Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opravdu je potřebujeme?

Poprvé jsem absolvoval cestu do Krušných hor jako dítě na kočárku. Asi to bylo pro můj další vývoj určující, Krušné hory jsem si zamiloval, rád tam jezdím na víkendy a poslední roky tam trávím celá letní období.

Toto se objeví cestou z Chomutova na Klínovec mezi Výsluním a RusovouVladimír Š?astný

Po pro Krušné hory těžkém období konce sedmdesátých, celých osmdesátých a počátek devadesátých let, kdy byly decimovány sirnými exhalacemi především hnědouhelných elektráren, postavených na jejich úpatí a kdy jim hrozila totální zkáza, přišla veselejší doba. V těsně popřevratovém období zhroutivší se těžký průmysl a především velkorysé odsíření severočeských elektráren, mělo na vitalitu hor blahodárné účinky.

 Holiny po uschlém lese se postupně zatáhly, obnovující se les zase začal zadržovat vodu a vytvářel přívětivé podmínky pro návrat některých živočišných druhů, rostlin a hub, které na dlouhá léta díky kyselým dešťům a agresivním imisím vymizely. Chvíli to vypadalo, že se Krušné hory stanou zase lákavým místem, když už ne pro život, tak alespoň pro rekreaci. Nebyl by to však člověk, kdyby si tyto slibně se vyyíjející se vyhlídky sám nezařízl.

 Krušné hory jako řídce osídlené území s relativně dobrými větrnými podmínkami objevila větrná lobby. Založila firmy jež vysílaly své emisary aby přesvědčovali a lámali členy zastupitelstev dotčených obcí. A protože horské obce jsou chudé a věčně zápasí s malým a napjatým rozpočtem, nemuseli toho ani moc slíbit aby dostali souhlas ke stavbám větrných elektráren(VE) v jejich katastrálním území. V obcích Loučná, Měděnec, Kryštofovy Hamry a Křimov se jim to podařilo měrou vrchovatou a jen na jejich katastrálním území postavili 30 VE. Další tři, v majetku obce Boží dar, jsou poblíž. Obce Výsluní a Místo zatím odmítly ale je otázkou času kdy se zastupitelstva obmění a začnou na naléhání zainteresovaných firem lépe slyšet.

 Celkový počet VE(už redukovaný) na nevelkém katastrálním území těchto obcí by měl být přes čtyřicet. A proč to vlastně píšu? Protože zkušenosti z německé strany Krušných hor s VE jsou tristní. Nejenom, že se nenaplnila očekávání co se týče účinnosti VE, ale více než vyrobené elektrické energie přinesly VE problémů. Nejde jenom o to, že jsou zdrojem nestabilním jehož výkon, pokud s ním dispečer distribuční sítě počítá, musí být zálohován. Nesouvislá dodávka kdy fouká/nefouká taky dokáže způsobit nemalé problémy přenosové soustavě, protože neexistuje způsob jak operativně najednou chybějící nebo přebývající výkon nahradit či mařit.

 Dokud je instalovaný výkon VE relativně malý, mohou ho dispečeři ignorovat, což asi také činí, horší to je, když dosáhne takové výše, která dovede přenosovou soustavu rozhoupat, jak se o tom mohli nejednou přesvědčit naši němečtí sousedé. Vliv na životní prostředí pro živočichy, hlavně ptáky, se neustále diskutuje, objevuje se negativní působení na člověka pokud bydlí v poměrně těsném sousedství, vlivem infrazvuku, jež vrtule VE vytváří, a v neposlední řadě, v horské krajině působí VE jako pěst na oko. Přes to všechno výstavba VE pokračuje svižným tempem a obírá nás všechny o nemalé peníze. Dotovanou výkupní cenu z těchto zdrojů totiž platíme přirážkou v ceně "normální energie".

