Jak rozpoznat fake news?

To jest zprávu zavádějící, nepravdivou nebo polopravdivou, přímo záměrně lživou, nebo nepřátelsky motivovanou? Jsou toho plné noviny, časopisy, televizní vysílání, facebooky, twitery. Čert aby se v tom vyznal.

Přitom to není tak složité se v tom orientovat. Chce to pouze používat vlastní hlavu, hodně číst a nezapomínat na nedávnou historii.

Mainstreamový světonázor zde vytvořil opět cosi, co by se dalo přirovnat k nové studené válce. Rusko je nepřítel i když už tam nejméně 26 let nevládnou komunisti. Tak proč je nepřítel? Cituji z knihy Jaroslava Kmenty "Boss Babiš": "Marc David Rich, americký obchodník, krátce po pádu železné opony levně nakoupil sibiřskou ropu, kterou pak s velkou marží prodal dále. Rusko pro něj bylo něco jako Klondike". Proč připomínat jiné příklady, je jich hodně. Za Jelcina bylo Rusko přítel, za Putina je nepřítel, protože Putin to řádění jako na Klondiku zastavil. Toť vše. Anexe Krymu? Krym byl vždycky autonomní republika s vlastní vládou a parlamentem, asi jako Katalánsko. Kdyby nebylo Majdanu, nikdo by si asi na Krym ani nevzpomněl. Takto se obyvatelé Krymu v referendu vyjádřili k připojení k Rusku, volby toto jejich rozhodnutí potvrdily a vláda a parlament provedly. Otázka na místě by spíš byla kdo zavinil Majdan, proč není známá žádná vyšetřovací zpráva. Proč se bojí pobaltské státy Ruska, proč se klepou strachem politikové z ODS, Polsko, když Putin nikdy ani náznakem nevyslovil jedinou výhružku těmto státům. A že pohrozil výstavbou vojenské základny v Kaliningradu? Pouze jako odpověď pro případ výstavby základen NATO v Estonsku a Polsku.

Na naší politické scéně, mezi dvěma koly prezidentské volby, je třeba připomenout, že nikoliv Drahoš je nositelem změny, ale naopak tandem Babiš - Zeman tu změnu zajišťuje. Jiný způsob vládnutí bez politických ambicí a bipolárního vidění politiky, jak to vidí Babiš. Jeho problém z čerpáním eurodotace na stavbu Čapího hnízda, je problémem celého státu. Kolik těch subjektů čerpalo eurodotaci? 122? Tak se to bude všechno znovu prošetřovat a vracet se bude asi 1,5 miliardy? Protože když Čapí hnízdo, tak všichni. Protože žádný subjekt tak malý aby mohl tu dotaci čerpat, nemůže postavit něco na co by mohl čerpat takovou dotaci, aniž by neměl silného partnera. A Zeman ten bude pokračovat v kritickém hodnocení závěrů bruselské administrativy a hledět na zájmy českých lidí. A to je ta změna. Drahoš bude poslušně kývat, že všechno na západ od nás je dobře, na východ od nás špatně až zle.

Potřebujeme tandem, který bude vyvažovat. A v tomto duchu by každý měl číst a přijímat zprávy, které v digitální podobě zaplňují prostor. Tak aby to bylo výhodné pro nás, neboť tak to má každý. 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Zeman | čtvrtek 18.1.2018 11:04 | karma článku: 23,72 | přečteno: 628x