Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opět o předražování.

Úplně absurdní částky, které se objevují u nejvíce kritizovaných "předražených" zakázek, by potřebovaly přinejmenším vysvětlení. Představoval bych si odborné rozbory některých vybraných zakázek, které by předvedli zadavatelé, projektanti a zhotovitelé zakázky. Aby nás netrápila noční můra z toho, jak se někdo pakuje z veřejných peněz, což samozřejmě vytváří blbou náladu ve společnosti. Tuto blbou náladu pak umě využívají sdělovací prostředky (hlavně ty solidní) ke sledování své zvláštní politiky udržování naší společnosti v naštvanosti. Proč je tak důležité, aby společnost byla naštvaná, dost nechápu. Sdělovací prostředky by měly tlačit na vysvětlování a ozřejmování těch absurdních sum.

Slonín, nový pavilon pro slony v Pražské ZOO spolykal, podle ředitele ZOO pana Miroslava Bobka, 400 miliónů Kč. Slušelo by se cenu ozřejmit. Laik (např. já) si představí velkou budovu z betonu, k tomu opět velký výběh (v intencích velikosti slonů), bazén, betonové ohradníky atd. Určitě za hodně peněz. Ale 400 miliónů, to jsou ty ohradníky ze zlata? Bazén vykládaný perletí? Co tam může být za takovou sumu peněz?

Přechody pro zvěř přes dálnice - ekodukty. Podle IHned je jich postaveno na našich dálnicích 12, za celkovou sumu 3 miliardy Kč. Tedy 250 miliónů jeden. Přechody pro zvěř. Nemusí mít tedy tak velkou nosnost jako most pro veřejnou dopravu. Tedy betonu, armovacího železa za kolik? A hned je tu spásný nápad. Německo a Slovensko je dokáží postavit 5-6x levněji. Protože ze dřeva. Takže jeden za 50 miliónů? Ze dřeva? Co to je za dřevo? Je stále řeč o přechodech pro zvěř. Lehoučké srnky, lišky, kančí rodinka, nějaký jezevec, možná myslivec, který si tudy krátí cestu domů.

Pražský okruh. Nedávno zveřejněných 107 miliard Kč, které by měl celý okruh stát po dokončení v r. 2020. Celkem 83 km dálnic. Stavba bude zahrnovat 61 mostů a 3 tunely, desítky mimoúrovňových křižovatek. Hotový úsek 23 km - Lochkovský most, Slavičí most, Lochkovský tunel, Radotínský most, Cholupický tunel, 5 mimoúrovňových křižovatek - stavby za cca 20 miliard Kč.

Tunelový komplex Blanka - stavby za konečných 35 miliard Kč. Mám-li laicky srovnat se slonínem za 0,4 miliardy. Stavba s obrovskými objemy přemístěné zeminy, umístěnými betony, armovacího železa, zabezpečení v duchu dnešní moderní stavařiny. A slonín. Co je předražené? Blanka, nebo slonín?

Dobré srovnání také dává ten pohled jak stavějí jinde. Projekt 21 - stavba železničního uzlu s nádražím ve Stuttgartu. Budování v letech 2009 - 2016 bude stát 7 miliard eur - cca 175 miliard Kč. 60 km železnic, 16 železničních tunelů, 18 mostů, tři nádraží. Myslím, že do objemů srovnatelné s Pražským okruhem. Stavějí v Německu laciněji? My 107 miliard, oni 175 miliard. Možná mají lépe stavbu připravenou. Když už stavějí, tak si harmonogram nenechávají až tak nabourávat od všech těch spolků, které tak prodražují naše dálnice (Děti země a pod.)

Na závěr jsem si nechal jednu perličku. K úspěšnému zkušebnímu letu odstartoval letoun na sluneční energii. Vývoj a stavba trvala 7 let. Projekt spolykal 2 miliardy Kč. Letoun s rozpětím křídel jako velké dopravní letadlo a 4 vrtulovými motory neváží víc než limuzína. Moc rád bych se dověděl víc o použitých materiálech, že to stálo takovou sumu peněz. Peněz zřejmě soukromých, takže nic nám do toho. Když si někdo koupí Zhroucené vertikály od Kupky, nebo obraz Výkřik norského malíře, ať si taky pořídí letadlo na sluneční pohon. Ale zajímavé by bylo dozvědět se proč to tolik stojí. Proč tolik stojí ty obrazy to víme. 

Uvítal bych, kdyby veřejnoprávní ČT vymyslela pořad, seriál, ve kterém by se odborně rozebíraly "předražené stavby". Aby veřejnost měla šanci se o nich něco dozvědět. Ono to lze i teď, ale aby si lidi hledali sami jak se k informacím dostat, to takhle nefunguje. Aby těm redaktorkám na ČT 24 to slovo "předražené" jednou nezaskočilo v krku a dokázaly ještě polknout.

Autor: Vladimír Zeman | úterý 29.5.2012 17:21 | karma článku: 16,64 | přečteno: 874x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Francouzský volební šok. Podle odhadů zvítězí levicová koalice, Le Penová třetí

7. července 2024  14:25,  aktualizováno  20:15

Přímý přenos V osm hodin večer ve Francii skončilo druhé kolo předčasných parlamentních voleb, účast byla...

Autoklub musí vracet dotace. Letenky, právníci či ohňostroj? V pořádku, hájí se

7. července 2024

Premium Autoklub České republiky, který ročně získává desítky milionů korun z veřejných peněz a ty pak...

Nechte ho dožít. Nejdéle čekající odsouzený na smrt má naději na spravedlnost

7. července 2024  18:27

Osmaosmdesátiletý Japonec Iwao Hakamada čekal na svou popravu již déle než kdokoli jiný na světě,...

VIDEA TÝDNE: Obnažená norská ministryně nebo česká olympijská kolekce

7. července 2024

Čtenáře iDNES.cz tento týden nejvíce zaujalo video z pařížské demonstrace proti krajní pravici....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik