Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MBI

nebolševik

29. 5. 2012 18:17
pane autore

dotkl jste se, a jak je zvykem, čistě laicky, problému, který cloumá jednou částí čisté duše veřejného mínění. "Předražená zakázka" (nebo dodávka, chcete-li) je problémem od samého začátku, a to  problémem definičním. Jak byste definoval "předraženou" zakázku? Přiznám se, že já to prostě nesvedu, a u zakázky druhu stavby Blanka už vůbec ne, ani vzdáleně. Ale zkusme to převést na něco nám bližšího, třeba auta. Taková Dacie stojí něco mezi 150 a 200 tisíci korun, zatímco, řekněme, takové Porsche  přes milion. Je předražené to Porsche nebo, ve srovnání s ním, plechovka  jménem Dacia? Jistě namítnete, že se to nedá srovnávat. Zajisté že ne, ale v tom je právě jádro pudla. Chcete-li o něčem říci, že je to předražené, musíte mít nějaké měřítko, cenový etalon - a ten u takového slonince docela jistě chybí. Můžete samozřejmě sečítat kubíky betonu a podobné věci, jenže to se dostanete do situace jako s tou Dacií.  Budete srovnávat nesrovnatelné. Což je u novinově předražených zakázek běžné.

0 0
možnosti
MT

.MichaL

29. 5. 2012 18:11
šťouravá technická:

Zapomeňte na lehoučké srnky, přechody je potřeba nadimenzovat v první řadě na metr mokrýho sněhu... což při rozpětí, kterým je potřeba překlenout dálnici, není zrovna triviální.

2 0
možnosti
MT

.MichaL

29. 5. 2012 18:23
Re: šťouravá technická:

... což mě vede k myšlence: transparentnost utrácení veřejných peněz je bez diskuze chvályhodnotná věc, ale i kdybyste měl možnost kontroly každé utracené koruny, netuším podle čeho byste poznal, jestli ta koruna byla utracená racionálně nebo ne, když Vám unikají tak elementární souvislosti:) Kolik asi lidí v republice by mohlo fundovaně rozporovat, cojávím, provedení výztuže sekundárního ostění Blanky? Nebo rozhledové poměry na křižovatkách pražského okruhu?

0 0
možnosti
VH

Stará kára

29. 5. 2012 17:37
Co je to za nesmyslné spojení:

" .......  sdělovací prostředky (hlavně ty solidní), .....".  Který sdělovací prostředek, prosím, není bulvárem (a tedy je možná i solidní)????

0 0
možnosti
  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik