Euru zvoní hrana?

Jak uvedl server Novinky. cz, jeden ze zakladatelů a horlivých propagátorů společné evropské měny a co nejužší integrace (až na hranici zrušení státnosti) členů Evropské Unie, Oskar Lafontaine prohlásil euro za brzdu rozvoje států hlavně jižní Evropy, a tím za celkově neschopné. Doslova řekl: "Zruště to". Euro devastuje hospodářství bývalých mocných států Evropy Španělska, Itálie a teď už i Francie. Produkuje vysokou nezaměstnanost v těchto zemích a doslova likviduje hospodářský růst. Dluhy Itálie, Španělska se už přehouply přes 100% HDP, Slovensko dluhově raketově roste - už překročilo 52% HDP. O Řecku netřeba se zmiňovat, to je už dávno za hranicí státního bankrotu.

Francie a Španělsko si vynutily v Bruselu dvouletý odklad stlačení deficitu pod 3 % svého rozpočtu. Francie vyhlásila konec úsporám. Angela Merkelová bude muset procitnout ze "spánku spravedlivých". Její letitá snaha o ukázněnou fiskální politiku přichází vniveč. Zřejmě nepochopila, že ukáznit vlastní národ (ten se historicky dokáže podřídit diktátu), není totéž co diktovat mnohonárodností Evropě. Ostatně i Helmut Kohl přiznal, že prosadit euro v Německu musel direktivně, diktátem, jinak by se mu to nepodařilo. A teď navíc přišla mocná Angela o svého největšího spojence - Francii. Prezident Hollande už zcela nepokrytě kritizuje hospodářskou politiku Bruselu a jeho vyhlášení konce úspor je tvrdou ranou pod pás bruselské politice.

A tak pro Angelu přichází morální podpora eura ze strany, odkud by to ani ve snu nečekala. Od českého prezidenta Miloše Zemana. Naštěstí prohlášení guvernéra České národní banky Singera toto eurohujerské nadšení našeho pana prezidenta poněkud zmírnilo. Ani za těch 5 let a to už asi stejně bude euro akorát tak zpracované jako učebnicový příklad neúspěšné ideologie ve skriptech pro ekonomiku na vysokých školách.

Co tedy s tím páni otcové zakladatelé? Co škody a bídy to přineslo. Nezaměstnanost, hospodářský propad, devastace úspěšných odvětví v jednotlivých zemích (u nás např. cukrovarnictví a celkově zemědělská výroba). Pan prezident Zeman mluvil v parlamentu o 200 miliardovém tunelu v solárním byznysu. Jak velký tunel to musí být v sousedním Německu, kde kromě fotovoltaiky bují i byznys s větrnou energetikou. Kdyby se to netýkalo i nás, tak co je nám potom, ale ono to naši energetiku velmi silně negativně ovlivňuje. A to až tak, že jsme nuceni budovat velmi drahá opatření na ochranu naší energetické přenosové soustavy.

A tak by bylo na místě ocenit naší vládu za rozumnou úspornou fiskální politiku, která i přes permanentní krizi eurozóny, dokáže hospodařit s deficitem pod 3% státního rozpočtu. Výsledek, který umožňuje povolit opasek a do ekonomiky vypustit investice. Nezaměstnanost se drží na (v Evropě solidních) cca 8,5 % a tak už je možné do ekonomiky pustit čerstvou krev.

Autor: Vladimír Zeman | středa 8.5.2013 10:34 | karma článku: 17,66 | přečteno: 474x