Když se dva perou, třetí se směje…

Tato stokrát potvrzená pravda se znovu ukazuje jako bolestivě aktuální. A následky jsou nevábné…

 

Jak se zdá, Západ se vůbec neměl do dění na Ukrajině angažovat v tom smyslu, že ji bláhově přesvědčoval o tom, jak ji lze přibrat do EU a potažmo do NATO. Jen blázen, nebo totální ignorant si mohl myslet, že je možné, aby Putin skousnul přímé hranice EU a NATO na svém západním černomořském pobřeží. Pokud jsou teď západní politici zaskočení a "překvapení" tím, co Putin dělá, tak to značí, že západní tajné služby a jejich analytici totálně zaspali. Přestali se přes všechny ty islámské teroristy dívat za jejich záda na Kreml. A tak se jen potvrdilo, že když se dva perou, třetí se směje. Ten třetí vzadu byl právě Putin.

Já si myslím, že TEĎ už nemůže dělat nikdo nic. Události, které se daly na Ukrajině do pohybu, a to i vinou Západu, už nejdou zastavit - ani silou (tou by to možná i šlo, ovšem s katastrofálními následky pro celý svět...), a sankcemi už vůbec ne. Putin může mít nějaké sankce EU a USA na háku. Jeho plyn a ropu si s radostí vezmou v Číně a Indii. Když už jsme u Číny, tak tu, pokud bude Západ hodně zlobit, a pokud díky němu a jeho trucování bude drhnout světový obchod, dotlačí k tomu, že (Čína) rázně USA připomene výši půjček, díky kterým má právě Čína celé slavné Spojené státy Americké tak říkajíc na lopatě.

Co se týká EU, tak ta je ekonomicky v řiti, namlouvat si něco jiného je přesvědčování davu o krásných šatech na nahém císařově těle. Už zmiňované USA na tom nejsou o moc lépe. Jejich ekonomika se stále nevzpamatovala z krize, do které ji dostaly do mega bublin nafouklé čachry v realitní a úvěrové bankovní sféře. Obama dávno nemá podporu veřejnosti, jakou by potřeboval, aby mohl platit za státníka s pevnými kramfleky.

Jeho země je unavená ze všech svých vnitrostátních problémů, a hlavně z vnějších, kdy se už dost dlouho snaží přesvědčit všechny okolo, že to, co jejich zem i celý finanční svět drtí v klepetech krize, je to jediné a pravé ořechové. Zatím jim však to přesvědčování a vývoz demokracie moc nejde, pořád platí, že kam noha amerického vojáka za posledních dvacet let vstoupila, tam je jen chaos a zmatek.

Západ zaspal, měl tolik starostí s řešením "krizí" všude možně, že nějak zapomněl na to, věnovat pozornost Rusku. A Putin neudělal nic jiného, než že této slabosti Západu využil. Západ se prostě nedokázal poučit z historie, a tak teď nezbývá, než popřát Krymu hodně štěstí v náruči matičky Rusi…

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 18.3.2014 8:35 | karma článku: 22,22 | přečteno: 891x