Lidičky, já mám rád pivo.....

… za pívo ženu bych dal. Tedy, že si bude ODS nahánět body na pivu, to je těžko k uvěření. Taky si je tím nenažene, o tom nemusí nikdo pochybovat. Sledovat co předvádí pan předseda Fiala a jeho nejvěrnější Staňjura, je k popukání.

Navrhovaná sazba DPH 10% na pivo vytočené v hospodách přece pro hospodaření hospod svůj velký význam má. Asi to má být opravdu výpomoc hospodským při určitém úbytku hostů, tedy hlavně kvůli zákazu kouření. Kvůli zavedení EET snad přece ne, to si myslet znamená dělat z hospodských sortu totálních nevzdělanců a to oni určitě nejsou. Zakoupit si menší notebook, připojit se k internetu, koupit si přístroj k účtování podle EET nestojí dohromady víc než nějakých 15000,-, o dost méně než když hospodští museli investovat do hygienických záchodů a umýváren, jak jim předepisovaly směrnice EU. Snad si ještě dnešní senioři vzpomenou jak chodili čůrat do žlábků, které rychle ucpaly vajgly a tak se v tom rovnou stálo. Pěkně rameno na rameni. S dnešními záchody nesrovnatelné. To byly náklady, náklady na EET jsou proti tomu nula. A jestli někdo nemá mentálně na to aby účtoval elektronicky, tak opravdu dnes nemůže podnikat. Všechny firmy, podniky jsou řízeny PS technikou, jinak to nejde.

A ta inteligentní tabulka, kterou ukazují ti dva pánové z ODS? Návrh na sazbu DPH 10% se opravdu týká jenom piva vytočeného v hospodě (restauraci). Samozřejmě, že nejen k jídlu, ale i když si pivaři na pivo do hospody dojdou, tedy jenom na pivo. Musí se to týkat i piva natočeného do džbánku, které si člověk vypije doma. Dále piva natočeného do kelímku, to pijí třeba vodáci, kteří se moc od svých lodí nemůžou vzdalovat a kelímek potom vyhodí do koše, který by u toho přístaviště lodí měl být. Takto je to třeba u Zrcadlové Kozy na Jizeře u Dolánek. U venkovských hospod se zastavují skupiny cyklistů, pivo si vypijí logicky venku, dovnitř do hospody nejdou. Venkovské hospody mají venkovní posezení, když náhodou ne, tak se cyklisti na svém Tour de Bier, rozesadí všude kolem na patníky, na trávu a kde se dá. Všechny tyto případy jsou za 10% DPH. Vždycky šlo o pivo vytočené z pípy v hospodě a o to jde. Kde se takové pivo vypije, nebo jestli se s ním zapije řízek, je vcelku jedno.

Stánky s občerstvením na různých akcích typu hudebních venkovních festivalů - Benátská noc apod., nebo závodech hasičů, ukázkách historických bitev, historických soubojů na hradech a zámcích, stánky na trzích, na různých dětských dnech, na shromáždění občanů při rozsvěcování vánočního stromu atd. jsou samozřejmě za 21% DPH.

Zesměšňující akce ODS zesměšňují jenom je samotné. Při projednávání tohoto zákona by měli ve svých vystoupeních některé situace připomenout a do zákona doplnit, je-li to nutné. Možná, že paní ministryně Schillerová cyklistické Tour de Bier nejezdí, tak jí to mohlo v návrhu uniknout. Jinak ovšem je návrh i z hlediska pivařů srozumitelný a správný. A to i kdyby ve finále neměl znamenat snížení ceny toho piva. To už je na hostinském a případné konkurenci.

Autor: Vladimír Zeman | středa 12.2.2020 10:57 | karma článku: 23,40 | přečteno: 579x