Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejen o půlkulatém výročí a vstupcích

Je to zvláštní, ale srpen 68 mi dodnes připadá „nedávno“. Přitom uplynulo 45 let, co vstupci vtrhli do maličké země v srdci Evropy. Uplynulo 45 let od doby, kdy od nás dal zbytek Evropy i světa ruce pryč. Jako dítě jsem tenkrát to, že nás všichni nechali vstupcům na pospas, vnímal jako křivdu…  

archiv

..................................................

V noci z 20. na 21. srpna 1968 naše území obsadila okupační vojska pěti zemí Varšavského paktu – SSSR, Maďarska, Polska, Bulharska a NDR. Lépe řečeno - vtrhli k nám „vstupci“. Krásné slovo. Nevím, skutečně nevím, zda autorem toho slova byl Jan Werich nebo Vladimír Škutina. Každopádně to slovo, které tak moudře, s českým nadhledem a možná trochu smutným humorem, vystihovalo podstatu věci, zaznělo poprvé v jejich společném projektu – „Co tomu říkáte, pane Werichu?“. Tak je beru jako autory oba.

Prezident Svoboda se neblahou zprávu, že jeho země je v tu chvíli obsazována okupační mocí vstupců, dozvěděl údajně již v pozdních večerních hodinách od sovětského ambasadora. Nevím co je na tom pravdy, ale tradovala se historka, že soudruzi na ÚV KSČ se o tom, že se k nám valí tanky, dozvěděli telefonem od vrchního z hotelu Pomezí na Cínovci. Jenže tomu prý nevěřili a vzkázali na Cínovec dobrou radu, ať tam soudruzi radši přestanou chlastat. Je li to pravda, pak teprve v té chvíli asi personál hotelu Pomezí měl pořádný důvod si dát panáka.

Bylo mi tenkrát necelých deset let. Trávil jsem zrovna prázdniny u babičky v jedné středočeské vesničce. Do té noci to byly docela normální prázdniny, jako asi u všech dětí. Rodiče – nejen mí – prostě všichni tehdejší „dospěláci“ už v té době tušili, že se něco děje. A dít bude. Okupací ale byli zaskočeni všichni. Tu nečekali.

S tím ránem mám spojené dvě vzpomínky. Jednak na puštěnou televizi, která vysílala záběry na běhající „nohy“ někde za oknem, z kamery, umístěné někde v suterénu. A plačící babičku, která mi pořád dokola opakovala, že – „začala válka“.

Tvrdím, že tenkrát pod pásy tanků skončily nejen naše prázdniny, ale do značné míry i bezstarostné dětství. Dospěli jsme zčásti hned, a dospívali každým týdnem. Nikdy předtím ani potom se děti školou povinné tolik nebavily o politice jako tenkrát my. Je z dnešního pohledu až komické, jaký jsme najednou měli přehled o vývoji na domácí scéně i o mezinárodní situaci. Vedli jsme mezi sebou, mezi dětmi školou povinnými učené disputace, hodné akademické půdy…

Ještě chvíli přetrvával slastný pocit svobody, svobody v okupované, ale hrdé zemi. Nálada kolem nás stále svědčila pravdě a nazývání věcí pravými jmény. To ale mělo brzo skončit. Už i na nás, děti, mělo brzo dolehnout mrzačení pravdy. Ztráta národní hrdosti. Už i my jsme brzo museli začít se učit, že je nutné rozlišovat, před kým o čem mluvíme. I my se museli smířit s tím, že pravda začala být mrzačena. Bylo kolem nás stále méně dospělých, kteří tu pravdu říkali nám. A kterým jsme ji směli říct my.

Je to zvláštní, ale srpen 68 mi dodnes připadá „nedávno“. Přitom uplynulo 45 let, co vstupci vtrhli do maličké země v srdci Evropy. Uplynulo 45 let od doby, kdy od nás dal zbytek Evropy i světa ruce pryč. Jako dítě jsem tenkrát to, že nás všichni nechali vstupcům na pospas, vnímal jako křivdu…

Nedávno jsem slyšel zařazení své generace do kategorie „narození krátce po druhé světové válce“. Chtěl jsem se ohradit. Ale pak jsem si uvědomil, že jsem se narodil jen necelých 14 let po té zmíněné válce. Generace dnešních desetiletých se narodila … nějakých 13, 14 let po sametovém převratu.

Nám tenkrát byla druhá světová válka strašně vzdálená. Až osobní zkušenost s ruskou okupací nám dala poznat historický mezník.