Nejsem z těch, kteří vidí rudě, kdykoliv spatří vrtuli VE. Naopak, obdivuji je jako technické dílo. Bohužel je to dílo, které vyvinuly a technicky zdokonalily přímořské státy. A v tom je kámen úrazu. Mají tam zcela rozdílné větrné podmínky. Buď fouká od moře na pevninu, nebo naopak, a to téměř pořád. To je ta chybička jež se vloudila. U nás takové podmínky nejsou a i když na horách fouká relativně hodně, nestálost větru dělá z výroby elektrické energie VE a její přímou dodávkou do sítě velký problém a technickou volovinu. To celé umocněno na druhou, je výroba elektrické energie a její přímá dodávka do sítě z fotovoltaických panelů. Tyto zdroje mají na světě rozhodně své místo a to v malých izolovaných sítích např. v odlehlých lokalitách kam by bylo neekonomické budovat vysokonapěťovou přípojku a kde lze okamžitý přebytečný výkon akumulovat ať už v bateriích, nebo v jiném médiu.

Tak se ovšem u nás nebudují. Jejich výstavba je dobře prolobbovaný byznys, který přináší zaručený zisk majitelům VE a žádný užitek, nám spotřebitelům, pouze uměle zvýšenou cenu elektrické energie. Mimochodem, všechny VE v této lokalitě postavily německé s.r.o. V tom je možno vidět určitě neposlední budoucí problém. Nejenom, že zisk odteče kamsi za hranice, ale v momentu, kdy se eventuálně změní podmínky a toto podnikání přestane být lukrativní, nebo z prostého dožití této technologie, se eseróčko jednoduše položí a následná nákladná likvidace těchto monster zůstane na bedrech dotčených obcí, které na to nebudou mít prostředky ani náhodou. V lepším případě to zacáluje stát, tedy my všichni, v horším chátrající technika bude dlouhá léta ohrožovat všechno živé široko daleko.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Šťastný | úterý 13.1.2009 18:08 | karma článku: 18,94 | přečteno: 1015x
  • Další články autora

Vladimír Šťastný

Kterak média hlavního proudu dvě kontraproduktivní témata vypotit ráčila.

Párkrát za život se to stane každému. Přílišná snaha se obrátí v opak. Rozumní se z toho poučí, nerozumní to zkoušejí dál. Náš mainstream považuji za toho nerozumného.

3.12.2023 v 8:39 | Karma: 34,28 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Vladimír Šťastný

Jak dlouho ještě dovolíme, našim představeným a médiím hlavního proudu, lhát?

K napsání dnešního blogu mě přimělo vyjádření ministra Rakušana, které pronesl na Národní třídě dne 17.11.2023.

27.11.2023 v 8:11 | Karma: 22,15 | Přečteno: 469x | Diskuse

Vladimír Šťastný

A bude u nás Rakušanem taky svatořečen Pavlík Morozov?

Ten nadpis je samozřejmě hloupost. Svatořečení je otázka církve a Pavlík Morozov pocházel přece z bolševického Ruska. Tak proč?

1.11.2023 v 19:15 | Karma: 30,78 | Přečteno: 705x | Diskuse

Vladimír Šťastný

….a zbydou jen andělé….

Tato věta z filmu režiséra Františka vláčila „Údolí včel“, se mi vybavila ve chvíli, kdy jsem se dočetl, že ze sboru blogerů na iDnes byl vyexpedován Laďa Větvička,

7.9.2023 v 7:36 | Karma: 37,73 | Přečteno: 932x | Diskuse| Společnost

Vladimír Šťastný

Taktické a pro přežití.

Možná už jste si toho také všimli. Na trhu se už nějaký čas objevuje zboží, které jeho výrobci i prodejci obdařují přídomky „taktické“ a „pro přežití“. Úspěch zaručen. Kdo by nechtěl být dobrý taktik, neřkuli kdo by nechtěl přežít

20.8.2023 v 6:17 | Karma: 17,97 | Přečteno: 402x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1871x
Místní patriot, který ví, že Krušné hory jsou krásné

Seznam rubrik