Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RV

Joe77

5. 9. 2011 12:07
Pan Veleba je správný podnikatel

Přáním každého podnikatele, tedy i zemědělce, je maximalizovat svůj zisk. Na tom není nic špatného. Každý úspěšný podnikatel se snaží dosáhnout maximálního zisku, při minimálních nákladech. V konkurenčním prostředí z toho profituje spotřebitel, protože si může koupit levné zboží a má možnost výběru. Pan Veleba má pravdu, pokud je hospodářská politika nastavena tak, že se podnikateli zemědělci vyplatí užívat půdu pro pěstování např. biopaliv, není na tom nic nelogického. Podnikateli díky dotacím stoupne zisk a vydělá na tom. Daňoví poplatníci zaplatí vyšší daně, aby bylo na dotace. Například díky povinnému přimíchávání biopaliv do pohonných hmot, zaplatíme podnikajícímu zemědělci asi 2Kč/l. Bude tak například méně pšenice, tím pádem poroste její cena, kterou zaplatíme jiným podnkajícím zemědělcům v ceně např. chleba. Vnější hranice si EU chrání cly a jinými překážkami dovozu, takže levná pšenice např. z USA se k nám nedostane. Tím nás EU chrání před levnými potravinami a možností volby.

0 0
možnosti
VZ

panmistr

5. 9. 2011 13:53
Re: Pan Veleba je správný podnikatel

Inu taky názor. V zemědělství je to ale trochu jinak. Zemědělská půda je taky krajina, tady se nedá říct, že do toho nikomu nic není. Je a pořádně. Jestli mi někdo kazí výhledy nějakou vrtulí, nebo oslňuje nevzhlednýma panelama, nebo staví bioplynku, tak mi to jedno není. Zemědělci musí vyrábět potraviny, jak to udělat aby to vynášelo, to musí pořádně vymyslet. A ne svou profesi zahodit. Ten příklad s Krkonošemi je velmi správně uveden. Ukazuje jak moc jsou u nás lidé chudí. Nic si nenechají ujít, když je jim nabídnuta kvalita tak zaplatí. Zaplatí i za kvalitní potraviny.

0 0
možnosti

Bronislav Šimoník

5. 9. 2011 11:59
Soudruh Veleba

je především předsedou odborového svazu družstevních rolníků

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

5. 9. 2011 11:53
Jádro celého článku

spočívá v této větě: Jde o to, aby to nikdo nekupoval.

0 0
možnosti
RV

Joe77

5. 9. 2011 12:12
Re: Jádro celého článku

A proč bych si to neměl kupovat? Kdo jste, abyste lidem řikal, co si maj a nemaj kupovat????

0 0
možnosti
JD

pedr64

5. 9. 2011 11:48
odpověď na Vaši otázku:

ano, samozřejmě že je, neboť hodlá půdu používat jako výrobní prostředek. Sice ne k výrobě potravin, ale něčeho jiného, co v aktuálním čase ponese vyšší profit. Že je systém dotací na zelenou energii a její produkci úchylný je jiná věc.

0 0
možnosti
  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik