Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Okurková sezóna po česku - léto 2013, nejen o okurkách a médiích

Šel jsem kolem farmářských trhů na Náměstí Republiky a uviděl jsem je. Okurky nakladačky. Už je to tady, uvědomil jsem si. Okurková sezóna. Při sledování televize ani při četbě novin jsem si to zatím uvědomit nestačil...

archiv
Okurková sezona je slovní spojení, které zní určitě libě zahrádkářům. Ti si mnou ruce radostí nad výpěstky na svých záhonech, a vzývají matičku přírodu či jiná božstva, možná včetně pohanských, aby co nejvíc oddálila příchod plísní a ukončení té sezony. Navzájem si vyměňují „zaručené“ tipy, jak okurkovou sezonu co nejvíc prodloužit.
Krásně ta slovní vazba zní i hospodyňkám, trumfujícím se mezi sebou, kolik sklenic okurek to „hodilo“ tenhle víkend, a plánujícím, že za týden to bude ještě lepší.
Ani farmáři určitě nenaříkají. Vědí dobře, že my, gurmeti i gurmáni bez mičurinských sklonů, zato však s vyvinutou vášní kuchařskou, si těch pár kilo okurek (přinejmenším na vlastní rychlokvašky) přijdeme koupit k nim.
Komu se ale při slovním spojení „okurková sezona“ dělá mdlo a na těle jim vyrážejí osypky, jsou novináři. Správnou okurkovou sezonu totiž charakterizuje především to, že se neděje téměř nic, co by stálo za zveřejnění. Obvykle jsou parlamentní prázdniny; a na dovolené bývají i ministři. Přestanou se konat pravidelné tiskové konference nejrůznějších institucí, protože – není nic nového. I soudy soudívají přes léto trochu méně, protože – i za předpokladu že si nevybírají dovolené sami soudci - dát dohromady hlavní líčení, ze kterého se neomluví z důvodu dovolených obvinění, státní zástupci a hlavně advokáti je skutečně umění.
Novináři píšící o domácí scéně tedy zpravidla nemají o čem psát. Obvykle jsou odkázáni na to, že se – když nic jiného - aspoň někde v polích bude konat „zakázaný festival“, udatná policie to tam rozežene, a všichni budou pár dnů mít o čem mluvit a co řešit. Nebo že praskne milostná nebo alkoholická aférka někoho z politické či alespoň umělecké smetánky. Nemohu nezmínit ani až morbidní touhy žurnalistů po přírodních katastrofách nebo velkých haváriích, případně bouračkách významných osobností, nebo figurek ze šoubyznysu. Záchranou pro bezradné novináře pak jsou témata jako letní vykrádání bytů, krachy cestovních kanceláří, ale i rady turistům; od toho kam jet či kam nejezdit, za kolik se tam či onde pořídí pivo nebo projížďka na velbloudu, ale také kde se koupat a slunit, v jakých plavkách nebo i bez nich.
Česká okurková sezona léta 2013 se ale zatím nekoná. A troufnu si zahrát na prognostika – a vyhlásit „věštbu“, že bez ohledu na letošní úrodu okurek se ani konat nebude. Česká plácaná mezi Hradem, Strakovou akademií a parlamentem nebere konce. Vypočitatelné kroky a postoje, ba přímo někdy více, jindy méně elegantní figury „silné čtyřky“ parlamentních politických stran, kolorované pitoreskními a nevypočitatelnými tanečky trpaslíků, to vše v ne zrovna pravidelném, zato však v o to více odhodlaném rytmu hradčanské píšťalky, doprovázeném zádumčivým tónem olomouckého kontrabasu, dávají tušit, že nás čeká hodně horké léto.
A tak není ani divu, že my, jako čtenáři, diváci, posluchači letos ani nemáme moc náladu číst a poslouchat dojemnou story o počůrané zpěvačce v plavkách naruby a jejích útěcích od jednoho „únosce“ k druhému. Jindy by to byl trhák. Letos to vnímáme jako vyrušení z mnohem podstatnějších úvah, třeba z těch o zázračném splacení dluhů „hlavního pokladníka“ té nejdůležitější pokladny. Novináři ale mají strach jindy tak úžasné okurkové téma pominout. Co kdyby se vše ostatní uklidnilo – a zbyly jen ty okurky. Nezazlívejme jim to.
V rámci zachování vlastního duševního zdraví mám jediné doporučení. Vím, že bude od člověka, který se k novinářské profesi stále hlásí, znít divně. Přesto to risknu. Vyberme si dovolenou – od médií. Zkusme pár týdnů nad těmi kauzami nehloubat. Třeba noviny ani nečíst. A věnujme se, než se to vyřeší, něčemu skutečně důležitému. Například tomu nakládání okurek.
Přeji Vám krásné léto.
P. S. Jo, nemáte někdo nějaký opravdu zaručený a vyzkoušený recept na domácí rychlokvašky?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Voráček | čtvrtek 11.7.2013 21:41 | karma článku: 9,91 | přečteno: 422x
  • Další články autora

