Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M49a15r63e31k 89Š39k47o87d80a

24. 10. 2014 7:39

Chrám sv. Víta jako první kostel knížectví??? Tak to si opravdu dostudujte pečlivě, i váš nejpevnější zdroj wikina má jiné údaje.

Opět jste si zamoralizoval a pro fanynky zabrnkal na tu správnou strunku, ale tohle e-e.

4 0
možnosti
RJH

Tak taky jsem chtěl přihodit, že pochopitelně NIKDO NEVÍ, že by sv. Václav zakládal první kostel knížectví, protože je to nesmysl. Naopak kdejaký školáček si spojuje první známý kostel už s Václavovým dědečkem Bořivojem, protože to do nás odjakživa tloukli jak malou násobilku. Kostelů stálo po Čechách několik, i na samotném Hradě už kostel byl... Je to velký znalec našich dějin a vlastenec, ten pan Kroupa :-)

2 0
možnosti
AG

A80l21e63x 82G90r87e19g52o80r

23. 10. 2014 15:43

Jenže je smutné, že si milníky naší historie nepřipomínáme. A národ, který zapomene na svou historii nemá právo na existenci.

2 0
možnosti
Foto

Ano, četl jsem kdesi podobné vtipkování na naše národní státní svátky. Vyznělo to asi následovně:

1. leden - Den obnovy samostatného českého státu: slavíme vznik státu, který jsme si ani moc nepřáli.

5. červenec - Den slovanských zvěrověstů Cyrila a Mětoděje: slavíme příchod věrozvěstů, kteří pro nás vytvořili písmo, co nepoužíváme.

6. červenec - Den upálení mistra Jane Husa: slavíme upálení jednoho heretika.

28. září - Den české státnosti: oslavujeme vraždu jednoho našeho panovníka.

28. září - Den vzniku samostatného československého státu: slavíme vznik státu, který už neexistuje.

0 0
možnosti
Foto

No, ale v podstatě je to tak:-)

0 0
možnosti
VN

Váš příspěvek se mi zdá až příliš pesimistický a generalizující. Každý přece chodil do školy a tam se o původu svátků dozvěděl. Jiná věc ovšem je, zda si to zapamatoval, nebo lépe, zda měl chuť si to zapamatovat. Pokuď nikoli, není to dáno archaismem státních svátků, ale jakýmsi nedostatečným souzněním s tímto státem, chcete-li s nedostatkem vlastenectví. A v tomto smyslu IMHO mají státní svátky svůj smysl.

5 0
možnosti
Foto

Nezapomínejte na to, že každý jsme chodili do školy v jiné době, v jiném režimu, a že některé svátky se v době třeba mé školní docházky vůbec neslavily...

1 1
možnosti
MS

O smysluplnosti některých našich svátků lze skutečně pochybovat, ale 28.říjen k nim rozhodně nepatří. Vyhlášení samostatnosti (či nezávislosti) berou všechny státy jako jeden ze svých největších mimocírkevních svátků a většinou ho také slaví. Měl byste vidět třeba Nory, jak jsou na tento svůj svátek hrdí a spontánně na svých domech vyvěšují vlajky a oslavují.

2 0
možnosti
Foto

Jde o to, že Norové mají stále to, co se osamostatnilo a co oslavují. My už to ale 21 let nemáme...

2 1
možnosti
PJ

P55a47v60e41l 17J41a80n73s83a

23. 10. 2014 13:41

od jednoho známýho, kterej dojíždí pracovat přes hranice do Německa, z doslechu vím, že Němci mají poměrně hodně (pro mě, ateistu, nepochopitelnejch) církevních svátků, takže my na tom ještě nejsme tak špatně...

1 0
možnosti
Foto

A čo tákto Děń znárodnenia, he? Čo povietě Kefalín. ÁHA;-O;-€8-o;-)

0 0
možnosti
Foto

Pravda, o tom jsme se v občanské nauce učili;-D

1 0
možnosti
FF

Hele, Vladimíre, doufám, že to není agitačka za zrušení všech svátků....?

1 0
možnosti
Foto

1/ "Republiky, která už 21 let neexistuje..." - Neexistuje mnohem déle, zanikla 29. září 1938.

2/ S těmi znalostmi je takhle skoro všude. Poptejte se třeba mladých Němců, co vědí o svých dějinách. Jednou mi jeden Němec říkal, že o německých dějinách toho ví ve finále český středoškolák víc než ten německý. O Angličanech už vůbec nemluvím (ačkoli ti zas, pravda, nemají skoro žádné státní svátky).

3/ Tyhle svátky jsou určitou deklarací kontinuity, toho, k čemu se tak či onak náš státní útvar váže a hlásí. Osobně se mi 28. 10. taky nelíbí, vznik První republiky chápu jako puč a to, co mu předcházelo na rovině politické či v případě legií byla v podstatě vlastizrada, ale co nadělám.

4 2
možnosti
ZM

A kdy má vlastně Franta Procházka státní svátek?

0 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám