O jedné z nejznámějších zneužitých žen – mimo jiné…

Začnu ale trochu odjinud. Já vím, že těch článků na tohle téma už je více než dost, ale jde o téma, které je závažné a zajímá spoustu lidí…

 

Včera večer jsem si se zájmem přečetl článek pana kolegy blogera, V. Fürsta. Mně osobně se jeho článek moc líbil, ale našlo se kupodivu dost lidí, kteří ho zřejmě absolutně nepochopili. Tedy soudě podle diskuse pod oním článkem.

Je až neuvěřitelné, že může mít tolik lidí problém s pochopením textu, tak jasně, kultivovaně a trefně napsaným.

Jen mě to však utvrzuje v názoru, že spousta lidí vůbec nedokáže postihnout myšlenku vloženou do textu, třeba i tak jasným způsobem, jakým toho docílil právě kolega Fürst.

Dost mě to děsí, na druhou stranu mně to však mnohé vysvětluje…

Skutky, pohnutky a viny lidí jsou skutečně hodně rozmanité (i když v něčem zdánlivě stejné) a i když je výsledek, tedy zneužití někoho druhého, vždy stejný, ne vždy se dá na celou věc pohlížet jednoznačným a stejným způsobem.

V diskusi pod článkem pana Fürsta mě zaujal jeden vtípek, který tam napsal někdo z diskutérů. Šlo o známou událost z Bible, při níž klečí Máří Magdaléna před rozlíceným davem, který ji chce kamenovat. Ježíš tehdy řekl –„Kdo z vás je bez viny, hoď první kámen!".

Z davu najednou vyletěl kámen a zasáhl Máří Magdalénu. Ježíš se obrátil směrem, odkud kámen vyletěl a řekl –„…to mi nedělej, mami…“

Tenhle „vtípek“ mě přivedl na myšlenku, která nemá rozhodně za úmysl urážet věřící, ale napadlo už někoho, že vlastně matka Ježíše, Panna Maria, pokud by byla pravda to, co se o ní a jejím synovi říká, že by vlastně byla tou nejznámější pohlavně zneužitou ženou v dějinách?

Pochybuji totiž, že kdyby se mohla svobodně, jako budoucí matka svého dítěte rozhodnout, že by o takové oplodnění stála – i když byl za tím vším prý sám Bůh. Uvědomíme - li si, jaké trápení jí to celé přineslo…

Je zajímavé, že se s tímto, ve své podstatě zneužitím ženy, tak snadno lidstvo (tedy jeho křesťanská část určitě) dokázalo vyrovnat.

Zneužití jakéhokoliv člověka je špatné, o tom není sporu. Někdy ale stačí pohled na věc trochu „pootočit“, a může se zdát být vše trochu jinak…

 

Doplněno po zveřejnění:- Po upozornění diskutérky ,,Viktorky" jsem si ověřil, že podle slov psaných v 

Lukášovi 1, 26-38. jsem se mýlil a že Maria s oplodněním souhlasila. Tímto se čtenářům omlouvám za svou neinformovanost.

V. Kroupa

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | středa 2.2.2011 9:51 | karma článku: 15,22 | přečteno: 2981x