Návod na domácí máslo podle Jitky Stehlíkové

             

V diskusi pod jedním z minulých článků (Blivajz) jsme nakonec mimo jiné doklábosili až k tématu domácí výroby másla, načež jedna čtenářka slíbila poslat nám mailem návod. Slib splnila, a já se o ten návod tímto rád podělím. Ponechal jsem v původním znění, jen pro větší přehlednost rozčlenil na odstavce. Pokud je to rozčleněno blbě, nenadávejte Jitce Stehlíkové, ale mně.

Domácí máslo

Kupuju na to smetanu na šlehání, co má aspoň 30, ale radši 35 % tuku. Používám tu krabicovou v litrovém balení, ta v kelímkách prý je nějak upravená a nejde to z ní tak dobře. Smetanu naliju do mísy robota a nesmím zapomenout nasadit víko, abychom nemuseli zase malovat kuchyni. Pak šlehám.

Napřed se ze smetany vyšlehá šlehačka, ta potom při dalším šlehání zežloutne a rozčvachtá, pak se začne dělit na tužší a řidší a to už chce hlídat, a když se začne oddělovat podmáslí, tak zpomalit. Když už v míse plavou v podmáslí viditelné hrudky máselné hmoty, zastavím robota a podmáslí sliju do sklenice. Tu schovám do ledničky na pití nebo na zadělávání. Potom robota ještě na chvíli pustím a prošlehám a potom z mísy vyklopím ty hrudky na čistou neškrobenou utěrku.

Zakroutím utěrku a vymačkám syrovátku a pak pořád v té utěrce několikrát propláchnu ledovou vodou a prohnětu a hodně vymačkám. To už je máslo, ale ještě není čisté, tak vypláchnu mísu robota ledovou vodou a hodím tam znova to máslo a přihodím 2-3 kostky ledu. A pak třikrát dokola: prošlehat, vyklopit, vymačkat, propláchnout, vypláchnout mísu, prošlehat, vyklopit, vymačkat, propláchnout, vypláchnout mísu, prošlehat, vyklopit, vymačkat, propláchnout. Pak naposled vymačkám, a protože z něj už nevytéká syrovátka, ale jen čistá voda, tak vidím, že mám máslo a mám hotovo. Důležité je nezapomenout pokaždé propláchnout mísu a nejlíp, když je ta voda hodně ledová.

V máslence to máslo vydrží v ledničce bez problému určitě čtyři dny. Nejspíš by vydrželo dýl, ale to jsme nikdy nezkusili, protože ho chlapi vždycky sežerou dřív.

Dobrou chuť!

PS: Sám jsem nezkoušel, ale doufám, že se mi to někdy poštěstí. Pokud se o to někdo pokusíte, dejte vědět. Díky!


 vtg 2011

 

Autor: Vladimír T. Gottwald | pondělí 8.8.2011 1:04 | karma článku: 5,57 | přečteno: 594x