Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pošli pražáka do Ostravy, konečná ...

Školu jsem bral vážně, byla to šance jak si připomenout věci, které jsem už zapomněl a které jsem ještě neuměl. A proto jsem měl v úmyslu dojíždět celých pět let. Leč jeden míní a život mění...

Jednoznačně jsem se zamiloval do matematiky! ANO, já, matematický antitalent jsem žral pana profesora jako nikdo!!! Opět jsem seděl v první lavici, tam je to nejlepší, to vím ze střední. Na všechno jsem viděl, všechno jsem slyšel z první lajny a byl jsem "daleko" od profesorských pohledů.

To, že jsem si platil doučování, tak za to se nestydím. Bylo to jediné možné řešení jak si opět nastartovat makovici na školní informace. To, že mi to šlo i nešlo, je prostě tak. Stálo to však za to.

Profesor matematiky mě dostal hned první větou na první přednášce:

"Dobrý den, jsem ten a ten (bohužel si už nepamatuji jeho jméno, ale byl to sympaťák asi tak kolem 35 let věku, oblečený do ležérního stylu, na rukou přívěšky z kůže a na nohou sandály Kristusky) a budu vás učit matematiku. Hned bych se vás zeptal, jestli víte, jaká je teplota u mě v kanceláři?".

S kolegou jsme se hned chytli a oba unisono vykřikli "osmnáct stupňů".  Poté jsme se na sebe podívali a já věděl, že jsem "získal" stejnýho blázna jako jsem já, který to taky přišel ve svých letech zkusit, na svou stranu. Bylo to příjemné zjištění, že je nás víc, kteří chceme ještě něco dokázat i když nám je tolik kolik je.

"ale kde že pánové. Mám tam celkem tepleji, a sice 21 stupňů. Víte, za jak dlouho mi tam tedy vystydne ranní káva, kterou si uvařím v sedm hodin? Kdo ví, kam mířím?" byl tajemný a zábavný zároveň. 

Matně jsem uvažoval, kam asi míří, ale byl jsem mimo. Nakonec se z toho vyklubal základ pro lineární rovnice či co a já v tu chvíli věděl, že tenhle člověk mě nebude uspávat jako má třídní profesorka na stavárně, ale že mě bude neskutečně bavit.

Dalším skvělým průvodcem po vejšce byl profesor na deskriptivní geometrii. On normálně kreslil na tabuli křídou od ruky, pomocí pravítka, takovýho toho co sotva udržíte v ruce, protože je velký jak půlka tabule, k tomu měl stejně veliké kružítko a když dělal komolý jehlan, tak mu to na tabuli vyšlo líp než mě na A4 kovým papíře!!! Bože, to byl Bůh.

Chtěl bych jen říct, že Vysoká škola Báňská byla v tu dobu velmi milé překvapení, že se nám, dálkařům tihle mistři oboru věnovali takovým způsobem, abychom to i my pochopili.

Třídní profesor byl taky dobrej. Prej: "víte s kolika z vás se uvidím ve druhém semestru? Ne? No s větší polovinou přeci". Jinými slovy, opět na nás nic nehrál a na rovinu nám řekl, že polovina nás to prostě nedá a že k závěrečné diplomové práci se nás dostane sotva třetina. Bylo to kruté, ale povzbudivé zároveň.

Nutno dodat, že já jsem školu ukončil bohužel po prvním semestru. Prožíval jsem zrovna velmi těžké období, kdy mi táta pomalu čtyři roky odcházel na rakovinu, až nakonec fakt odešel. Bylo zrovna zkouškové období, já měl právě onu matematiku. Byl jsem navrčenej. Nic naplat, nakonec jsem i na sprosťáka vyndal sešit na lavici a bylo mi fakt jedno, jestli mě chytí, jak opisuju nebo ne… Byl jsem totiž úplně vyřízenej a hlava nefungovala.

Byl čtvrtek a byli to dva dny, co táta umřel. Byl jsem úplně mimo, nebyl jsem schopnej ani správně opsat to co jsem četl ze sešitu. Na konci zkoušky si mě vzal profesor stranou a říká: "Vladimíre co je s vámi? Vždyť vy jste to nebyl schopen ani opsat ze sešitu! Koukal jsem na vás, vím, že jste říkal, že máte nějaké problémy s otcem, ale tohle vám dneska uznat nemohu. Tak příště to určitě zvládnete, vím to". 

Se slzama v očích jsem mu poděkoval za jeho shovívavost, laskavost a přístup k celému studiu. Řekl jsem mu, že fakt nevím, co hlava dělá, ale to že mám myšlenky jen na tátu mi nedovoluje soustředit se na matiku ani nic jiného…

Chápal to a tak jsem odešel s nepořízenou.

Tátova smrt mě tak dostala, že jsem už dál do školy nejezdil. Dal jsem si oraz, snažil jsem se sebrat a měl jsem vidinu pokračování "za pár týdnů". To jsem bohužel už nezvládnul a tak skončila pražákova mise do Ostravy a jeho vysokoškolské zážitky a zmatky.

Do konce svých dní budu tvrdit, že jsem měl štěstí na lidi, kteří mi chtěli předat informace, které na vysokou školu patří. Jsem rád, že ten blázen, se kterým jsem si na začátku tak sednul, školu po pěti letech dokončil a já mu mohl gratulovat k titulu!!!

Děkuji i tobě Ostravo, žes mi dala šanci se nadechnout…

 

Autor: Vladimír Rýdl | středa 25.11.2020 11:51 | karma článku: 24,38 | přečteno: 963x
  • Další články autora

Vladimír Rýdl

Kámoš, Ježíš a vichřice. Trvalo to týden ...

Když jste někde poprvé v životě, může to být docela silný zážitek. Možná úplně nejvíc zážitek na celý život. Něco takového se mi podařilo zažít na Madeiře ... ty nejsilnější vjemy byly tři.

28.1.2024 v 23:42 | Karma: 12,76 | Přečteno: 179x | Diskuse| Osobní

Vladimír Rýdl

Pražák na Šumavě ... homeless

Dostat se do životní situace, kdy skončíš na ulici, to není žádný med a může se to stát raz, dva. Nevím proč, ale poslední dobou ve mně sílí potřeba pomáhat. A tak se snažím...

25.1.2023 v 18:21 | Karma: 14,34 | Přečteno: 283x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Rýdl

Jak jsem kazil normy ...

Laskavý čtenář promine, ale opět si tu odložím vzpomínku na má studia a "povinnou" praxi, někde, kde nás toho měli hodně naučit ...

11.1.2023 v 22:38 | Karma: 25,86 | Přečteno: 1414x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Rýdl

Pražák na Šumavě ... B A F !!!

To si takhle běžím, přemítám o světě a najednou mi vypluje na mysl zcela jasná situace, která se mi stala před pár lety v Lídlu...

22.12.2022 v 19:08 | Karma: 18,12 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Rýdl

O dvanácti měsíčkách a jedné Jitřence ...

Kdo by neměl rád pohádky? Když se v ní náhodou ale ocitnete, je to o to zajímavější. Mám zde opět jeden zážitek o který se s vámi chci podělit ...

12.12.2022 v 12:57 | Karma: 10,49 | Přečteno: 264x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 568x
...Pražák, který pochopil, že On není středobodem světa. Že mnohem víc jsou jeho nejbližší, partnerka, děti. O tom a o životě vůbec se snažím psát. Jeden musí padnout na hubu aby pochopil... je jen na čtenáři aby se zamyslel nad tím co je skutečné a co jen fikce...

Seznam rubrik