Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Když to tak vezmu kolem a kolem, tak příjdeme o tak třicet kilometrů dálnic a to se snad dá přežít, zvláště když ty projekty stejně nejsou připravené.

1 0
možnosti
BK

Souhlasím. Karma.Podotýkám, že jsem důchodce.Pokud se dožiji voleb, tak zatím bych si nevybrala ani jednu ze stran.

Pokud opravdu nám to rouškovné vyplatí, tak je celé rozdám vnoučatům. U nich mám jistotu, že je utratí z jejich pohledu smysluplně.

2 0
možnosti
RP

Myslím, že nebudete sama, mladí v mnoha rodinách budou mít od rodičů -důchodců hezké vánoce. Jako uplácení to neberu, kdo souhlasí v vedením státu politickou stranou ANO, zdá se mu to přijatelnější než aby tam byla opozice tak to udělá bez ohledu na koblihy a těch 5000Kč. Nelíbí se mě, když se z důchodců dělá stádo bez vlastního názoru.

2 0
možnosti
KK

Mě by jen zajímalo, proč se neustále hovoří o uplácení důchodců. Podle této logiky by bylo zrušení konceptu superhrubé mzdy uplácením všech zaměstnanců, ale o tom se mlčí. Navíc ti zaměstnanci na tom vydělají mnohem více, než důchodci na té pětitisícovce.

5 0
možnosti
PC

31 let tu vlády rozhazují, kde se jen dá. Republika během pár let rozkradená, rozmanitý růmysl s výbornými tradicemi zničený a za babku do zahraničí rozprodaný, peníze v daňových rájích, prebendy pro bývalé státní zaměstnance (vojáky z povolání, policii apod), kteří za zo, že věrně sloužili bývalému totalitnímu režimu, dnes pobírají nemalé výslužné (včetně samozřejmě gen. P. Pavla, který je dnes velkým komunistobijcem a uchazečem o prezidentské křeslo), přičemž titíž se stali krátce po 1989 velkými podnikateli, podpora neziskovek a mohl bych ve výčtu ještě dlouho a dlouho pokračovat....

Není pak trapné poukazovat na 14 miliard Kč pro důchodce, kteří před 31 lety vycházeli pravidelně do ulic, aby tak podpořili odstranění nenáviděného kom. režimu a připravili tak svým potomkům lepší podmínky, nežli byly ty, v nichž byli nuceni žít?

A nyní (vlastně již dlouhodobě - za vydatné mediální podpory) mají být tito lidé terčem závisti až nenávisti snad už i proto, že ještě vůbec žijí?8-o

Ze všech výpadů a zneuctění těchto lidí či poukazování na jejich prý "výhody" (jak směšné!) mi je opravdu na zvracení. Je to naprosto nedůstojné, neboť zlé až agresivní.

10 2
možnosti
Foto

Víte, pane Chmelíku, kdybych alespoň trochu cítil z pana Babiše, že těch 5 000,- je za to, že dnešní důchodci pomáhali odstranit komunistický režim, tak bych proti tomu vyplácení dost možná ani nepípnul. Jenže já nějak nevěřím, že bývalý komunista a dle některých informací i konfident tehdejší státní bezpečnosti, má při rozhodování o přidělení této částky důchodcům na srdci právě to, co jste popsal o sametové revoluci a lidech tehdy vycházejících do ulic...

2 1
možnosti

"Ježíšek" pro důchodce je pochopitelně jen populistický tah před volbami. Podle mne by mělo zůstat jen u zákonné valorizace důchodů, která kromě jiného zohledňuje i inflaci. Ale ze stejného soudku je i zrušení superhrubé mzdy, která každému pobírateli platu přinese nejméně tisíc korun měsíčně navíc a státní kasu zatíží pětkrát víc (74 miliard), než ten jednorázový příspěvek pro důchodce. To načasovánáí v "době svrabu" stejně nesmyslné.:-)

3 0
možnosti
LH

Spousta nesmyslů

Opoziční strany ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN chtějí svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Občanští demokraté se snaží prosadit prodloužení odpuštění odvodů pro živnostníky a malé firmy do konce roku, lidovci se chtějí vrátit ke svému návrhu na zvýšení důchodů o 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. TOP 09 žádá vládu o podporu živé kultury a Starostové a nezávislí (STAN) o snadnější získání ošetřovného. Strany to uvedly v dnešní tiskové zprávě.

3 0
možnosti
LV

Malé firmy nás živí, vydělávají i na ty důchody. Pokud padnou, rouškovné se změní na rubášné.

Výchova dětí je regulérní práce. Rodiče, kteří děti vychovávají, nejenže si musejí odpustit spoustu věcí, od třeba značkového oblečení až po luxusní dovolené, ale ani si nemohou moc přivydělávat. A to nemluvím o problémech matek, které nedostanou slušnou práci jen proto, že mají malé děti. Důchodový systém je průběžný, důchodci jsou placeni z toho, co vydělají jejich děti a vnuci. Je i v jejich zájmu motivovat potenciální rodiče, aby měli děti.

Kultura je vizitkou národa. Živá kultura - bály, dožínky, ochotnická divadla, amatérské kapely, to vše lidi aktivuje a spojuje. Kultura není lahváč, gauč a Ulice.

