Když vaří chlap, aneb Vepřová krkovička na černém pivu

Krkovička z prasátka je dobrá. Černé pivo je také dobré. Smíchejte to obojí dohromady a máte něco móóc dobrého…

 

Tohle jídlo nejen že dobře vypadá, ale i dobře chutná. Není složité a myslím, že ho zvládne i začátečník.

A je to na stole…

Vymažte si pekáček sádlem a nakrájejte si maso na plátky. Cibuli na půlkolečka a česnek (asi 10 stroužků) na plátečky.

Cibule na půlkolečka a česnek na plátky…

Plátky krkovičky si osolte, opepřete a naskládejte si je do vymazaného pekáčku.

Okořeněné plátky krkovičky dáme do pekáčku vymazaného sádlem…

Na maso rozložte plátky anglické slaniny a posypte drceným kmínem.

Poklademe plátky anglické slaniny a posypeme mletým/drceným kmínem…

Následuje vrstva z cibule a plátků česneku.

Přidáme cibuli a česnek…

Přišla chvíle na černé pivo. Celý obsah pekáčku jím zalijte, klidně ho tam vylijte celé najednou.

Vše zalijeme černým pivem…

Potom už zbývá jen přiklopit vrchním dílem pekáče (nebo alobalem) a šup s tím do trouby. Teplotu pečení nastavte asi na 200°C a počítejte asi tak s hodinou pečení.

Máte spoustu času na přípravu salátu a kroket. Do salátu Vám „kecat“ nebudu, já měl tehdy tak zvaný „Ledový“, ale to je na Vás.

Krokety jsou hodně snadné, jen počítejte s jejich přípravou tak, aby byly hotové skoro stejně, jako bude maso. To proto, aby byly hezky křupavé a nezměkly Vám. Kupte si normální těsto v prášku na bramborové knedlíky, a onu směs vysypte do mísy. Ještě než přidáte vodu (u některých druhů těsta i vejce – viz návod), přisypte trochu, buď sušené, ale čerstvá je lepší, – petrželky a pažitky. Já měl bohužel jen sušenou.

Směs na těsto a v ní sušená petrželka s pažitkou…

Podle návodu vypracujte těsto, nechte chvíli (cca 5 minut) odpočinout a vyválejte si rukama tenké „válečky“. Ty potom pokrájejte na dílky.

Tenký váleček z těsta pokrájíme na dílky…

Z těchto dílků vyválejte kuličky – rybáři asi znají, když „válejí“ boiles.

Vytvarujeme krokety…

Do pánve si dejte olej a rozpalte ho. Potom v něm kuličky – krokety, opečte do zlatova. Pozor! Je třeba to hlídat a sledovat, aby se nám krokety nepřipekly. Jde to rychle, tak buďte obezřetní!!!

Začínáme smažit krokety…

Smažíme je jen „dozlatova“!

Mezi tím se maso opéká a my, ke konci pečení, odstraníme svrchní díl pekáče (alobal) a necháme už asi jen 5 minut dopékat.

A je to hotové!

Krásně to voní!

A krásně to i vypadá…

Dobrou chuť!

Další moje recpty najdete po kliknutí - SEM

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 19.2.2010 11:00 | karma článku: 30,75 | přečteno: 29804x