Nouzový stav a mimořádná opatření.

Vládu čeká ve sněmovně boj o prodloužení nouzového stavu. Dosavadní podporovatel vlády KSČM tentokrát silně váhá, ba co víc, silně vyhrožuje, že vládní strategii nepodpoří. Co se asi stane, když nouzový stav 14. února skončí?

Nouzový stav je v českém pojetí v podstatě každému pro smích. Jak jiné je to např. na Slovensku, tam i do práce musí mít každý test. Jestli každý den? Vzdalovat se od domova, problém. A to jejich denní přírůstky jsou proti našim směšně nízké. My máme nouzový stav, ale každý si v podstatě dělá co chce. Chodí se na procházky, jezdí se na hory, na běžky, sáňkovat. Že by někdo bránil někomu ve vzdalování se od domova, v podstatě kamkoliv, jsem si nevšiml. Restaurace, hotely, penziony jsou zavřené, ale kdo může zabránit, aby lidi propůjčili své nemovitosti, chalupy, byty na horách. A že tam toho je. Ve Špindlu, v Peci, na Mísečkách. Jestliže je snaha zabránit velkým koncentracím lidí, tak proč se divíme, že stojí lanovky, vleky. Do hor by se nahrnulo násobně víc lidí.

Na mapě nakaženosti je na tom nejhůř Karlovarský kraj. Světe div se, to je kraj pendlerů. Těch je na 60000, uvedla ve svých zprávách ČT. A jsme doma. Druhý je okres Trutnov, jasně, naše krásné Krkonoše. Jeden by řekl, že kritická místa máme. Tak jo, hory zoufale bráníme, co tahle zastavit pendlery. To neuděláme, protože to by mohlo poškodit podnikání našich německých přátel. To by nám mohla frau Merkel vytknout. Nouzovým stavem jsou poškozeni všichni školou povinní, hotely, restaurace. Jinak se neděje nic. Žádný lockdown se u nás nekoná. A školní problémy, jakož i náhrady hotelům a restauracím, se snažíme řešit. Že je s tím spousta lidí nespokojená je jasné, řada z nich to dokáže i zneužívat. 

Nic jiného než izolace na epidemie nezabírá. To vědělo lidstvo od pradávna. Neprodyšně uzavřít města. S cestováním takový problém nebyl, občas přijel povoz z potravinami, před branou města náklad předal, přijal peníze a odjel. Do města ho nikdo nepustil. A epidemie jak přišla, tak zase odešla. Dnes jsme snad dál, už se očkuje, že se i na tom bude někdo snažit vydělávat, to je holt taky lidská vlastnost.

Na podzim budou volby, rozjíždějí se volební kampaně. Kampaně opozičních stran budou postaveny na těžko řešitelném úkolu. Porazit Babiše. Proto vytvářejí všechny ty prapodivné předvolební koalice, ve kterých jsou ochotny slevit ze svých "skvělých, pro zemi nenahraditelných" programů. Panika se zmocňuje i vládního partnera hnutí ANO, Hamáčkovy ČSSD. Hamáček je na dobré cestě udělat stejnou chybu jako před ním Sobotka. Snaží se vymezit, distancovat od vládnutí s Babišem, místo aby tu vládu jako společnou vyzdvihl. Těžko si lze představit jinou vládu v této situaci. Hamáček svojí červenou mikinou a geniálním zhodnocením situace, že totiž "ten virus jede podle nějakého plánu, my se musíme ze všech sil snažit, mu ten plán překazit" určitě získal body. Ty body teď statečně promrhává. Vytvořit předvolební koalici se zelenými? Asi jim tam hráblo.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Zeman | úterý 2.2.2021 11:12 | karma článku: 25,40 | přečteno: 840x