Někdy je fakt důvod válčit…

USA a jejich spojenci od dnešního dne naférovku válčí s Islámským státem (dále jen IS). Sice dost pozdě, ale přeci…

 

Nejsem prorok, ale je mi naprosto jasné, že po onom zahájení leteckých a raketových útoků USA a spol. na cíle v Sýrii, začnou někteří lidé volat cosi o porušování mezinárodního práva. Nebude náhoda, že půjde o lidi silně nakloněné myšlence komunismu. Tací lidé v zájmu svých ideologických představ občas vyznávají heslo - čím hůř - tím lépe.

A tak zatímco na jedné straně od nich můžeme číst cosi o dobrých úmyslech báťušky Putina, kterému slovo státní hranice moc neříká, na straně druhé budou dštít síru na USA pro jejich údajnou věrolomnost, s jakou se s tím neserou a bez ohledu na hranice na mapě s těmi fanatickými vrahy z IS točí jako s dětskou káčou.

Jediné, co by se podle mě mohlo tomuto útoku vytknout je fakt, že přišel o dost později, než přijít měl. Radikální islamisté se zatím měli čas přeskupit a náležitě usalašit na pozicích, odkud bude stát hodně práce je vytlačit.

Podstata a oprávněnost samotného útoku na postavení islámských radikálů je však v zájmu naší civilizace a světa takového, jaký známe, a v jakém chceme nadále žít.

Nelze si však vybírat mezi dvěma zly, které je horší – zda Putin na Ukrajině, nebo síly IS v Sýrii a Iráku.

Obojí ohrožuje status quo. Hrozba IS však ohrožuje paradoxně i Putina a jeho snahy o znovuzavedení ruské převahy ve východní Evropě a možná nejen tam. V tomto směru, nehledě na současné třenice okolo Ukrajiny, je i Rusko na stejné lodi s USA a spol.

Každý rozumný člověk, pokud nechce za pár let povinně mydlit hlavou pětkrát denně o zem, měl by si uvědomit, že skutečně nastal čas s jednotkami IS zatočit, a to nehledě na hranice států a pseudo-zájmy žabomyších válek. Na ty bude čas později. Teď je třeba táhnout za jeden provaz. Ta přetahovaná mezi naší civilizací a islámským viděním světa funguje už stovky let, a zatím v ní alespoň na nějaký čas vždy vyhrál ten, kdo toho druhého přemohl silou. Doba se mění, ale podstata boje o přežití nikoliv. Tak rozum do hrsti, páni Cvalínové a Vyvadilové. Nebo už máte ve skříni se saky pověšenou i dishdashu…?

 

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 23.9.2014 10:11 | karma článku: 21,46 | přečteno: 1097x