Já bych z toho slabého rublu moc nejásal…

Rusko je v maléru, to je fakt. Za posledních pár desítek hodin se až podivně skokově dostalo ještě hlouběji, než bylo před tím. Je to dobře…?

 

Spousta lidí dnes jásá, jak že to Putin a spol. dostávají na zadek. Za Ukrajinu. Jasně tam to Rusko podělalo, jak mohlo, o tom není sporu. Jenže...

Jásotu z druhé strany Atlantiku celkem rozumím, nic tak neposílí dolar, jako slabý rubl, ovšem jásání z našich končin už je trochu jiná věc. Nevím jak kdo, ale já chápu evropský trh jako pevně spojené nádoby. Jásači jásají, jak měli pravdu ve schvalování tvrdších a tvrdších ekonomických sankcí vůči Rusku, jenže podle mě stahují medvěda, který nejen že stále běhá, ale ve smrtelné křeči může setsakra kousat.

Je podle mého názoru dost předčasné tvrdit, že sankce měly dopad jen na ruskou ekonomiku, která se právě potácí nad propastí. Ona totiž každá vlna, když někam doputuje, tak se odrazí, a vrací se zpět. A právě ten pozdější úder nás, kdo se stavíme na stranu autorů sankcí, může srazit hodně na kolena. Nejsem ekonom, ale s použitím zdravého selského rozumu si myslím, že je absolutní nesmysl očekávat, že se nás, tak blízko ruskému trhu, sankce nedotknou. Kdo se postaví za naši ekonomiku v momentě, až se ta vlna propadu vrátí a nafackuje nám tváře?

USA?

Čína?

Některý z jiných, bohatších států Evropy?

Prdlačku, USA potřebují silný dolar a ne silnou Evropu, Čína si mne ruce jako nikdy před tím, a evropské státy budou mít dost práce sami se sebou…

Také jásat, že se sankce a současný průser ruské ekonomiky, respektive rublu, konečně dotknou ruských oligarchů, mně přijdou, když ne liché, tak hodně předčasné. Opravdoví ruští šíbři mají své majetky ulity dávno v dolarech a ve zlatě v bankách v daňových rájích, kam nějaké protiruské sankce nedosáhnou. Tací pašáci neměli ruble v ruce už tolik let, že ani nevědí, jaké obrázky jsou na nich vytištěny.

Jak jsem naznačil hned v úvodu, je trochu zvláštní, jakým fofrem, v řádu pár desítek hodin, se najednou rubl propadl. Nevím, nevím, ale připadá mně, že v tom sankce jako takové samy o sobě nejsou. Spíše to vidím jako nějaký hodně silný zásah někoho, kdo na slabém rublu vydělá nejvíc. Vypadá to, že oslabit cizí měnu není zas až takový problém. Možná odplata za z ničehož nic se objevený průser s mučením vězňů agenty CIA (že by práce GRU…?)…?

Asi nejschůdnější pro nás by bylo, kdyby šlo o možnou pojistku, aby Putin potřeboval v dohledné době cizí měnu jako sůl, a nenapadlo ho tak v nadcházející zimě náhodou zavřít kohouty s plynem a ropou směrem dál do Evropy. Kdo ví, co je ale horší, jestli nedostatek těchto komodit v zimním období, nebo situace, která nás čeká, až se ta vlna ekonomické nestability z Ruska odrazí a vrátí.

Jedno je ale jisté. Nepřišlo to samo jen tak.

Zkrátka bych byl s tím jásotem trochu zdrženlivější, zdaleka totiž ještě není jasné, kdo k němu bude mít nakonec opravdu důvod...

 

Autor: Vladimír Kroupa | středa 17.12.2014 14:20 | karma článku: 28,57 | přečteno: 1573x