Aby teď EU stylizovala omluvný dopis Lukašenkovi.

A prezidentské volby v Bělorusku dodatečně a s omluvou uznala. Protože to co nám teď předvedla Amerika při amerických prezidentských volbách, to nemá obdoby. To snad ani volby nebyly, to byl paskvil.

Dlouho před otevřením volebních místností už mělo odvoleno 100 miliónů voličů. Korespondenčně, poštou. Všichni víme, jaký je spoleh na poštu. Dohledat, nebo vyreklamovat nedoručenou zásilku je prakticky nemožné. Kolik hlasů se muselo ztratit při tomto způsobu hlasování při amerických volbách? Mají být započítány hlasy v poškozených obálkách, různě potrhané, mokré tak, že se to nedá přečíst? K volebním urnám přišlo nakonec méně voličů, než kolik jich hlasovalo korespondenčně. Korespondenční hlasy se ještě dopočítávají a bude to ještě nějakou dobu trvat, než dopočítávání skončí. S plným rizikem různých možných manipulací.

Přitom je to tak jednoduché. Amerika je sice poněkud větší a lidnatější země než Česko, ale administrativně je to podobné. Jednotlivé státy jsou rozděleny na okresy a obce, stejně jako u nás. Takže zřídit volební místnosti ve školách, v menších obcích na úřadech, úřadech šerifa a podobně, nemůže být problém. Pamatuju dobře dobu, kdy u nás byla účast povinná, přesto se žádné velké fronty netvořily. Ve Spojených státech se veliké fronty tvoří. Kolik je otevřených volebních místností, co to je za organizaci? Mají skvěle propracovaný systém školních autobusů, které by mohly svážet voliče ze vzdálenějších míst amerického venkova k volebním místům. Ty by neměly být nikdy dál než je nejbližší škola. A ve městech? Ty jsou také rozděleny na obvody, okrsky jako u nás. A školy, ty musí zajistit každé volby  Protože jedině hlas, který je odevzdán ve volební místnosti, řádně ověřený volebním komisařem a na základě předloženého průkazu totožnosti volební komisí zaregistrován, může mít plnou hodnotu. Tak, jak se to provádí u nás a zřejmě i v dalších státech bývalého východního bloku Evropy, asi i v Bělorusku.

Sledovat v televizi záběry, jak se v Pensylvánii, v obrovské místnosti dopočítávají korespondenční hlasy v nepřetržitém provozu řadu dní bez přestávky, mi připadá úplně absurdní. Převzít volební model a organizaci voleb od nás, tak mají za týden hotovo.

Pro nás poučení. Zachovejme svůj volební systém, nekalkulujme s nějakým korespondenčním hlasováním, ani elektronickým hlasováním, to všechno je napadnutelné hackerskými útoky, případně nekalými manipulacemi. Jen ať každý přijde, předloží průkaz totožnosti a volí. Pak je to jedině plnohodnotný hlas, který nemůže být zpochybněn. Jde jenom o zorganizování voleb. USA to zřejmě neumí, pak se ovšem vystavují nebezpečí žalob a přezkumu platnosti voleb. Taková země si nemůže dovolit zpochybnit volby v Bělorusku, v Nikaragui, na Kubě, ale ani v nějakém křováckém kmeni v rovníkové Africe, při volbě náčelníka.

Amerika je rozpolcená ve dví, rozdělená na dva nesmiřitelné tábory. Těžko se může pasovat do role světového lídra, hospodářsky je dávno za Čínou a jak je na tom s demokracií, to nám právě předvedla. 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 9.11.2020 11:07 | karma článku: 40,79 | přečteno: 1577x