A co bude po 11. dubnu paní poslankyně?

Na vládě a vládních poslancích mi vadí jediné. Neumí na stupidní otázky novinářů odpovědět jednoznačně a srozumitelně. Tedy jednou větou, tak jak to ví každý.

Co bude až skončí nouzový stav? Půjdou děti do školy, bude dostatek testů, budou už konečně příznivé podmínky na normální školní výuku? Před rokem to všechno správně ohodnotil pan ministr Hamáček. Řekl, že podle nějakého zvráceného scénáře jede ten virus, my mu musíme jenom bránit, aby ten svůj scénář plnil. Určitě to není přesná citace, ale toto měl zřejmě na mysli.

Uplynul rok a pořád to není někomu jasné? To nabourávání toho zvráceného, vražedného scénáře toho viru je v tom, bránit lidem ve shromažďování, bránit v akcích, které vytvářejí větší skupiny lidí. Tedy bránit všemu, protože všechno se dělá prvoplánově pro lidi ať jsou to koncerty, kina, divadla, fotbal, hokej, rekreace, výroba automobilů, výroba čehokoliv, prostě všechno. Hygienické prostředky roušky, rozestupy a hygiena + konečně očkování je to, co může přinést vítězství. Paní poslankyně Valachová už ruku pro další nouzový stav nezvedne. Protože školní mládež ztratila už rok normální výuky.

Opravdu si někdo myslí, že testování školních dětí bude fungovat? Na prvním stupni asi ano, s těmi malými se dá domluvit leccos. Umí si někdo představit, jak osmáci, deváťáci a potom dále i středoškoláci si poslušně strkají špejličky do nosu, nebo plivou do nějaké lahvičky? Proočkovat učitele a do té doby je testovat, to může mít nějaký význam.

Očkovacích vakcín je málo. A hraje se velká politika. AstraZeneca je odmítnuta Německem, i když prošla náročnými testy WHO. Tak se odmítne v celé EU? Protože Němci jsou nejbohatší a tím tedy i nejchytřejší? Nebo je to kapric Velké Británii, která je tím proočkována už z velké části? Protože opustila EU. Rakousko kupuje Sputnik V, tím se očkuje v Maďarsku, nákup na Slovensku způsobil vládní krizi i s pádem vlády, Německo chystá výrobu Sputniku na svém území. Opravdu náramné politické veletoče.

A naši přední senátoři varují před vším ruským. Senát do běla rozčililo přizvání ruského Rosatomu do tendru na dostavbu Dukovan. Přitom je jasné, že jedině Rosatom, který by přizval naše největší stavební firmy + zabezpečovací systémy Westinghaus je to, co je pro tuto dostavbu nejdůležitější. Hlavně ne Francouze. To se to nedostaví nikdy. Jihokorejci, ale i Číňané jsou daleko, jiná mentalita, jiné představy.

Naši senátoři to vidí jinak. Trochu jim uniklo, že v Rusku už třicet let nevládnou komunisti, není tam žádný totalitní režim. Jenom tam mají trochu jiný názor na cochcárnu. Cochcárna - každý si dělá co chce, u nás je vykládána též jako svoboda jedince.

Takže dle našich osvícených senátorů - ruská vakcína ne, Rosatom ne. Tak snad se i přesto už situace zvládne a děti budou moci do školy a my senioři na fotbal, nebo konečně na pivo. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | čtvrtek 1.4.2021 10:01 | karma článku: 29,05 | přečteno: 774x