Vladimír Voráček

Blízké setkání jiného druhu aneb "Allahu Akbar"...

Sluníčkoví multikulturalisté asi budou tvrdit, že vlastně o nic nešlo...Že jsem jen potkal hulváta, burana, primitiva. A že mohl být jakékoli národnosti, jakéhokoli vyznání..Má to ale jedno ALE...Nebyl. Šátek na hlavě hlavní aktérky nadevší pochybnost ukázal, že šlo právě o tu kulturu, která z islámských tradic vychází a která by nás měla - obohacovat.

9.4.2015 v 20:20 | Karma: 44,58 | Přečteno: 4184x | Diskuse| Politika

Vladimír Voráček

Pochod Rusko - kámoš

10.3.2015 v 20:16 | Karma: 14,48 | Přečteno: 686x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Voráček

...místo valentýnky

Dnes je svatého Valentýna. Mezi nadšence pro tento svátek už dávno nepatří jen květináři, obchodníci s cukrovinkami, šperky a plyšáky. Našel si své příznivce mezi lidmi i u nás, i když, asi to zasáhlo spíš mladší generace. Já už ale jiný nebudu, a k Valentýnu opravdu, ale opravdu nebudu nikomu blahopřát. Starého psa novým kouskům nenaučíš. Tak se, dámy, na mne nezlobte :-)

14.2.2015 v 12:55 | Karma: 10,12 | Přečteno: 398x | Diskuse| Poezie a próza

Vladimír Voráček

O bezmocnosti mocných a beznadějné naději

Prohlédněte si dobře fotografii. Ta fotka z odchodu účastníků mírových jednání v běloruském Minsku mluví za všechny komentáře. Vpředu odcházejí Merkelová, Holland a Porošenko. A odcházejí očividně bez nálady. S určitou mírou nezdvořilosti si troufnu říci hezky česky, že odcházejí jako zpráskaní psi. Nezískali vlastně nic. Dosáhli (možná) jen dočasné konzervace současné linie fronty. Nic víc. Historickým milníkem evropských dějin se mise francouzského prezidenta a německé kancléřky nestala. Angelina následná slova o tom, že schůzka přinesla naději, zněla hodně tristně a beznadějně.

13.2.2015 v 15:02 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Voráček

Nikoli nekrolog o božích mlýnech

Dnes, více už než čtvrt století po sametovém převratu zemřela někdejší prokurátorka Brožová-Polednová, jedna z těch, kdo byli odpovědní za politickou vraždu, spáchanou na Miladě Horákové...Za účast na politicky zinscenovaném procesu si Brožová-Polednová odseděla rok a devět měsíců ve vězení, a to až poměrně nedávno...Dnes zemřela. A psát jí nekrolog nehodlám. Na rozdíl od jiných byla odsouzena a potrestána...Světská spravedlnost na ni sice dosáhla, ale až hodně pozdě a řekl bych, že i směšně...

24.1.2015 v 17:05 | Karma: 16,52 | Přečteno: 714x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno 

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly několik stovek obětí....

Moskva využije zpožděných dodávek zbraní, míní šéf ukrajinských pozemních sil

11. května 2024  13:36

Válka proti Rusku vstoupí v příštích dvou měsících do kritické fáze, soudí velitel ukrajinských...

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 739x
Právník. Novinář. Lektor mediální komunikace. Poeta s drsným smyslem pro humor, někdy snad i s moudrým nadhledem.