Se snadnějším získáním ošetřovného souhlasím s Vámi. Ošetřovné by se nemělo zneužívat.

4 0
možnosti
MP

Tak vám nějak nevím, lidi, nemůžu se rozhodnout. Ale můj instinkt mi napovídá, že bych radši ten populistický úplatek pro seniory rozdal potřebnějším. Například organizaci pro perspektivní alkoholiky nebo spolku na podporu labioplastiky. Taky Liga na ochranu papoušků šedých není úplně marná, o genderovém významu blekotů v pole dance ani nemluvě!

6 0
možnosti
Foto

Ahoj Vláďo, asi tušíš, že jsem takový politicky nevšímavý týpek, ale jestli si fakt myslíš, že někdo může názor příčetného člověka v důchodovém věku uplatit jednorázovým příplatkem, tak už si v poslední době viděl důchodce tak maximálně z hodně rozjetého Pendolina. Mojí mamince je 79 let, důchod má 9.800,- Kč. Celý život pracovala rukama a fakt hodně poctivě, a dnes má zdravíčko takřka nulové, všechny klouby v čudu, páteř zmasakrovanou. Kdybych se o ni nestarala, nemohla by si ze svého důchodu zaplatit ani malou výpomoc, protože z důchodu si nevyšetří prostě na nic, není z čeho ušetřit. Chodím na návštěvy za tetou do domova důchodců a vidím ty staré lidi, kterým po zaplacení všech poplatků, aby zde mohli pobývat, zbývá fakt tak maximálně na kafíčkové posezení jednou za týden nebo pánům na dvě krabičky cigaret. Ale všichni jsou skromní, se vším spokojení, protože vlastně celý život museli na všechno hodně poctivě šetřit, hodně si odpírat, tak teď v tom vlastně jen pokračují, jenže už nemají možnost si alespoň trošku polepšit, není z čeho.

Víš, co si maminka z té částky pořídí? Už si to rozepsala. Bude prý chtít koupit 4 balení jednorázových respirátorových roušek (v jednom balení je jich 10 ks), takže jí vydrží na 40 dní, cena jednoho balení 1.190,- Kč, pak krabičku vitaminu D - 159,- Kč, a krabičku vitaminu C s šípky - 199,- Kč. Celkem to bude stát 5.118,- Kč. Takže si za tu slíbenou částku takhle vyhodí z kopýtka.

Víš, mluvila jsem o tom s maminkou, se zmíněnou tetou i s "partou" penzistů, kteří s ní seděli v parčíku v domově důchodců, a když jsem nadhodila, jestli se u voleb budou cítit nějak zavázáni tím jednorázovým poplatkem, co dostanou, tak na mě - na mou duši - koukali, jako bych přijela na luční kobylce.

Nevím, s jak finančně zabezpečenými důchodci jsi ve styku Ty. Já s těmito a nezávidím jim z té částky ani jedinou korunu. Stejně jako jsem nikdy nezáviděla ani jednu kačku nikomu.

16 0
možnosti
Foto

Víš, já mám moc ráda mladé lidi, však s nimi v knihovně takových let pracuji a myslím, že se máme rádi navzájem. Fandím rodinám s malými dětmi, jsem s nimi v každodenním styku. Ale jedno Ti povím, ještě nikdy jsem neviděla zahradu domova důchodců poházenou pomeranči, které dostali jako zákusek k obědu, rozplácanými kiwi, až člověk ztrácí na chodníku balanc a kvanta obložených chlebíčků namatlaných na odpadkových koších, protože to nejsou chipsy a oni chtěli po obědě chipsy a ne chlebíčky. To jsem si nevymyslela, to často zažívám. Stejně jako povzdech třídní učitelky, která mi po návratu z jednodenního školního výletu řekla, že kdyby s sebou neměla "školní peníze" pro případ, že by se něco přihodilo, tak s sebou na útratu měla z celé třídy nejmíň peněz ona. Znovu opakuji, nezávidím peníze nikomu, ale vím nabeton, že staří lidé těch svých pět tisíc nijak neprobendí. Co nepoužijí na konkrétní a hodně potřebné věci, to darují svým vnoučatům s nadšením, že jim konečně můžou něco tak velkorysého věnovat.

Jediná věc mě na tom mrzí. Když čtu nebo slyším reakce těch, kdo o takový příplatek nestojí a nechtějí ho, tak že není možné se ho vzdát ve prospěch třeba matek samoživitelek. To by mi přišlo hodně dobré a užitečné. Ale v zákonech asi taková možnost není. Možná by stála do budoucna za úvahu.

Abych to shrnula. Každému z těch babiček a dědečků, které znám od nás z knihovny a z našeho domova důchodců, všem těm skromným a hodným starým lidem, tu pětitisícovku upřímně přeji. Tím spíše, že podobná situace se jim už zřejmě nikdy nenaskytne. Já můžu jít po večerech třeba brigádně uklízet, když toho bude potřeba, ale oni už ne.

7 0
možnosti
Foto

Lepší vrabeček v hrsti, než velký holub v nedohlednu na střeše.

1 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3082x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám