Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí. 

A suché, horké počasí. Scenérie, jako stvořená k vypuknutí požáru. Statečný boj našich hasičů, asi se nakonec soustředí na zabránění dalšího šíření s tím, že mnohá místa je třeba nechat vyhořet. Co se dá ještě dělat? Déšť nepřichází, zachránil by to pořádný přívalák.

Rakousko asi už známe každý. V rakouských Alpách nehoří, aspoň si nic nevybavuji. Stráně jsou jako vyluxované, jak tak stoupá nadmořská výška, je vidět stále jenom zdravý, mladý les. U každého stavení vždy poměrně velká hradba vzorně složeného palivového dřeva. Samý smrk. Nejrychleji roste, nejlépe hoří v kamnech. Starší, větší stromy se vyříznou a zpracují. Nic se neválí po zemi. Zde je cesta, jak na to. Nechte to vyhořet, ochraňte Pravčickou bránu a domy. Vysaďte nový les a o ten se konečně starejte. Musí tam být čisto, každý napadený kmen vyříznout a odvést, nic nesmí zůstat na zemi. Smrky za to nemohou, ale sázejte smíšený les. Nenechat přerůst, těžit a zpracovávat. Netvořit prales.

Co bych udělal já? Partnerům v NATO bych vzkázal, že redukuji naši armádu na jednu dobře vybavenou motostřeleckou divizi podpořenou našimi bitevníky Aero L-159 Alca. Němcům bych vzkázal, že stahuji naše působení na energetické burze v Lipsku, elektřinu, kterou sami vyrábíme lacino si ponecháme k vlastnímu efektivnímu využití. Znovu bych rozjel uhelné elektrárny, kde hlavně elektrárna Mělník svým přivaděčem odpadního tepla Třeboradice - Praha 10 Malešice a propojením s teplárnou v Michli, obsáhla značnou část Prahy teplem. Za vývoz elektřiny navíc bych nakoupil plyn a ropu, kdekoliv by byla na trhu k mání. Jak to vlastně dělá třeba Srbsko? O tom se nemluví, jakoby nebylo.

Na Maďarsko se snesla nepatřičná kritika, kdybych měl citovat některé komentáře, asi bych nedodržel kodex blogera. On, premiér Orbán, jenom v nastalé situaci koná ve prospěch svého lidu. A napadat ho za to, že se cítí být Maďarem? On nikdy neřekl, že na území Maďarska nemohou žít jiní národové. On jenom nechce promísení takové, aby zanikl národ Maďarů a vznikl nový typ člověka Evropan. To zřejmě sleduje bruselská byrokracie a to bychom neměli chtít nikdo. Nás sem přivedl praotec Čech, proto jsme Češi. Že jsme zároveň Evropané je proto, že žijeme na světadílu Evropa. Taky jsme Zeměkoulci - žijeme přece na Zeměkouli. Ale to, že jsme Češi je nejvíc.

Náš pan premiér získal body. Dosáhl, z pozice předsednické země, dohody na úspoře zemního plynu o 15%. Tím nás, svůj národ Čechů, odsoudil ke strádání. Dohoda bude znamenat raketové zvýšení cen všeho. K dohodě se nepřipojilo Maďarsko. Řadě zemí je ta dohoda lhostejná, mají své zdroje. Německo je tak ekonomicky silné, že si pomůže vždycky. Všichni se na Německo složíme, o to v té dohodě v podstatě jde.

Co to má společného s požárem v Hřensku? Nenastane žádné poučení se z takové katastrofy. Stromy se nechají v chráněných krajinných oblastech dál. Protože přece prales - ten si poradí. Češi opět zchudnou (historicky se nám vždy tato epizoda vrací). Budeme mít americké F35 za 60 miliard, ale se svojí zemí si neporadíme. Sucha, povodně, kůrovcové kalamity, velké požáry, zvládat nebudeme - nebude na to.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | středa 27.7.2022 11:37 | karma článku: 31,13 | přečteno: 767x