Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brexit se zasekl.

Brexit s dohodou, brexit bez dohody, žádný brexit, nové referendum, britský parlament se pomalu kvůli brexitu rozpadá, co by bylo nejlepší pro nás, pro EU, pro Velkou Británii, zatracená irská pojistka.

To jsou hlášky. Ty plodí veřejnoprávní média. Přidám další. Nejlepší by bylo nové referendum, protože jak k tomu přijdou mladí Britové, kteří ještě neměli volební právo, ale teď už ho mají. Vždyť Evropská unie, tak jak je řízená z Bruselu, je tu pro ně, pro mladé, genderově vyvážená, laskavost a dobrota z ní tryská na všechny strany. Ti staří zapšklí Britové, kterých mimochodem určitě za ty tři roky od referenda ubylo, kteří nostalgicky vzpomínají na staré dobré časy britského impéria, kdy se britské královně klanělo půl světa, ti přece nemůžou pochopit proč je nutné vymazat z rodného listu kolonku pohlaví (sex), proč je nutné přijímat s otevřenou náručí cizí kultury, i ty které se k našemu desateru staví vysloveně nepřátelsky.

Britský parlament byl referendem o brexitu pověřen k jediné věci. Probrat s dosavadním partnerem způsoby vyrovnání případných závazků a rozejít se gentlemansky, s nadhledem, vzájemnou úctou a porozuměním. Tak jako by to mělo být při rozvodu manželství. Dítě žádné počato nebylo, tak ádié a můžeme si tykat dál.

Žádné referendum opakovat nelze, každé volby jsou vždy dílem okamžiku. Referendum byly volby o setrvání, nebo vystoupení z EU. Nějaké stížnosti, že nebyla vhodně volena otázka, nemají sebemenší význam. A že někdo není s Brexitem spokojený? Co uspořádat nové prezidentské volby ve Francii? Kolik měsíců už tam demonstrují Žluté vesty, s kterými demonstrují běžní občané? Tak jó, pojďme volit pokaždé, když nám něco nevoní. To bude guláš. EU taková není. Referendum je sprosté slovo, když už tak opakovat, opakovat a zase opakovat. A když neopakovat, tak rovnou silou zlikvidovat. Jako ve Španělsku, kde se odehrává politický proces se členy katalánské vlády, která dopustila referendum. Politický proces, který ve své historii tak dobře známe my. Zřejmě nejsem sám, kdo si myslel, že nic takového v demokracii není možné.

Jakou lekci z demokracie dává světu nynější americká vláda. To z čím se nedalo hnout, je najednou v pohybu. Zabetonovaný režim v Severní Koreji, najednou se něco děje, Amerika jedná s Talibanem v Afghánistánu, o čem asi? Že bude muset odejít a veškerou správu země nechat Talibánu. Sýrii škrtnout ze sféry svých zájmu protože je nikdo, nikde nechce. Jak řekl Egyptský prezident Sísí: "Neraďte Arabům, jak mají žít, jak se mají chovat". Staví se zeď na hranici s Mexikem. Jenom Trump řekne proč. Protože tudy proudí tisíce nelegálních migrantů a hlavně tuny heroinu. Na nějaké dohody Mexiko kašle, tak proto zeď. Nepochybuji o tom, že z Venezuelou se taky Trump nakonec dohodne. Napřed ramena, výhružky vším možným a nakonec dohoda. Stejně jako s Kim Čong Unem, dnes dobrým přítelem. 

Brexit tu je, brexit je třeba naplnit. Jakákoliv dohoda nemá žádný strategický význam. Snad jenom smlouva o přátelství a vzájemné pomoci. Co je asi na těch 490-ti stranách dohody napsáno o irské pojistce? Tam stačila jediná věta: "Hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem zůstane ve stejném režimu jako dosud". Těch dalších 490 stran je k ničemu. Zbytečná práce. Veškeré aktivity obchodní musí nadále být na základě dodavatelsko-odběratelských vztahů obchodních partnerů Velké Británie s partnery celého světa, tedy i Evropské Unie. A pohyb osob stejně jako dosud musí zůstat podřízen interním zákonům dotčených zemí. Protože vychytávat a pronásledovat nelegální pohyb osob a nelegální práci přece žádné nové paragrafy nepotřebuje. To platí v EU i ve Velké Británii.

Autor: Vladimír Zeman | středa 27.2.2019 10:45 | karma článku: 20,75 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Juchelka byl zvolen místopředsedou Sněmovny, nahradil Dostálovou

26. června 2024

Aktualizujeme Aleš Juchelka z hnutí ANO byl zvolen novým místopředsedou Sněmovny. Nahradí ve funkci Kláru...

Poslanci rozhodují, zda vznikne vyšetřovací komise ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  14:55

Přímý přenos Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Soud podmíněně zastavil stíhání místostarosty Šumperka kvůli dotačnímu podvodu

26. června 2024  14:54

Krajský soud v Olomouci podmíněně zastavil trestní stíhání místostarosty Šumperka Karla Hoška...

Při sporu s jiným mužem omylem zabil dítě, soud uložil narkomanovi 17 let

26. června 2024  13:09,  aktualizováno  14:48

Ústecký krajský soud poslal na 17 let do vězení Michala Pokutu, jenž loni v Mostě při konfliktu s...

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik