vojensky důležití. Když jim ovšem začal hrozit rozkaz k přesunu do Afganistánu, na podporu našich jednotek, dávali hromadně výpověď. A další zdůvodnění pana Stropnického: " L-159 nedohoní ani dopravní letadlo, to jim prostě uletí", je úplně mimo mísu. To by musel být Concorde ( ty už jak známo nelítají), ale hlavně L-159 by mohly vylétat z několika míst najednou (je jich nepoměrně víc) a tak hravě dostihnout jakéhokoliv narušitele.

Prostě na pozici ministra obrany bude další neuměl. Ono je to jedno. Toto ministerstvo se dlouhodobě potýká s likvidací našich vojenských zařízení. Už je hodně v tomto směru uděláno, hodně toho ovšem na nového ministra čeká. Doporučil bych mu, aby plnou vahou své osobnosti zapůsobil na určení smyslu naší armády a tím do budoucna jejího dalšího rozvoje. Já bych navrhoval plně moderně vybavený motostřelecký pluk, podporovaný ze vzduchu letkou L-159, dále výsadkový pluk s dopravními letouny Casa. Samozřejmě vše plně profesionální, včetně vedení.

Aby to nedopadlo tak, jak si z gustem rýpnul předseda komunistů Filip ve včerejších Událostech, když na adresu pana Faltýnka (ANO) a pana Bartoška (KDU-ČSL) houknul: "Nepřipravili se". Myslel tím, že jenom na tu debatu s panem Veselovským, nebo na celé vládní angažmá?

Aby se vláda nakonec nazahltila jenom potíráním korupce. S vynešením slova korupce na první místo slovníku v tomto státě, už bude vždycky rozhodovat pouze cena, kvalita bude silně upozaděná. Na to si asi budeme muset zvyknout a zařídit se podle toho. Nakupovat málo, ale žádat kvalitu. Co to asi udělá s příjmy státního rozpočtu? 

Autor: Vladimír Zeman | úterý 7.1.2014 12:59 | karma článku: 17,18 | přečteno: 1019x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Do čela Británie míří labouristé, konzervativci ve volbách utrpěli debakl

4. července 2024,  aktualizováno  5.7 1:59

Parlamentní volby v Británii podle odhadů zveřejněných ve čtvrtek večer po uzavření volebních...

Televize se shodují, že počasí má zásadní vliv na sledovanost, výjimkou je sport

5. července 2024

Hlavně v létě se do popředí zájmu dostávají zprávy o počasí. Stav oblohy a předpovědi meteorologů...

Šest kilo „strouhanky“ v náboji. Jak to chodí v české výrobě velkorážné munice

5. července 2024

Premium Česko se stává významným výrobcem velkorážné munice. Redakce iDNES.cz se podívala do závodu...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

5. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik