Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak o.s.Krušno pouštělo balónky.

 Pouštění balónků naším Občanským sdružením nebylo způsobeno dětinskou snahou si po čase zase s něčím pohrát, ale uvést na pravou míru tvrzení investora chystané největší stavby větrného parku u nás, Větrného parku Chomutov (VPCH).

O VPCH jsem psal mnohokrát zde i jinde. To, na co jsme jako Občanské sdružení (o.s.) opakovaně naráželi, byla neexistence zpracování studie krajinného rázu (KR) po vybudování parku. Investor, (APB Plzeň) se jejímu vypracování dlouhodobě bránil a všemožně ho v čase oddaloval a velmi dobře věděl proč. Takováto megastavba samozřejmě KR naruší a i ti nejpodjatější zpracovatelé studií to musí, byť s okecávací formulí,  připustit.

 Výsledkem našeho tlaku na zpracování KR byl naprosto diletantský a účelově zpracovaný dokument firmy AREA Group (projektová firma pracující v žoldu APB Plzeň), ve kterém samozřejmě všechno vyšlo tak jak mělo a nic nebránilo mohutné výstavbě a radostným větrným zítřkům.

 To, oč se jednalo, byla předpokládaná viditelnost postavených věží na západ od města Výsluní. Podle dříve zpracovanéhoÚzemního plánu města Výsluní, nesmějí být vybudované věže větrných elektráren ze stanoveného místa (areál kravína u vjezdu do města ze směru od Chomutova), viditelné.  Zpracovaná studie od Area Group to samozřejmě slibovala,  nicméně nám, vesnickým prosťáčkům, vrtalo v hlavách, kampak že to AREA Group ty věže o celkové výšce 150m vlastně schová. Vždyť měly být budovány na kopci za městem, v nadmořské výšce převyšující výšku polohy města Výsluní.

 Proto jsme se rozhodli si fakta uvedená ve studii KR  AREA Group ověřit v praxi. Jak na to? Vypustit balónek naplněný heliem na vlasci o předpokládané výšce věže VTE byl téměř okamžitý nápad, nicméně věc nebyla tak snadná, jak se na první pohled jevila. Nebylo tak snadné sehnat balóny o velikosti, které by byly viditelné na přepokládanou vzdálenost téměř 3km. Co bylo ale vůbec nejtěžší, byl termín bezvětří, v kterém bylo potřeba zalarmovat nezbytný počet ochotných osob k provedení experimentu.

 Kóty jednotlivých věží VTE jsme si nechali zaměřit  geodetickou firmou Geokart-TC s.r.o. V našem původním plánu bylo provést vizualizaci všech zamýšlených věží. V praxi se to ukázalo jako obtížně proveditelné pro nestálé větrné podmínky a časovou náročnost. Nakonec jsme zaměřili tu nejníže položenou (LH 9) ve výšce 820m n.mořem. Pro celkový výsledek posloužila naprosto vyhovujícím způsobem.

 Věc jsme nakonec provedli tak, že balóny (3ks o průměru 70cm  na společném úvazku) byly vypuštěny na dvou vlascích, z nichž jeden sloužil k vlastnímu úvazku a sledování celkové délky odmotaného vlasce a druhý ke korekci jeho polohy, protože absolutní bezvětří, zvláště ve výšce okolo 100m, je v naší oblasti nemožná situace.

 První den se kvůli příliš silnému větru věc nezdařila,  protože snos balónů větrem byl příliš velký  a ač šel korigovat druhým vlascem, nedařilo se nám dosáhnout přepokládané výšky věže. Na druhý pokus, brzo ráno následujícího dne, jsme byli úspěšnější  a přibližné předpokládané výšky gondoly VTE LH 9, tedy nejníže položené věže VTE, se nám podařilo dosáhnout.

Jasně se ukázalo, že tvrzení AREA Group, že "všechno bude schované za kopcem a nic nebude vidět", se nezakládá na pravdě. Nejenom, že bude vidět gondola věže, jak dokládá přiložená fotografie,  ale prakticky bude viditelná i s celými rotorovými listy a budou vidět i další, neboť jsou v ještě větších nadmořských výškách. Co je však ještě horší ? Tím, že budou na běžný, přímý dohled, nic nebrání šíření hluku, jemuž by bylo město Výsluní, obce Volyně a Nová víska u Domašína vystaveny. Výsluní a obec Volyně se totiž nachází přesně ve směru převažujících směrů větru tj. západní pro Volyni, jihozápadní pro Výsluní a severozápadní až severní pro Novou vísku u Domašína. Hlukem by byly zasaženy i obce Kýšovice, Sobětice a Třebíška.

