Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

Kongres se nemusí zodpovídat administrativě amerického prezidenta. Ta si netroufá uznat naplno nezávislost Tchaj-wanu na Číně. Nancy to vidí jinak. Vztahy Číny a USA, už tak velmi silně špatné, tento krok uvedl do pozice úplně nemožné. Čínu samozřejmě logicky podpořil Putin a spojenectví Číny a Ruska se dále upevnilo. Přispěchala i Severní Korea, která, podle Prima News, nabídla Rusku 100000 svých vojáků pro boj a pro poválečné opravy a výstavbu v lidových republikách Doněck a Luhansk. Připočteme-li BRIX, tedy spojenectví Brazílie, Ruska, Indie a Číny, máme tu takovou sílu v hospodářském a vojenském prostoru, že by jeden logicky řekl, s těmi snad budu radši kamarád.

Takže v Tchaj-wanském průlivu si poměřují ramena Čína a USA, samozřejmě na úkor klidu a pohody v oblasti. Hlavně daleko od břehů Ameriky. Před dvěma sty lety přijatá Monroe Doctrine, která měla světu oznámit, že všechno na západní polokouli bude pod kontrolou Ameriky, se po druhé světové válce snaží přenést kontrolu na celý svět. To logicky nemůže fungovat. Nelze přece doufat, že v Japoncích nezůstala stopa nedůvěry po útocích na Hirošimu a Nagasaki, že jsou Vietnamci nadšeni z Amíků po válce ve Vietnamu. Korea po korejské válce. Ani Němci přece nezapomenou na ničivé bombardování Drážďan v době již rozhodnuté války. Japonsko a Německo zřejmě přijalo komplex viny za válečné hrůzy. Německo nijak zvlášť nadšeně nereaguje na tlak USA zapojit se do války na Ukrajině. To je ten komplex viny - už se nikdy nezúčastňovat žádných ozbrojených konfliktů. Japonsko to zřejmě cítí obdobně.

Výlet našeho předsedy Senátu pana Vystrčila byl prázdným gestem. Ta reakce měla stejnou úroveň. Formální protest Číny. Ten přijít musel, tak už to v diplomacii chodí. Ani letadlo s Vystrčilem, ani to s paní Nancy Pelosiovou nikdo neohrozil. Takže provokace se 100% povedla. Kolem Tchaj-wanu létají letadla, rakety padají do moře, vyplula i americká letadlová loď s doprovodem. Mají jich 10, ohromná bojová síla. Takže se zase stáhněte, ať je pokoj. Všechno funguje, letadla lítají, motory fungují, stěrače stírají, blikače blikají. Vojenské napětí, že by se dalo krájet. Daleko od břehů Ameriky.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | úterý 9.8.2022 9:21 | karma článku: 35,17 | přečteno: 1005x