Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Doník je můj mazlík, ale vaše pointa je skvělá !

0 0
možnosti

Reknu to asi takto. Podivovat se nad tim, ze ma kazdy stat jine volebni zakony je podobne, jako podivovat se nad tim, proc ma CR koruny a Italie ne.

Jednotlive staty si jedou solo. USA je Unie statu. Narozdil od EU (kde je hodne legislativy spolecne) si v USA kazdy stat vicemene dela, co chce. Maji spolecneho prezidenta, armadu a national guards, coz se financuje ze vsech statu federalni dani.

Zadny republikansky ci demokraticky stat ale nebude chtit zmenit system, protoze zmena by znamenala poskozeni jejich kandidata. Zbyvaji "swing" staty, a tem tento system taky vyhovuje, protoze se predvolebni temata motaji jenom kolem nich a jsou tak jednou za 4 roky stredem zajmu.

Kdyz opominu fakt, ze se tedy zadnemu statu do nejakych jednotnych pravidel nechce, tak to jeste zkusim nadhodit ze zvyku z CR. Taky se nam (jako samostatnemu statu) nelibi, kdyz se nam snazi EU nutit kvoty, omezeni, regulace apod. ... a ted si predstavte, kdyby nam EU chtela naridit nejaky novy a unifikovany volebni system. Takze asi tak.

2 0
možnosti

J52a51n 19R96i29c38h53t10e14r

11. 11. 2020 12:56

Dobrý článek.

Jen k těm Trumpovým příznivcům se zbraněmi bych si dovolil poznamenat, že narozdíl od Bidenových příznivců, proti jejichž protestům proti Trumpovi musela zasahovat policie a kteří zapalovali ulice a leckde i rabovali ještě v den voleb (nejčastěji zmiňovaný Portland) se tihle "ozbrojení příznivci" omezili na skandování hesel.

A ještě něco: v obavách před vítězstvím demokratů ve volbách loni v USA padl rekord v prodeji zbraní celkem 17,2 milionů kusů, přičemž největší poptávka bývá tradičně na konci roku, takže se dá očekávat další nárůst. Přirozeně kvůli obavám z občanských nepokojů, které vyvolávají příznivci kamal Harris a jí podobných, vesměs demokratů a tedy i Bidena.

Ale to už byla jen taková poznámka na okraj.

2 1
možnosti
Foto

J61a41n 94S94v23a51t85e27k

11. 11. 2020 8:09

Hezký článek...

Jen si dovolím z něho ocitovat:

I když se třeba volba pana Bidena po nějakých těch jistě drahých soudních tahanicích potvrdí, stále bude na jeho prezidentství bohužel stín pochyb, když už ne v právní rovině, jistě budou mít takové pochyby velice živnou půdu mezi přívrženci Donalda Trumpa, mezi nimiž to vře již nyní.

Zdroj: https://vladimirkroupa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=760621

Zpochybňoval někdo (po rozhodnutí floridského soudu) v roce 2000 zvolení republikána G. Bushe ml. prezidentem USA (jakkoli tam šlo rovněž o to, zda byl dodržen rovný přístup k volbám /zejména pro příslušníky černošské a hispánské menšiny/)?

Domnívám se, že Donaldu Trumpovi již nejde o "vítězství" ve volbách, ale o to, aby společnost zůstala co nejvíce "rozdělená" (že by vzhlížel k možnosti kandidovat za 4 roky?)... Jaký to rozdíl od přístupu demokrata A. Gorea, který přiznal na základě tehdy kontroverzního výroku soudu porážku a vyzval k respektu k nově zvolenému prezidentovi...

1 0
možnosti

R40a75d89e28k 40K33o16h53u57t

10. 11. 2020 23:03

Teď by byla sranda kdyby volitelé hodili hlasy jinak než to vychází teď. Prý mohou...

0 1
možnosti

R20a84d35e47k 19K20o33h85u73t

10. 11. 2020 19:59

Myslím si, že volba Bidena bude potvrzená, jako byla potvrzená volba Trumpa i přes ovlivňování voleb ruskými hackery...

Jsem zvědavý na ten ráj v USA. Nyní ve zprávách dávali rozhovory s voliči Bidena, kteří o tom ráji sní. Jedni prohlašovali, že konečně jejich barevné děti začne veřejnost brát jako rovnocenné. Další řekla, že konečně budou platit nižší daně (prý tzv. střední třídě se sníží daně a bohatým se zvýší, což nakopne Ameriku k zářným zítřkům) a nižší zdravotní pojištění. A že při tom nižším zdravotním pojištění budou mít přístup k lepšímu zdravotnictví bez příplatků, tak jak to prý funguje v mnoha jiných zemích.

0 0
možnosti

R29a88d74e71k 16K78o55h32u64t

10. 11. 2020 20:04

Tak trošičku mi to připomíná situaci po volbách 118R^. To také někteří snili o téměř ráji pro ně.

0 0
možnosti

Situaci jeste vyhrocuje fakt, ze Biden vyhral o fous

2 4
možnosti

P22a27v13e53l 70G28ö68t73z66e

10. 11. 2020 14:51

pane Kroupa, novy prezident jeste zvolen nebyl, placete ve spatnem case na spatnem hrobe. Prezident se voli v prosinci sborem volitelu. Navic svvym clankem potvrzujete pouze to, ze o volbach v americe nevite zhola nic. Ani o tech prave stale probihajicich, ani o jejich historii.

5 2
možnosti

Pan Kroupa tak jak ho známe. O problematice jen tak slyšel, sám jí moc nezná a ani si jí nenastudoval, ale přesně dokáže říct, kde je problém a co je špatně.

Panu Kroupovi bych doporučil, nejen u tohoto, nejdříve si zjistit jak opravdu systém v USA funguje a poté o tom psát slohovku.

Takto vypadáte právě jako trumpistický tlachal, který spoléhá na to, že je hodně takových co neví ještě víc než on, ale bude jim imponovat jak dokáže o všem tak "moudře" mluvit.

Pane Kroupo, příště až budete věnovat čas něčemu takovému jako tato slohovka, tak raději čas věnujte nastudování problému a pak možná zjistíte, že ani nemá cenu nějaký blog psát. Prospějete nejen sobě, ale možná i ostatním.

2 0
možnosti
Foto

Bohužel jste jako pár dalších nepochopil, že nejde o to, čemu na tom rozumím, nebo nerozumím já, ale o to, že tomu podle všeho nerozumí současný prezident Trump, když tak vyvádí a argumentuje podvody. Ale díky za rady, strčím si je za klobouk za Vás... :-)

2 2
možnosti

Souhlas a karma. Takový volební paskvil jaký je v USA nemají snad nikde.

0 7
možnosti

Myslím, že vůbec nevíte, o čem mluvíte. Jednoduchý volební systém jako máme my, by jim tam nejspíš vůbec nefungoval. Posuzujete to s pohledu mrňavého a nesrovnatelného evropského státečku. Neříkám, že nejsou možné nějaké úpravy. Ale Váš návrh nového amerického volebního systému bych fakt rád viděl. ;-D

5 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám