Ještě k volebnímu víkendu.

Výsledky voleb do obecních zastupitelstev hodnotí média jako vždycky - tendenčně. Rozuměj tak, aby ony (tedy ta média) byla slavná. Jejich hodnocení odpovídá jejich snaze točit politiku. Vysvětlují voličům jak volili i když oni tak opravdu nevolili. Snaží se postavit komunální volby do role nějakého referenda proti vládě a jejím reformním záměrům. Ono to ale přece bylo všechno úplně jinak. Malé obce volily jako vždy podle toho, jak je kdo ochoten do toho jít, jak je kdo v obci známý, schopný a ochotný něco pro obec dělat. Výsledek se dostavil - 51 % všech zastupitelů je nezávislých bez jakékoliv příslušnosti k nějaké politické straně. Zisk politických stran je mizivý - 7,5 % nejlepší ODS.

To je výsledek, který by měly média dokola a donekonečna zdůrazňovat. Jde totiž o správu obcí. Nic zajímavého a nic nečekaného. O spravování státu se rozhodlo v květnových volbách. Takže z hlediska komunálních voleb může být zajímavý pouze souboj o Prahu. A zase se nic až tak zvláštního nestalo. Na scéně se před květnovými volbami objevila nová pravicová politická strana. Využila jistého rozkolu v ODS a přetáhla do svých řad řadu známých osobností a hlavně voličů z ODS. A jestli ODS měla v Praze výsledek v roce 2006 takový, že ji umožnil sestavit většinový magistrát, tak dnes po volbách 2010 půjde sestavit většinový magistrát z mandátů stran TOP 09 a ODS. Tedy opět pravicový. Pražský volič opět nezklamal, pražský volič je většinově pravicový. Takže žádné překvapení. Budeme se těšit na vedení radnice panem ing. Tůmou.

Věci veřejné mohou sami svůj výsledek hodnotit jakkoliv, musí to být pro ně zklamání. Šlo jim evidentně hlavně o Prahu, ovšem ve své kampani podělaly co se dalo. Jejich časopis Pražan mě připoměl výrok, který kdysi pronesl Jan Kraus ve svém pořadu "Uvolněte se prosím", na adresu bulváru Rytmus života. Nazval ho Rytmus hnusu. Podobně bych hodnotil časopis Pražan. Nic než zloba, nadávky, neopodstatněná kritika na všechno, co se v Praze postavilo, událo. Samozřejmě z důrazem na mafiánské metody radnice. To vám, vážení véčkaři i s tou vaší vozbou v přední linii (mám na mysli tu pětici oslnivých krasavic v čele vašich kandidátek), nemohlo u Pražanů projít. Těch Pražanů, kteří mají rádi své město a jsou pyšní na to, jak se po sametu oklepalo a rozkvetlo do krásy.

U senátních voleb jsem si všiml jedné věci. Do druhého kola se dostal pan Mgr. Stanislav Eichler - hejtman Libereckého kraje, pan Jaroslav Palas - hejtman Moravskoslezského kraje, pan Zdeněk Škromach - poslanec dolní komory parlamentu. Jak tomu mám rozumět? Pánové hejtmani, navíc krajů, které tak sužovaly povodně chtějí v pozici hejtmanů skončit? Proč? Je tam moc práce? Nebo naopak málo a tak budou dělat ještě senát? Jako pan hejtman Rath? A co Zdeněk Škromach. To snad ale opravdu nejde, aby seděl v obou komorách parlamentu najednou.

Ono to bude tak, že senát zajišťuje koryto na delší dobu - 6 krásných, dlouhých let.

Moc bych si přál, aby výsledky komunálních voleb nikterak nenarušily slibně se rýsující spolupráci stran vládní koalice. Reformy ve všech oblastech potřebujeme my, stejně jako celá Evropa. A tato vláda má všechny předpoklady aby je připravila a prosadila.

Volební víkend byl tedy celkově úspěšný. Už i proto, že Sparta prohrála doma s Teplicema. Jsem totiž Slávista.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 18.10.2010 13:35 | karma článku: 39,22 | přečteno: 5376x