Může dělat moc soudní politiku?

Aby soudy opravovaly zákony této země, to se mi nějak nezdá. To si vzpomene někdo, že jsou mu upírána jeho práva na vlastní konání, když je nucen jezdit po silnicích vpravo? A soud mu dá za pravdu?

Něco podobného se stalo, když nejvyšší správní soud uznal námitku že by se mělo otevírat dříve, než plánovala vláda. A jsem rád, že to ministr Vojtěch nechá přezkoumat Ústavní soud. Jak tam uspěje je ovšem značně nejisté, vzhledem k posledním výrokům předsedy US které byly značně politické. Protipandemická opatření snad už musí být jasná každému. Stále jde pouze o jedno, zamezit většímu srocování lidí. Je otevřené Chorvatsko, očekává se velké stěhování národa k moři. Může to přinést ještě nějaké zhoršení? Nemuselo by, kdyby do začátku těch letních prázdnin, byla většina národa proočkována. Protože očkováním se získává kolektivní imunita. Prostě naráží-li virus na imunní společnost, při své snaze o šíření, oslabuje se a přestává se šířit. Jednoduché a logické. Pro ty, co to ještě stále nechápou, přečtěte si to zvýrazněné znovu. Takže očkovat se a obrnit se trpělivostí. Abychom do toho Chorvatska mohli na dovolenou bez obav. Zřejmě vládě, řídící se doporučeními epidemiologů ani o nic jiného nejde. Takže rozhodnutí NSS je mimo mísu.

Podobného rázu je prohlášené předsedy ÚS o jedné, jediné verzi šetření Vrbětických výbuchů. Jednak on by do otevřené kauzy asi neměl vstupovat, ale hlavně veřejnost očekává vyšetření způsobu provedení takové akce. Asi nikdo nepochybuje, že by to ta záškodnická skupina dokázala. Teď to ale vypadá, že vypovězením ruských lidí z ambasády kauza končí. Takže uveřejnit způsob zabezpečení skladu munice ve Vrběticích, úroveň ostrahy, kudy tam vniklo komando a jak to, že je nic nezaznamenalo. Snad tam mohli pobíhat aspoň vlčáci. Je hotovo, výbuchy způsobili dva ruští agenti a šmitec. Trošku málo na 7 let vyšetřování. Teď se vyplatí miliony občanům Vrbětic a je to hotový. Jestli šlo původně jenom o to snížit počet pracovníků na ruské ambasádě, tak bych řekl, že to bylo trošku krkolomné. Justici by mělo velice zajímat, jak byl sklad zabezpečen a provozován. A moc fandím Hamáčkovi, že se chce soudit proti ošklivému nařčení. O 10 miliónů, proč ne.

Ukončení angažmá vrchního státního žalobce by snad měl tay někdo vysvětlit. Přiblížil se termín, kdy se má rozhodnout o kauze Čapí hnízdo. Pan vrchní státní žalobce Zeman už o tom nerozhodne O to šlo?

Je toho tolik, co si snad veřejnost přeje? Zkrátit ty kauzy. Vrbětice 7 let, nekonečné vyšetřování Babišových kauz Čapí hnízdo a údajný střet zájmů, kauza Vlasty Parkanové a letadel Casa taky nemá konce. Samozřejmě stovky dalších. V Polsku se do reformy justice pustili, u nás zřejmě marné volání.

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 31.5.2021 10:57 | karma článku: 25,67 | přečteno: 549x