Když vaří chlap, aneb ,,Jogurtové" řízky...

Způsobů, jak připravit řízky, je opravdu nepřeberně. Doslechl jsem se o jednom z nich a tak jsem ho vyzkoušel. A udělal jsem dobře!

 

Na tohle jídlo si opatřete vepřovou kýtu. Její libové maso je pro tuhle úpravu jako stvořené. Množství ingrediencí v následujícím receptu je na 1 kg tohoto druhu masa. Počítejte s tím, že je třeba si maso večer před vlastním pečením naložit, takže např. s nedělním obědem, začínáme v sobotu večer. Ale neděste se, netrvá to dlouho, ani to není složité a zvládne to každý za pár minut. Výsledek potom stojí za to a budete za hvězdy…

Tohle budeme potřebovat…

Maso si nakrájíme na plátky, které lehce naklepeme, osolíme a opepříme.

Naklepaný, osolený a opepřený plátek kýty…

Když máme takhle připravené všechny plátky, tak si je naskládáme do nádoby, ve které budou do druhého dne naložené. Já použil obyčejný hrnec, stačí jen, aby se vám přiklopená nádoba vešla do ledničky – musí být v chladu. Ještě ji tam ale nedávejte, ještě chybí pro naložení masa to nejdůležitější. A to si právě připravíme.

Připravené plátky masa, naskládané do nádoby…

Do větší misky si rozklepněte dvě vejce, přidejte 3x kávové lžičky grilovacího koření, 3x rozetřené stroužky česneku – pozor, tentokráte bez soli! Celková směs, i díky grilovacímu koření, bude slaná dostatečně. Na radu diskutéra „markýze Gera“ a diskutérky „Kláry L“ (diskuse pod minulým článkem - receptem), jsem oproti původnímu receptu přidal i med. Dal jsem ho tam 4x polévkové lžíce.

Smícháme vejce, med, grilovací koření a rozetřený česnek…

Vše důkladně promícháme a přidáme 500 g bílého jogurtu. Ano, čtete dobře, Vážení.

Přidáme 500 g bílého jogurtu…

Opět vše promícháme a vzniklou „marinádou“ zalijeme plátky masa v nakládací nádobě. V tuhle chvíli jsme pro přípravu nedělního oběda udělali vše a tak už zbývá jen přiklopenou nádobu s naloženým masem dát do lednice.

Plátky masa zalijeme namíchanou směsí...

 

A je neděle a my už se těšíme na oběd!

Do hlubší nádoby si dáme vrstvu strouhanky a rozhodně s ní nešetříme. Potom, hezky, každý plátek těsně před smažením, obalíme maso důkladně ze všech stran. Jenom ve strouhance – v ničem jiném.

Druhý den plátky postupně obalíme ve strouhance…

No a šup s tím na pánev s olejem a smažíme po obou stranách.

A smažíme po jedné straně…

Smažíme i po straně druhé…

Tuk, nebo olej si v pánvi rozpalte, ale potom, když do něho dáte maso, tak výkon snižte. Tenhle zvláštní obal na mase se totiž rád připéká, tak si dejte pozor!

Chutná to, tedy alespoň mně ano, s bramborovou kaší. Jak dělám „svou“ bramborovou kaši, to jsem už ve svých receptech psal a najdete to po kliknutí – SEM. Takhle upravené řízky jsou neskutečně křehké a zároveň šťavnaté. Opravdu to vyzkoušejte, uvidíte, že nebudete litovat!

A je to…

Mňam…

Dobrou chuť!!!

P.S. - Protože se blíží hezké počasí, tak se nebudu s vařením mořit víkend co víkend a občas budu jíst na rybách chleba se salámem a na výletě s paštikou. Z toho plyne, že asi nebudou už mé recepty pravidelně pátek co pátek, ale prostě někdy ano, někdy ne. Sice nevím, co budou někteří moji ,,kamarádi" dělat ve volném čase, který trávili na mých diskusích právě pod recepty, ale to je jejich problém. Doporučoval bych jim, aby chodili taky na ryby. Ticho léčí... ;-)))

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 26.3.2010 11:00 | karma článku: 29,40 | přečteno: 10111x