Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pán si udělá vejlet za naše prachy, ale někdo ho zvolil, tak může jet.. Já bych neměla nic proti, ale ať si jede za svý a vystupuje JEN sám za sebe.

0 3
možnosti
JP

Pane Kroupo, o čínské mentalitě asi mnoho nevíte. Anebo si fakta přizpůsobujete tak, aby pasovala do Vaší konstrukce?

1 0
možnosti
MB

Souhlasím, je to zbytečná provokace. Taiwan netrpí pod čínským útlakem, naopak využívá výhod své obojakosti.

Taiwanské firmy mohou podnikat v pevninské Číně se stejnými právy, jako čínské firmy, neboť kdyby na ně Čína pohlížela jako na zahraniční firmy včetně dovozních cel apod, popírala by vlastní politiku; taiwanští obchodníci do velké části světa nepotřebují vízum, a tak mohou cestovat a prodávat volně svoje zboží, které si nechali vyrobit v pevninské Číně.

0 1
možnosti
Foto

Náš vztah k Tchaj-wanu dělá pan Werich. ;-)

0 0
možnosti
DR

Opět jasná karma a jak je vidět, opět zaslouženě oceněná. R^

0 3
možnosti
JJ

Zastupuješ Arnolda Amicuse, řezníku?

1 0
možnosti
PS

P26e69t44r 60S80u54s52k35e

12. 6. 2020 21:40

Tak dřív se Kalda a spol halili do Tibetské vlajky. Poté, co dalajláma vyjádřil názor, že Evropa by měla zůstat evropská a zastal se přístupu Myanmaru (pod vedením kdysi populární nositelky Nobelovi ceny Su-Tij) vůči Rohingům, už to není to správné sluníčko. ;-)

S čím tedy provokovat teď? Ještě, že máme Taiwan! Tady o něm sice nikdo moc neví, ale na cestu dědečka pirátského Hříbečka oficiální diplomacie reagovala popuzeně. Hurá, máme, co jsme hledali a začneme s tím prudit :-P

A pro jistotu tam pošleme i do teď neviditelného profesora “Nevím”, protože jeho cesta spoustu lidí vytočí taky.

A možná ODS sebere půl procenta TOP0,9 nebo pirátům. ;-D

0 1
možnosti
Foto

Proč Číňanům vadí, když někdo chce jet do Číny?? :-)

3 0
možnosti
JJ

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) eviduje desítky zájemců z různých oborů, kteří by s ním chtěli jet na Tchaj-wan, jejž Čína považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Pokud by se kvůli cestě stal nežádoucím pro Peking, který ho před cestou varoval, vyrovná se s tím. Uvedl to v pořadu Pressklub rádia Frekvence 1.

Vystrčil řekl, že ho oslovily desítky zájemců z řad podnikatelů a institucí zaměřených na vědu, výzkumu, inovace a kulturu. Vybíráni budou podle předsedy Senátu mimo jiné na základě toho, zda mají konkrétní plán a partnera na tchajwanské straně.

Šéf horní komory to uvedl v souvislosti s rozhodnutím hlavních zaměstnavatelských svazů a profesních organizací, které se cesty nezúčastní. Některé jejich členské firmy ale nabídku využít chtějí. „Vypadá to na velmi výraznou podnikatelskou delegaci,“ řekl Vystrčil.

Čínských hrozeb či odvet se předseda Senátu neobává. „Myslím, že nám hrozilo, že budeme závislí na nedemokratické velmoci a budeme nuceni ji poslouchat a sloužit jí. Když narovnáme záda, budeme se chovat svéprávně a svobodně, nic moc mám nehrozí,“ uvedl Vystrčil. Podle něj se stane maximálně to, že „možná někdo krátkodobě prodělá“. (ČTK)

1 0
možnosti
Foto

Zase karma hodně přes 40...

Vy si, pane Kroupo skutečně koledujete, abyste jako bloger odešel pouze vlastní vinou...

P.S. Jinak už jsem začal psát blogy a první z nich jsem věnoval právě Vystrčilovi.

A bohužel pro Vás, se s Vámi ohledně Vystrčila názorově shodnu. Mám ovšem obavu, že Vy jste si tímto zavřel dveře mezi intelektuální výkvět národa na Blogosféře, kde je vyžadovaná naprostá unifikace názorů.

1 9
možnosti
JH

J28a28n 38H63á42l79a

12. 6. 2020 12:06

Pak se ovšem pane Kroupo nabízí otázka, zda nemělo dojít už dávno k revizi české zahraniční politiky. Vy jste totiž takticky nabídl jen tu variantu, která je Vám více po chuti (ale věřte mi, že se strategií "kam vítr, tam plášť" moc daleko nedojdete.

V prvé řadě totiž vycházíte z chybné teze (netuším, zda záměrně, nebo jen nemáte informace) - a tou je teze o nečitelnosti české zahraniční politiky.

Z pohledu Číny, Ruska a třeba arabského světa se jeví česká z. politika jako velmi měkká až zbabělá a lehce podléhající aktuálním lobbistickým tlakům úzkých zájmových skupin s občasným zábleskem zdravého rozumu (viz cesta na Tchaj-wan). Se státy, jako je Čína (a arabský svět tím spíš), nelze vyjednávat politikou ústupků a měnění názorů dle toho, jak jejich velvyslanec zadupe. Z pohledu zahraniční politiky jsme jako stát už zásadní chybu udělali - český prezident se chová buď jako ruský, nebo čínský místodržící (ostatně, obě strany si u něj jako poradce drží "své" lidi). Premiérovo impérium je závislé na dotacích z EU, kšeftech se státem a podivném úvěrování ještě podivnější čínské banky. O aktuálním ministrovi zahraničí už raději nic psát nebudu:-)))

Tohle jsou ale důvody, proč nemáme ve vyjednávání s těmito státy žádnou váhu.

6 1
možnosti
Foto

Silná zahraniční politika je hlavně JEDNOTNÁ zahraniční politika. Pokud lidé z vnějšku našich hranic vidí chaos, kdy jeden přístup zastává vláda, jeden prezident, další předseda Senátu, dalších mnoho přístupů má kdejaký halama ve státní správě, pak ano - taková zahraniční politika musí zákonitě zvnějšku působit měkce až zbaběle. A ano, k revizi mezinárodní politika dojít mělo a hlavně by se mělo vyžadovat její jednotné praktikování na všech úrovních státní správy. Ať už by byla jakákoliv, měl by být jednotná.

3 1
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3082x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám