Nová ztracená generace?

Má starost Václav Moravec. Nový školní rok přímo vybízí k podobným úvahám. Druhý rok pandemie, úpěnlivé přání aby se neopakoval loňský scénář, kdy po začátku školního roku prudce narůstala nakaženost.

Zaujal mě názor pana poslance Jiřího Kobzy z SPD. Nová generace je ve školách krmena učivem, které hlavně v otázkách historie je značně přinejmenším nepřesné ale spíš záměrně zavádějící. Pan Kobza uvedl snižování významu Rudé armády na osvobozování Československa v závěru II. světové války a zároveň přeceňování významu Američanů. Historici uvádějí, že při osvobozování ČSR padlo 116 Američanů, při osvobozování Plzně ani jeden, zatímco padlých vojáků Rudé armádu se uvádí cca 140000. 

Přidal bych ještě několik "záhad" z té doby. Letecká bitva o Anglii probíhala od 10.7.1940do 31.10.1940. Velmi ceněný je podíl našich letců, hrdinů té bitvy. Ale jestli něco někdy nemělo vítěze, tak je to tato bitva. V té době Hitler ovládal už celou Evropu, samozřejmě kromě Ruska. Měl k dispozici veškerý strojní a zbrojařský průmysl Evropy. Do vstupu Ameriky do války zbýval ještě víc než rok, do napadení SSSR 8 měsíců. Opravdu se mohla Velká Británie dlouhodobě bránit Hitlerovi, kterého navíc nikdo neomezoval. Čím asi starý lišák Churchill přesvědčil Hitlera aby té letecké bitvy zanechal? A proč vlastně nevstoupily do války USA, byly přece Hitlerem také napadeny. V ponorkové válce německé ponorky potápěly mnoho obchodních lodí sestavovaných do konvojů, s americkým zbožím určeným Velké Británii. To se dalo považovat za vyhlášení války. A co ke konci války s nekonečným otálením s otevření druhé fronty. Čekalo se snad jestli se Stalin nezastaví na svých hranicích a nespokojí se s vyhnáním Hitlera ze svých území? A teprve, když bylo jasné, že Stalina už nic nezastaví, se překotně druhá fronta otevřela?

Krátce po válce, v březnu 1946, Churchill ve svém památném projevu k americkému lidu ve Fultonu ve státě Missouri vyzval americký lid k odmítnutí všeho co Rusko ve válce předvedlo. Tam poprvé zazněl termín železná opona. Churchill, velký přítel Československa, zakreslil po Evropě klikatou čáru a odstartoval tím studenou válku. 

Srpen 1968 byl přímým důsledkem studené války, Američané na území Německa ve své okupační zóně instalovali rakety Persching středního doletu. Tak jsme se sovětských raket dočkali na svém území i my. My to Rusům nezapomeneme, i když Sovětský svaz už 30 let neexistuje, F. W. Steinmeierovi stačí říct do naší televize "milý Miloši" a poklonit se památce našich atentátníků na Heydricha a 6 let okupace je zapomenuto. Počet obětí Heydrichiády se odhaduje na 5000. Německo je náš velký přítel, Rusko nepochopitelně nepřítel. Rusko nám nic neudělalo, ono není Sovětský svaz.

Bylo by dobré vykládat dějiny historicky správně, zvláště dnes, kdy je k mání literatura (to dříve nebývalo). Aby pan Moravec nemusel mít starosti, jestli tato školní generace nebude další ztracená.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 30.8.2021 11:39 | karma článku: 27,85 | přečteno: 714x