Koronavirus v hlavní roli.

Aneb událost světového kalibru v době sociálních sítí. To množství názorů, ty závěry lidí nemajících potuchy o čem to je, ale i závěry odborníků, které se čtou také s podivem.

Čína si naběhla, Čína nebezpečí podcenila, Čína dělá málo, Čínu je třeba odstavit, Čínu je třeba neprodyšně uzavřít. To jsou bohužel některé závěry státních reprezentací. 

Čína dělá málo? Postavila funkční nemocnici pro 1200 nemocných, nasadila 70 lékařů a mnoho lékařského personálu. To vše za 10 dnů. To by nedokázal nikdo. I když je zřejmě ta nemocnice sestavená z plně vybavených lékařských kontejnerů, které se jenom mezi sebou vzájemně propojí a mohou fungovat, přesto je to neuvěřitelné dílo. Srovnat a zpevnit terén, vyrobit základovou desku, smontovat ocelovou konstrukci, která tu soustavu kontejnerů srovná do sestavy, umožní vybudovat schodiště do patra, vybudovat chodby a nakonec to celé zastřešit, vybudovat vodní a kanalizační přípojku, elektrickou přípojku, trafostanici, uzemňovací a hromosvodní síť, příjezdovou komunikaci. Já, se svými třiceti lety praxe ve velkém stavebnictví bych řekl, že to za 10 dnů nejde udělat. A jestli to jde, jak nám Čína ukázala, tak to může provést opravdu jenom Čína. U nás by se muselo vypsat výběrové řízení na dodavatele, stavební povolení by těsně před vypršením termínu napadly Děti země, než by se vybralo místo, které by musel schválit příslušný místní úřad. Prostě u nás by to nešlo.

Celosvětová panika způsobila, že základním prostředkem proti nákaze jsou roušky. Rouška jsou alfou a omegou celého případu. Pan Bartoš, první z Pirátů, už statečně obvinil vládu Andreje Babiše, že odmítla roušky do Číny poslat. Vláda radši pošle 10 miliónů korun. Obojí je pro Čínu málo, ale roušky mohou být nutně potřeba i u nás. V Německu je už 12 nakažených a že by Evropská unie nějak reagovala, že by se dočasně zrušil Schenqen a hranice mezi státy EU se uzavřely, jsem si nevšiml. A tak nikdo neví, jak na tom vlastně členské státy EU doopravdy jsou. Už i proto, že Evropa je v zajetí "obyčejné" chřipky. Ty červeně vybarvené státy na mapce, to je sice výtvarně zajímavé, ale žádnou vypovídací váhu to, vzhledem k volnému pohybu osob, nemá. 

Svět pracuje usilovně na vývoji vakcíny. Nějaké nadějné zprávy už jsou, ale prohlášení, že by mohla vakcína do konce roku být, působí jako výsměch.

I to vysvětlení, jak se nákaze šíří, od pana poslance MUDr. Svobody, že jeden zakašle, nakazí dva, ty také zakašlou a každý z nich nakazí zase dva, to už máme 6 nakažených od jednoho a tak dál. Prostě, pak už jsem to vypnul.

Svět se před Čínou uzavřel. A kalkuluje se, o kolik miliard Čína přijde. Dokážeš světe vymyslit lepší pomoc? To není snad politický problém!

Autor: Vladimír Zeman | úterý 4.2.2020 10:41 | karma článku: 21,92 | přečteno: 518x