Když vaří chlap, aneb konečně knedlík...

Sliby se mají plnit. Někdy koncem jara jsem zde slíbil, že hodím do placu recept na knedlík. Zlí jazykové tvrdily, že jsem ho sem zatím nehodil, neb ho neumím. Blbost...

 

Knedlíky jsou jídlem, respektive přílohou k jídlu, které se může lecjaký začínající kuchař obávat, a tak raději sahá tu po už hotových knedlících, které vaří bůh ví kdo a bůh ví kde, a hlavně z bůh ví čeho, a které si koupí už hotové někde v supermarketu, nebo si koupí takzvané "knedlíky v prášku".

Já dnes chci ukázat, že knedlíků se není třeba bát, a že si takový dobrý houskový knedlík dokáže uvařit i malé dítě. Tak jdeme na to...

 

 

Budeme potřebovat, jak vidíte na fotce, pět rohlíků, hrnek mléka, hrnek hrubé mouky, dvě kávové lžičky soli (jen ty dvě, nikoliv celou slánku...) , a jedno vejce.

 

 

Rohlíky si pokrájíme na kostičky.

 

 

Ve větší  míse smícháme mouku s mlékem, solí a vejcem, a dobře vymícháme řídké těsto. Ve větším hrnci si dáme vařit mírně osolenou vodu.

 

 

 

Když už se voda skoro vaří, vhodíme kostičky nakrájených rohlíků do řídkého těsta v míse. Vše dobře, promícháme, a necháme do chvíle, než se nám vaří voda klokotem, odpočívat.

 

 

Když se voda vaří, vytvarujeme v míse dvě knedlíkové šišky. Určitě se vám bude zdát hmota nějak podezřele  řídká, nic si ale z toho nedělejte, tak to má být.

 

 

Šišky vhoďte do vroucí osolené vody. Musejí být dobře "uhňoucané", aby držely co nejlépe pohromadě. Vařte přesně dvacet minut, během kterých knedlíky občas opatrně dřevěnou vařečkou obraťte, aby se hezky provařily ze všech stran.

 

 

 

 

Po dvaceti minutách šišky z hrnce vyndejte, na třech místech do nich bodněte vidličkou, aby z nich vyprchala zbytečná pára,a pokud možno na kráječi je pokrájejte na jednotlivé knedlíkové plátky. Ten kráječ je poměrně důležitý, tyto knedlíky jdou nožem krájet jen velmi špatně, a nití je to dost pakárna.

 

 

 

A máte hotovo. Tyto knedlíky jsou velmi jednoduché, a jsou velmi dobré k různým omáčkám, například ke kuřeti na smetaně, k rajské omáčce atd. Jsou dobré i ke kachně se zelím

 

Tak a je to, splnil jsem svůj slib, a uvařil, vyfotil, a popsal knedlík. Doufám, že jsem tímto alespoň trochu ukojil hlad některých zde po knedlíku, a třeba navodil pro další dobrou inspiraci, nebo jim alespoň vlil trochu odvahy do žil, když vidí, že uvařit takový knedlík je vlastně sranda...

 

Další moje recepty najdete po kliknutí SEM

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 18.10.2013 11:00 | karma článku: 25,02 | přečteno: 4148x