Co Vás to vlastně žere, paní Evo?

To, že se paní Eva Pilarová nemá ráda s Helenou Vondráčkovou už parkrát na veřejnost prosáklo. Sám jsem to zaslechl při jednom s těch kuchařských pořadů v televizi. Eva Pilarová se chlubí tím, že řekne všechno, co si myslí. Nic proti tomu, to už může dneska snad každý. Nemělo by to ale zaznít jako" pravda shůry dána, o které se nediskutuje". Že šlo o spor Heleny Vondráčkové s Martou Kubišovou, který vyvolal takovou antipatii, taky není žádným tajemstvím. Eva Pilarová se ovšem silně nelichotivě nedávno vyjádřila i na adresu Olgy Matuškové, která vydala knihu vzpomínek Waldemara Matušky. To už ale trošku nadzvihlo mě a proto tento článek. Chabá vzpoura proti tomu, aby se na pěvecké idoly mých mladých let kydala špína. 

Není proč. Spor Marty Kubišové s Helenou Vondráčkovou byl o zmařené investici na projekt Golden Kids po letech (jak se to vlastně mělo jmenovat?). Možná i trochu snaha pomoci Martě Kubišové znovu se po letech nuceného odmlčení (umlčení jejího geniálního hlasu), dostat do povědomí hlavně té generace, která si jí z té její nejlepší doby, nepamatuje. Per huba, bez nějaké smlouvy, kolikrát si to lidé z brandže takto domlouvali, a mnozí ještě teď asi domlouvají. Nakonec ústní dohoda má i dnes svojí hodnotu, mohli by o tom sáhodlouze vypravovat na protikorupčním. Na základě smluvních dohod, prokázaných odposlechy, jsou vyšetřovaní a právoplatně odsouzení. Ve sporu Kubišové s Vondráčkovou zřejmě žádné odposlechy k dispozici nebyly. Na straně Vondráčkové a jejího manžela Martina Michala zřejmě nikoho nenapadlo, že by bylo nutné něco takového pořizovat. Pokus o smír ze strany Heleny byl několikrát učiněn, nebyl ovšem vyslyšen. Smír ovšem není to co by zřejmě chtěla paní Pilarová. Ta se neobjeví nikde, kde je hlášena účast Heleny. A silně o tom informuje společnost.    

Její zášť vůči Olze Matuškové mě ovšem vůbec hlava nebere. Walda byl z té plejády zpěváků z let zlatých šedesátých přinejmenším velmi oblíbený. Jeho sametový baryton a výběr písniček, které zlidověly, patří v této oblasti ke zlatému fondu. Duety s Evou Pilarovou, éra společných vystoupení v Semaforu. Později v Rokoku, kde mu dělalo "křoví" duo Olga a Irena. Namátkou uvedu píseň Mám hlavu plnou nápadů, která na to jak byla dobrá se až tak moc nehrála.

Léto 1965 jsem po maturitě strávil u rybníku Fryšták u tehdejšího Gottwaldova. Točil se tam film Karla Zemana "Ukradená vzducholoď", kde měla jednu z rolí herečka Jitka Zelenohorská, tehdejší Matuškova přítelkyně. Je tam jedna scéna kdy Jitka jakoby z moře připlave ke břehu ostrova. Mě bylo tehdy 19 let, byl jsem filmařům k ruce pro všechno, co si vyzpomněli. Držel jsem Jitku na hloubce, šlapal jsem vodu, ona se mně držela jako klíště. Na povel utop se! jsem se ponořil a ona plavala ke břehu. Já jsem musel zůstat pod vodou dobré dvě minuty, tak dlouhý to byl záběr. Matuška stál na břehu, byl tam tehdy s námi dobře 14 dní. Trochu jsme se spřátelili, i když do okruhu jeho přátel jsem nepatřil. Léto skončilo, já šel na vojnu.

Proč jsem tuto svojí vzpomínku na Matušku uvedl? Vydat vlastní memoáry, knihu svých vzpomínek, je věc velmi ošidná. Chce to hodně vypravěčského talentu a rozhodně všechno se tam uvést nedá. Každý si prožil věci, na které rád vzpomíná, ale i věci, na které asi není nijak zvlášť hrdý. Matuška si rozhodně knihu vzpomínek zaslouží a já jí přeju aby měla úspěch. Jestli si jí paní Pilarová nekoupí, její škoda. Já jenom odmítám, aby mi někdo kazil dobré vzpomínky na léta, kdy jsme tyto zpěváky milovali. Řadím mezi ně i Evu Pilarovou, Martu Kubišovou a Helenu Vondráčkovou. Samozřejmě všechny ostatní, kteří v té době začínali.

Zkoušel to (tedy vnést mezi dobré vztahy těchto mých oblíbenců zášť) publicista Rejžek, když nazval Karla Gotta starým zoombím. Někdo další vytáhl na Vondráčkovou její údajný vztah se Štrougalem. Pak tu byli hrdinové s chartou a antichartou. Proč to teď zkouší Eva Pilarová? Kubišové utekla kariéra, žádný se jí nezastal. Ani dnes, kdy už se to může, zřejmě žádné velké přátelství mezi uměleckými celebritami nepanuje. Protože, proč nikdo nepomohl Bolkovi Polívkovi, když se dostal se svojí farmou do nesnází? A všechny tam hostil, každého zval, vymýšlel pořady na své farmě a kde koho tam uváděl. Přišel průser a zůstal sám.

Pilarce bych doporučil láhev dobrého vína, pěkné předvánoční nákupy a na to kdo, co, kdy, kde slastně zapomenout.

Autor: Vladimír Zeman | středa 6.11.2013 17:32 | karma článku: 20,52 | přečteno: 1857x