 Nejsmutnější na celé věci je, že naprosto vylhaný aúčelově vykonstruovaný dokument firmy AREA Group posvětil svým jménem  s jinak nezpochybnitelnou odbornou erudicí Doc. ing. arch. Vorel CSc aniž by zde byl osobně přítomen a aniž byse zpracovatelů zeptal, jakpak že to ke svým výsledkům přišli. Tohle jednání je naprosto ukázkové. Celý zbytek republiky vidí krušnohorskou a podkrušnohorskou oblast pořád jako území zdecimované sirnými imisemi,  povrchovým těžením hnědého uhlí a chemickou výrobou a zvykl si ji používat jako svoji latrínu. Je něco sporného ve vlivu na životní prostředí? Šup s tím na severozápad. Naposledy to byly kaly z lagun z Ostravska, které jako nebezpečný odpad vypakovali z Polska, ale v Čížkovické cementárně na Litoměřicku budou páleny jako výborné palivo, které splňuje všechny hygienické limity anemá ten nejmenší škodlivý vliv,  nebo obrovský sklad nebezpečných látek, který by chtěl investor vybudovat mezi Novými Spořicemi a Chomutovem.

 Závěrem o.s. Krušno tedy je:

Výstavbou větrných elektráren směrem od Výsluní k Rusové dojde ke znehodnocení krajinného panoramatu a narušení  dominanty kulturní památky kostela sv. Václava.

Stavba je v rozporu s ustanovením o viditelnosti větrných elektráren v Územním plánu města Výsluní.

Odkaz na zpracování KR Area group zde:  http://www.oskrusno.estranky.cz/clanky/krajinny-raz.html

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Šťastný | neděle 22.7.2012 10:25 | karma článku: 13,89 | přečteno: 1156x
  • Další články autora

Vladimír Šťastný

Kterak média hlavního proudu dvě kontraproduktivní témata vypotit ráčila.

Párkrát za život se to stane každému. Přílišná snaha se obrátí v opak. Rozumní se z toho poučí, nerozumní to zkoušejí dál. Náš mainstream považuji za toho nerozumného.

3.12.2023 v 8:39 | Karma: 34,28 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Vladimír Šťastný

Jak dlouho ještě dovolíme, našim představeným a médiím hlavního proudu, lhát?

K napsání dnešního blogu mě přimělo vyjádření ministra Rakušana, které pronesl na Národní třídě dne 17.11.2023.

27.11.2023 v 8:11 | Karma: 22,15 | Přečteno: 469x | Diskuse

Vladimír Šťastný

A bude u nás Rakušanem taky svatořečen Pavlík Morozov?

Ten nadpis je samozřejmě hloupost. Svatořečení je otázka církve a Pavlík Morozov pocházel přece z bolševického Ruska. Tak proč?

1.11.2023 v 19:15 | Karma: 30,78 | Přečteno: 705x | Diskuse

Vladimír Šťastný

….a zbydou jen andělé….

Tato věta z filmu režiséra Františka vláčila „Údolí včel“, se mi vybavila ve chvíli, kdy jsem se dočetl, že ze sboru blogerů na iDnes byl vyexpedován Laďa Větvička,

7.9.2023 v 7:36 | Karma: 37,73 | Přečteno: 933x | Diskuse| Společnost

Vladimír Šťastný

Taktické a pro přežití.

Možná už jste si toho také všimli. Na trhu se už nějaký čas objevuje zboží, které jeho výrobci i prodejci obdařují přídomky „taktické“ a „pro přežití“. Úspěch zaručen. Kdo by nechtěl být dobrý taktik, neřkuli kdo by nechtěl přežít

20.8.2023 v 6:17 | Karma: 17,97 | Přečteno: 403x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Místní patriot, který ví, že Krušné hory jsou krásné

Seznam rubrik