Generaci dnešních desetiletých proto budeme jen těžko vysvětlovat nejen ten osmašedesátý rok, ale i celou normalizaci… I sametový převrat je pro ně už něco, co je jen nudně (a navíc ne moc přesně…) popsáno v učebnici vlastivědy.

Přesto budu rád, když dnešní desetiletí nebudou muset na události těchto dnů vzpomínat jako na další historický mezník, který v jejich zemi všechno obrátil vzhůru nohama. Kéž jejich letošní prázdniny zůstanou normálními prázdninami. A kéž se nemusí učit lhát.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Voráček | úterý 20.8.2013 22:18 | karma článku: 28,55 | přečteno: 1464x
  • Další články autora

Vladimír Voráček

Blízké setkání jiného druhu aneb "Allahu Akbar"...

Sluníčkoví multikulturalisté asi budou tvrdit, že vlastně o nic nešlo...Že jsem jen potkal hulváta, burana, primitiva. A že mohl být jakékoli národnosti, jakéhokoli vyznání..Má to ale jedno ALE...Nebyl. Šátek na hlavě hlavní aktérky nadevší pochybnost ukázal, že šlo právě o tu kulturu, která z islámských tradic vychází a která by nás měla - obohacovat.

9.4.2015 v 20:20 | Karma: 44,58 | Přečteno: 4184x | Diskuse| Politika

Vladimír Voráček

Pochod Rusko - kámoš

10.3.2015 v 20:16 | Karma: 14,48 | Přečteno: 686x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Voráček

...místo valentýnky

Dnes je svatého Valentýna. Mezi nadšence pro tento svátek už dávno nepatří jen květináři, obchodníci s cukrovinkami, šperky a plyšáky. Našel si své příznivce mezi lidmi i u nás, i když, asi to zasáhlo spíš mladší generace. Já už ale jiný nebudu, a k Valentýnu opravdu, ale opravdu nebudu nikomu blahopřát. Starého psa novým kouskům nenaučíš. Tak se, dámy, na mne nezlobte :-)

14.2.2015 v 12:55 | Karma: 10,12 | Přečteno: 398x | Diskuse| Poezie a próza

Vladimír Voráček

O bezmocnosti mocných a beznadějné naději

Prohlédněte si dobře fotografii. Ta fotka z odchodu účastníků mírových jednání v běloruském Minsku mluví za všechny komentáře. Vpředu odcházejí Merkelová, Holland a Porošenko. A odcházejí očividně bez nálady. S určitou mírou nezdvořilosti si troufnu říci hezky česky, že odcházejí jako zpráskaní psi. Nezískali vlastně nic. Dosáhli (možná) jen dočasné konzervace současné linie fronty. Nic víc. Historickým milníkem evropských dějin se mise francouzského prezidenta a německé kancléřky nestala. Angelina následná slova o tom, že schůzka přinesla naději, zněla hodně tristně a beznadějně.

13.2.2015 v 15:02 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Voráček

Nikoli nekrolog o božích mlýnech

Dnes, více už než čtvrt století po sametovém převratu zemřela někdejší prokurátorka Brožová-Polednová, jedna z těch, kdo byli odpovědní za politickou vraždu, spáchanou na Miladě Horákové...Za účast na politicky zinscenovaném procesu si Brožová-Polednová odseděla rok a devět měsíců ve vězení, a to až poměrně nedávno...Dnes zemřela. A psát jí nekrolog nehodlám. Na rozdíl od jiných byla odsouzena a potrestána...Světská spravedlnost na ni sice dosáhla, ale až hodně pozdě a řekl bych, že i směšně...

24.1.2015 v 17:05 | Karma: 16,52 | Přečteno: 714x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  18:17

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Učiteli nepřidáme, zaplatíme školníka. Peníze pro pedagogy použijí školy jinak

10. května 2024

Premium MŠMT slibovalo přidat učitelům až na 130 procent platu. Aby se ředitelé škol vyhnuli propouštění,...

QR kód vedl k zubaři. Policie hned první den řeší desítky falešných lístků na MS

10. května 2024  17:56

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Izrael chystá v Rafáhu menší akce, aby nedráždil USA. Hamás myslí na comeback

10. května 2024  11:57,  aktualizováno  17:53

Izrael plánuje v částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských operací...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 739x
Právník. Novinář. Lektor mediální komunikace. Poeta s drsným smyslem pro humor, někdy snad i s moudrým nadhledem.