Je Jan Veleba ještě zemědělec?

Příspěvek Jana Veleby prezidenta Agrární komory ČR v Lidových novinách z pátku 2. září ve mě vyvolal otázku, kterou jsem umístil do nadpisu tohoto článku. O co jde? Prezident Klaus při příležitosti zahájení výstavy Země živitelka vyjádřil obavu ze záporného salda agrárního obchodu. Pro pana Velebu to byla příležitost pro neuvěřitelné expozé. Po vstupu do EU, podle něj, není naše zemědělská výroba schopná konkurovat dotační politikou zvýhodněnému dovozu ze zemí EU. Řešení pan Veleba našel okamžitě. Cituji: " Řešením je zapojit půdu, ze které jsme byli vytlačeni, z potravinářské produkce do energetické bilance. Zkrátka vyrábět na ní rozumně energii".

Vyrábět na zemědělské půdě energii na místo potravin je takový úlet, že jsem si myslel, že k tomu nikdy nemůže v takové míře dojít. Ano jakákoliv dotační politika je obrovský nesmysl, je to proces socialistického přerozdělování ze strany Bruselu. To přece dobře známe to jsme odmítli na začátku 90 - tých let. Brusel si neuvědomuje nebezpečí této politiky, žije v chimérách socialismu. To je ale na jiný článek.

Poradil bych úplně jiný přístup. 

Po otevření hranic se otevřela silná konkurence našim pohraničním horám. Nádherné sportovní areály v Alpách s plnou vybaveností oproti našim málo atraktivním lyžařským areálům v Krkonoších, Krušných horách, na Šumavě a jinde. Konkurence prakticky nezvládnutelná. A jak vypadají naše lyžařská střediska teď? Přímo výstavní Špindlerův mlýn, snad ještě hezčí Pec pod Sněžkou. Spousty atrakcí pro letní sezónu, široká nabídka sportovního vyžití v zimě. Krkonoše plné návštěvníků. A vůbec jim nevadí celodenní parkovné v Peci 120,- Kč (parkoviště v Peci praskaly teď o sobotě a neděli ve švech). Po hřebenu od Černé hory, přes Kolínskou, Lyžarskou, Na Rozcestí, po Výrovku proudí spousty lidí, kteří si samozřejmě v hojné míře dopřejou občerstvení na hřebenech. A na př. na Výrovce svíčková se šesti za 90,- Kč. Kolik je restaurací, kde jí pořídíte levněji? A místní se sdružují. Permanentka platí pro celé regiony. Krkonoším už schází jen jediné. Solidní přímá silnice (dálnice) z Prahy, silnice v místě do středisek jsou velmi solidní. Z těchto podnikatelů si vemte příklad pane Velebo. Vytvořili z našich hor velmi solidní konkurenci Alpským střediskům.

Stejně se musí postavit tlaku levné dotované zemědělské produkce naše zemědělství. Čtu na jiném místě, že velkopodnikatel Babiš kupuje domažlický Agropodnik. Agrofert pana Babiše přebírá AGRO Jevišovice, kunovický masokombinát Zedníček, osm zemědělských firem na Hodonínsku. A Mlékárny Kunín. Už vlastní olomouckou Olmu. Tak jo, to je správný přístup. Snad se bude jednat o potravinářskou výrobu, pak by byl tlak té dotované konkurence silně omezen. Brusel se nám vysmívá, že tady konzumujeme podřadné potraviny. Ano, protože je nám sem posílá. Proč sem chodí závadné kuřecí (na hranici použitelnosti) z Polska? Ten dovoz nikdo nemůže zakázat, protože by to bylo porušení pravidel Unie o bezcelním obchodu. Jde o to, aby to nikdo nekupoval. To se stane, až bude na trhu dost našeho zemědělského zboží v podobné cenové relaci. Pak obchodní řetězce přestanou nakupovat kuřata a prošlá vajíčka z Polska protože jim to bude hnít v regálech.

Takže takto, tedy bez pana Veleby a jeho snů o 454 MW vyrobených v bioplynových stanicích. Zřejmě tam má své velké podnikatelské záměry.

Zemědělská půda, pane Velebo, musí především produkovat kvalitní potraviny. Jde to i u nás v podmínkách nesolidní dotační politiky EU. Dokázali to naše horská střediska, musí to dokázat i naši zemědělci. 

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 5.9.2011 11:36 | karma článku: 21,33 | přečteno: 1243x