Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Dnes fachmanů není třeba, v podstatě vše co vyrábíme dělají automaty a nejdůležitější je manažer prodeje. Dnes nikoho nezajímá kvalita, jen kvantita. Je to cesta do pekel, nakonec budou všichni umět cokoliv prodat, ale nikdo nebude schopen samostatné technické myšlenky, snad výzkumníci, ale ti jsou zase odtrženi od reality. Mnozí říkají, že počítače nám zabezpečí veškeré pohodlí a luxus, možná, spíš ne, ale děravý odpad od haj... vám počítač neopraví. Mimochodem, dávám karmu.

0 0
možnosti
BH

Nekde jsem cetl: "Jsem rad, ze jsem stary, protoze jsem neumrel, kdyz jsem byl mlady" ...

0 0
možnosti
PS

P88e49t67r 76S72k57á72c37e88l

21. 10. 2014 23:19

Karma.

V Adamovských strojírnách před 75. lety převzali pracovní styl ze Škody Plzeň:

Do 30. let studuj (třeba i při zaměstnání), od 30. do 50. roků pracuj (získávej zkušenosti) a od 50. let do odchodu do důchodu předávej při práci nabyté zkušenosti. V praxi to vypadalo tak, že pokud fyzicky již pracovník nestačil výrobnímu tempu apod., byl přeřazen do ostřírny, výdejny, učňovského střediska aj. a tam po sobě zanechal stopu. Nesmazatelnou. Co po dnešních někdy rychlokvasících manažerech zůstane?  I ve firmě Baťa ve Zlíně musel každý projít od "píky" - přes sklad, přípravnu, montovnu, až zakotvil tam, kde vyplnil svoje místo. Protože jak říkal Napoleon B.: "Největší nemorálnost je zabírat místo, které nemohu vyplnit".

Tak mě napadá - proč v oblasti, kterou spravuje min. kultury, není stejný stav? Spíše naopak. Dokonce dochází k paradoxu, kdy ministr nynější vlády může před kamerami hrát sám sebe, protože je povoláním herec.  Ale to je o jiném absurdistánu...

0 0
možnosti
OF

Pěkný článek, karma.R^

1 0
možnosti
JR

J56a21n 11R21á28ž

21. 10. 2014 17:53

Známý má v nastrojárně universální obraběče mezi 55-65 lety, protože mladý absolvent neumí ani přečíst výkres, natož aby vymyslel něco inovativního a platí jim čyřicítku a víc. Na "sériovce" mu dělají absolventi VŠ nad kterým se slitoval, když nemohli sehnat práci a platí jim dvacku bruto. Takže s tím neuplatněním starších to není tak strašné. Ti "staří" borci, co umí dělat a strojírensky myslet se o práci bát nemusí, protože jsou tu sice už dvě generace různých IT specialistů, píár a marketingových manažerů mraky, ale šikovný obráběč nebo zámečník aby se lupou hledal.

6 0
možnosti
Foto

Ale jakou si myslíte, že by měli ti bardi šanci na pracovním trhu, kdyby je ten známý musel nedej bože propustit...?

0 0
možnosti

opět zjednodušení a paušalizace...kdyby to tak bylo, tak by nezaměstnanosti u lidí nad 50 nebyla kolem těch 20 %, co je dnes je...těch 80 % "starých" normálně pracuje. Na jednu stranu docela chápu, že když má firma kancelář plnou ženských kolem 30, tak tak ta 55-letá nemusí zapadnout a může udělat v mezilidských vztazích na tom pracovišti docela paseku (tsejně tak i obráceně - jedna dvacétka mezi skorodůchodkyněmi). No a pak je tu druhý aspekt důležitý pro malé firmičky, kde v podstatě není zastupitelnost (mají jen jednu účetní, jednoho  skladníka...) - tam chápu, že si majitel vezme radši někoho mladšího, který na základě pravděpodobnosti bude daleko méně nemocný než ten starý (a totéž zas platí u maminek malých dětí). A jen pro info - nepíšu z pozice mladého, ale 55letého člověka

1 0
možnosti

Řekl bych, že zbytečně paušalizujete, pane Kroupo. Nic není tak černobílé. Těžko budete hledat padesátiletého "fachmana" třeba v oblasti IT, v tradičnějších oborech pak často staří mistři odmítají brát ohled na nové trendy, materiály, postupy atd. ("vždycky jsme to dělali takhle, tak proč najednou..."). Ti opravdoví borci ze staré školy se podle mě těší profesní úctě i dnes.

4 0
možnosti
PK

P63a23v10e84l 72K73u49l75a

21. 10. 2014 15:57

A hlavně už jsou skoro všichni v penzi :-)

4 0
možnosti
MD

'Fachmann' a u bezneho kancelarskeho 'pisidla'? K cemu? U davno nejsme zemi konstrukteru, inzenyru, tvurcu ci mistru toho ci onoho remesla. Jsme zemi uzvanencu a absolventu socialnich ved. Nic pro mozek a ruce cizelovane praci a praxi. Uz nejsme.

4 0
možnosti
Foto

Já myslím, že je to hodně o strachu. Bojíme se nepoznaného a současné nastavení priorit nás produktivních je prostě mimózní. A přitom stačí tak málo. Podívat se na to s láskou… :)

2 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám