Podivné okolnosti (nejen) ruské agresivity…

Je to tak, nad Evropou se nese nepříjemný zvuk harašících zbraní. Zprávy jsou protichůdné, a vyznívají podle toho, kdo je vypouští do světa…

 

Včera jsem četl článek, podle kterého slovenský premiér Robert Fico tvrdí, že se 70-ti procentní pravděpodobností bude válka…

Bum, tečka.

Řekl to s odkazem na blíže neupřesněné německé zdroje. Dodal, že jejich informacím věří. Situace je podle Fica kritická a napětí se nedaří vyřešit. Hmm, nevšiml jsem si, že by byla z některé strany snaha napjatou situaci řešit. Jak ze strany NATO, tak ze strany Moskvy dochází k neustávajícímu přikapávání oleje do ohně. Čím dále je jasnější, že nejen východní Ukrajina, ale Ukrajina jako celek, hraje v nastalé situaci pouze roli užitečného idiota.

Každému, kdo nad tím přemýšlí, musí být jasné, že ve hře je mnohem více, než tato neklidná země, která nemá světu de facto co nabídnout, určitě ne nic, pro co by se USA a Rusku vyplatilo vjíždět si navzájem nějak vážně do vlasů.

Tak o co tady ksakru skutečně jde…?

USA stojí jakoby v pozadí, do první linie opozice proti Moskvě je postaveno Evropské společenství. Ono také nese hlavní břímě ekonomických sankcí, které byly v nedávné době na Rusko uvaleny. Pokud je mi známo, není snad jediná protiruská sankce, která by nějakým způsobem ve stylu navracejícího se bumerangu nějak poškodila USA. Lapidárně řečeno, je to Evropa, kdo si sankce „vyžere“.

Jenže ono nejde jen o to, že evropské státy postihne pokles výroby, exportu, a dalších aktivit spojených s ekonomikou směrem k širé matičce Rusi, což je v současné stále trvající ekonomické globální krizi dost na pováženou, ve hře je čím dál ostřejší obraz válečné hrozby. V USA se to zpoza Atlantiku krásně spřádají pletichy a nitky, v USA, kde NIKDY nepoznali válku s cizí mocností na vlastním území (když nepočítám Pearl Harbor na Havaji…), se všemi hrůzami s tím spojenými.

Evropa by měla dát především na vlastní názor ve věci možnosti případného válečného konfliktu s Ruskem, bude to totiž právě evropské území, které se v případě nejhoršího promění v bojiště. Proč jen nějak nemohu uvěřit, že si toto neuvědomují ani v Bruselu, ani v Berlíně, o Paříži ani nemluvě…?

Jediné, co mě napadá jako případný důvod k současné světové hysterii, je nadcházející nouze o nerostné zdroje. Neumím si představit jiný důvod, pro který by byli nejvyšší představitelé evropských států ochotní riskovat globální ozbrojený konflikt. To už je fakt situace tak špatná, že to stojí za novou nejméně studenou válku?

Samozřejmě, že Rusko se svým megalomanem Putinem má stejné máslo na hlavě, jako zbytek zúčastněných. A proč by nemělo, pokud jedni vědí, že hrozí něčeho nedostatek, bylo by asi hodně divné, kdyby to nevěděli druzí…

Podle všeho to vypadá, že na světě dochází k něčemu, co bychom snad mohli nazvat –„lámáním chleba“. Měli jsme na té naší planetě nějaký čas jasně rozdané karty, jenže jsme si nějak nevšimli, že se změnila hra. Co mně nejde do hlavy?

Jak to tak vypadá, nějak se nikomu nechce do nalezení rozumného řešení bez toho, aby jedni obětovali druhé. Už nějaký čas mám pocit, že se NĚCO musí změnit, že něco je celkově špatně, a vzrůstá ve mně strach, že to NĚCO bude hodně nepříjemné. Naposledy jsem měl podobný pocit někdy v létě roku 89´.

Jenže to byla proti tomu, co se děje dnes, ještě brnkačka…

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | středa 3.12.2014 13:19 | karma článku: 31,06 | přečteno: 2562x